Uw beamer koopadvies bij visunext

DLP of LCD, of WUXGA of Full HD, ANSI lumen, contrastverhouding, lens shift - In de wereld van beamers moet men de weg weten om de juiste keuze te kunnen maken. Wij hebben de belangrijkste informatie m.b.t beamers op basis van de nieuwste technologische ontwikkelingen in een koopadvies voor u samengevat.

1. Toepassingsdoeleinde - Waarvoor wilt u de beamer gebruiken?

Het eerste wat u zich moet vragen, is waarvoor u de beamer gebruiken wilt. Verschillende toepassingsdoeleinden vereisen verschillende vereisten, waarbij u tijdens de aanschaft van een beamer op moet letten. In principe onderscheinde we het in twee categorieën: voor thuis gebruik en voor zakelijk gebruik


Gebruik van de beamer in een home cinema of een huiskamerGebruik van de beamer in een home cinema of een huiskamer

Voor uw eigen home cinema raden wij u een projector met 16: 9-resolutie aan, omdat de meeste films in 16: 9 formaat zijn (1920 x 1080 pixels). Full HD projectoren bieden deze resolutie en hebben zich gevestigd als de standaard voor home theater toepassingen. Wilt u alvast voorbereid zijn voor de toekomstige, hogere, resolutie is een 4K-projector (3840 x 2160 pixels) de juiste keuze, wanneer het budget het toelaat. Hoogwaardige Full HD home cinema projectoren bieden bovendien een 4K upscaling, zoals bv. 4K-beeldverwerkingstechnologie. Dit betekent dat zij door de verschuiving van 1080p panels een duidelijk zichtbare hogere resolutie genereren. Een goede home theater projector is vandaag de dag 3D compatibel. Een zeer goede home theater projector biedt een andere belangrijke eigenschap: de tussenbeeldberekening in 2D en 3D. Dit zorgt voor een vloeiend beeld bij snelle bewegingen. De tussenbeeldberekening wordt frame interpolatie genoemd. Opdat de kleuren en bewegingen optimaal worden weergegeven, moet de home cinema projector over een contrastverhouding van ten minste 10.000: 1 beschikken. Welke lichtintensiteit u nodig heeft voor uw projector is afhankelijk van het omgevingslicht. Als uw home theater volledig is verduisterd, is een helderheid van 1500 ANSI lumen al genoeg. Is in uw ruimte veel omgevingslicht aanwezig is, zijn minstens 3.000 ANSI lumen nodig. Om high definition Blu-ray-films af te spelen, heeft de projector ook een HDMI-poort of HDCP-compatibele DVI-poort nodig. Vooral in het home cinema, is het geluidsniveau van de projector is een belangrijk criterium. Wanneer e uw films in alle rust wilt genieten, is een stille projector onder 30dB de juiste keuze.  In de woonkamer, is het geluidsniveau is minder belangrijk, aangezien hier andere factoren zoals bv. de lichtopbrengst een belangrijkere rol spelen. Pas het juