Displays

Display & monitor topmerken

Samsung Displays & monitoren Dell Displays & monitoren Asus Displays & monitoren ViewSonic Displays & monitoren LG Displays & monitoren InFocus Displays & monitoren sharp_nec Sony Displays & monitoren

Displays & monitorenDisplay of monitor: wat is het verschil?

In principe zijn displays en monitoren beiden beeldschermen die visuele inhouden weergeven. Als displays worden echter vaak grote beeldschermen betitelt die voornamelijk in het Dgital Signage en in het Touch-Display segment, dus in het professionele bereik, worden ingezet. Monitoren daarentegen zijn pc beeldschermen welke bekend zijn van het kantoor of ook van thuis.

Displays zijn zowel geschikt voor bedrijven als openbare ruimtes en het onderwijs. Displays kunt u inzetten als:

 • Infoterminals (bijv. Dokterspraktijken, hotel lobbies)
 • Interactive Displays (bijv. voor collaboratief werken op scholen en kantoren)
 • Reclamescherm / Videowall (bijv. POS, POI)
 • Wegwijzering (bijv. Beurzen, musea, scholen)
 • Informatieborden (bijv.winkelcentra, luchthavens)
 • Reserveringssysteem (bijv. hotels, bedrijven)

Display naar toepassing

De voordelen van een display ten opzichte van traditionele informatieborden zijn:

 • Overall lagere kosten voor het wisselen van de inhouden daar deze in digitale vorm op ieder gewenst moment gewijzigd kunnen worden
 • Passend bij deze tijd, miltimediale doelgroepen aanspreken
 • Interactiviteit (bij displaymodellen met Touch-Display)
 • Veel displays kunnen langdurig worden ingezet (20/7 of 24/7)
 • Onafhankelijk van weersinvloeden (Outdoor displays)

Voor verdere informatie met betrekking tot Display-technologieën kunt u terecht bij ons Display koopadvies.

Wat is belangrijk bij de koop van een pc-monitor?

Dat is sterk afhankelijk van waarvoor u een monitor zoekt. Wilt u bijvoorbeeld een monitor aanschaffen om te gamen in een hoge resolutie met een goede reactietijd? Of heeft u daarentegen meerdere pc-beeldschermen nodig voor uw kantoren voor office-toepassingen?

Wij leggen u uit waarop u moet letten bij de aanschaf van een monitor.

Beeldschermdiagonaal: hoeveel inch?

Het beeldschermdiagonaal bepaald het formaat van uw monitor. Ze wordt in inch (") aangegeven. Daarbij geld hoe groter de inch maat des te groter is ook het beeldschermoppervlak van de monitor.

Geliefd zijn monitoren met een beeldschermdiagonaal van 24" tot 27". In centimeters omgerekend komt dat neer op beelddiagonalen van 60 cm en 68,5 cm. Beeldschermen van dit formaat zijn universeel inzetbaar voor de meeste toepassingen voor de thuis pc of voor het zakelijke bereik.

Wanneer u echter met meerdere programma's werkt en gelijktijdig mogelijk veel programmavensters en widgets overzichtelijk in het zicht wilt hebben dan raden wij u grotere beeldschermdiagonalen aan van meer dan 27", bijvoorbeeld 32" (82 cm). Bij een pc-monitor met een groot beeldschermdiagonaal behoud u het overzicht ook bij videomontages of beeldbewerking.

Beeldschermdiagonalen minder dan 24" meest voordelige business alternatieven
Beeldschermdiagonalen 24" tot 27" universeel voor business, multimedia, gaming
Beeldschermdiagonalen meer dan 27" Grafisch, beeldbewerking, video montage, programmeren, High-End gaming

Onze tip: Des te groter het beeldscherm, des te verder weg u moet zitten. Een ideale kijkafstand bij een 24" monitor is ongeveer een meter.

Panel-type: TN, VA, IPS

Het panel type is wel het belangrijkste zoekcriterium voor een passende pc monitor. Dit heeft namelijk een directe invloed op de beeldweergave en bepaald uiteindelijk ook of de monitor geschikt is voor het doeleinde.

Om verwarring te voorkomen: TFT en LCD zijn geen panel-types maar display technologiën. Ze worden bij nagenoeg alle monitoren ingezet. LED is een techniek voor de achtergrondverlichting die ook in alle monitoren met uitzondering van OLED-beeldschermen wordt ingezet. Een TFT-LCD-beeldscherm met LED-achtergrondverlichting kan één van de drie panel-types gebruiken: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) of IPS (In-Plane-Switching).

Het verschil tussen deze panel-types is gebaseerd op de uitrichting van de vloeibare kristallen in een LCD-beeldscherm. De verschillende uitrichtingen beïnvloeden gelijktijdig meerdere eigenschappen van de monitor, sommige eigenschappen positief en sommige eigenschappen negatief.

Pro's en con's van TN, VA en IPS:

TN VA IPS
Contrast laag tot hoog zeer hoog hoog
Kleurechtheid gering zeer hoog hoog
Kijkhoekstabiliteit acceptabel tot goed zeer goed zeer goed
Stroomverbruik laag gemiddeld hoog
Reactietijd zeer snel langzaam langzaam tot snel

Deze monitoren zijn geschikt voor volgende toepassingen:

Panel-type Toepassing
TN-panel Is de eerste keuze voor gaming. Het heeft de snelste reactietijden van de drie panel-types (Reactietijd: 1-3 ms snel, 4-6 ms langzaam). Een TN-panel is ook een voordelige keuze voor op kantoor en thuis.
VA-panel Top voor beeldbewerking en andere grafische toepassingen. Dit panel wordt ook veelvuldig voor medische toepassingsgebieden gebruikt.
IPS-panel De voortreffelijke beeldkwaliteit maakt het zeer geschikt voor alle multimedia-toepassingen. Onder designers in de creative branche is dit paneltype zeer populair.Beeldschermresolutie & formaat: van Full HD tot 4K

De beeldschermresolutie van een pc monitor is gerelateerd aan het beeldformaat. Een Full HD beeldscherm (1920 x 1080) heeft bijvoorbeeld een beeldformaat van 16:9 evenals een 4K-monitor (4096 x 2160) en een WQHD-monitor (2560 x 1440). Een monitor met een resolutie van 2560 x 1600 (WQXGA) heeft daarentegen een iets hoger beeldformaat van 16:10.

Dat heeft daarmee te maken dat het formaat van een monitor aan zijn native zijn optimale, resolutie wordt aangepast. Eenvoudiger gezegd: De verhouding van beeld en frame moeten passen. Ob die manier blijven de proporties en de beeldkwaliteit behouden.

Natuurlijk kunt u aan iedere monitor een hogere resolutie dan de native resolutie doorgeven wanneer de grafische kaart deze instelling ondersteund. Wij raden dit echter af. Een hogere resolutie doorgeven op een daarvoor niet passend beeldscherm kan onder omstandigheden ertoe leiden dat bijvoorbeeld teksten en symbolen op de desktop te klein en eventueel te onscherp worden weergegeven. Dit is vermoeiend voor de ogen en kan hoofdpijn veroorzaken.

Naast de boven genoemde formaten hebben wij ook monitoren met afwijkende formaten in ons assortiment, bijvoorbeeld het 21:9 formaat. Afwijkende beeldformaten bieden een groter werkvlak: grote tabellen, meerdere tools en toepassingsvensters kunnen nu op één enkel beeldscherm overzichtelijk worden weergegeven. Een praktische oplossing voor de twee-beeldschermen oplossing.

Populaire beeldschermresoluties en het formaat:

Resolutie Formaat
1920 x 1080 Full HD 16:9
1920 x 1200 WUXGA 16:10
3840 x 2160 UHD 16:9
4096 x 2160 4K 16:9
2560 x 1600 WQXGA 16:10

Ergonomie: comfortabel & schonend voor het lichaam

Het begrip ergonomie is vooral bekend in relatie tot een optimale en een voor het lichaam gezonde werkplek. Ergonomisch design speelt echter ook buiten het kantoor een grote rol in het alledaagse leven.

Juist bij monitoren is een ergonomisch design zeer belangrijk: Een in hoogte verstelbare en kantelbare monitor kan ideaal op uw ooghoogte worden afgesteld. Dat zorgt voor een gezonde lichaamshouding en voorkomt nek en rugklachten. Met een goed afgestelde monitor voorkomt u ook oververmoeide ogen.

Een in hoogte verstelbare monitor is een perfecte aanvulling op uw laptop als externe monitor. U heeft aan de ene kant de mogelijkheid in uw kantoor of thuis een pc-beeldscherm passend op te stellen, maar blijft mobiel met uw laptop.

In basis kunt u bij monitoren tussen drie ergonomie-functies onderscheiden:

Ergonomie monitoren

Onze tip: Let op de juiste lichaamshouding tijdens het werken achter uw pc. Een in hoogte verstelbare monitor kan slechts een gelimiteerd hoogteverschil aanpassen. Om die reden adviseren wij u de hoogte van uw büro en bürostoel tevens correct aan te passen.

Aansluitingen: DVI, HDMI, DisplayPort & USB-C

Een moderne monitor beschikt meestal over meerdere aansluitingen. De meestvoorkomende is de HDMI (High-Definition Media Interface) aansluiting gevolgd door DVI (Digital Visual Interface) en de DisplayPort. Afhankelijk van de fabrikant kan een monitor ook voorzien zijn van meerdere aansluitingen van één type zoals bijvoorbeeld twee HDMI ingangen.


Aansluitingen monitoren

Onze tip: Let er op dat een monitor minstens twee digitale ingangen heeft (bijv HDMI en DVI). Zo kunt u twee bronnen gelijktijdig aan de monitor aansluiten zonder dat u de kabels hoeft te verwisselen.

De meest voorkomende monitor-aansluitingen:

HDMI HDMI is een digitale interface. Zowel beeld als geluid kunnen via HDMI worden doorgegeven. In tegenstelling tot een analoge aansluiting zoals VGA, heeft HDMI een beeldoverdracht in hoge kwaliteit (tot 4K).
DVI Anders dan HDMI heeft DVI alleen beeldoverdracht. De DVI-I geeft analoge en digitale signalen weer. DVI-D geeft alleen digitale signalen weer. De maximale ondersteunde resolutie is hierbij 2560 x 1600.
DisplayPort Overdracht van beeld en geluid is vergelijkbaar met HDMI. DisplayPort ondersteund beeldresoluties tot 8K en een hogere beeldherhalingsfrequentie dan HDMI.
VGA Is een analoge aansluiting. Een VGA aansluiting alleen dan gebruiken wanneer uw monitor geen digitale aansluitingen heeft.

Overigens: Een aardige en zeer praktisch extra is een USB type C aansluiting: Dit aansluittype is DisplayPort, HDMI en USB in één. Daarnaast kan USB type C gelijktijdig apparaten van stroom voorzien of accu's van bijvoorbeeld smartphones opladen.

Technologie voor gamers: G-Sync & FreeSync

Monitoren met G-Sync of FreeSync zijn de eerste keuze voor gamers: Deze technologiën synchroniseren de beeldherhalingsfrequentie van een monitor met de framerate van een pc-game. Daarmee verhinderd u het storende Tearing (uiteentrekken van beelden) en worden lastige schokken van he beeld geëlimineerd. Niets staat een vloeiende game beleving meer in de weg.

G-Sync is een hardwarematige technologie van Nvidia. Monitoren met G-Sync zijn derhalve alleen compatibel met Nvidia grafische kaarten (vanaf GTX 650 Ti Boost).

FreeSync van AMD is een open source standaard voor adaptive synchronisatie tussen monitor en grafische kaart. Het is een hardware/software oplossing die ook onafhankelijk van de fabrikant werkt. De enige beperking is hierbij: Nvidia GPU's worden niet ondersteund. Vanaf de grafische power van een Radeon R7 260 en een DisplayPort-aansluiting versie 1.2a kunt u echter al aan de slag.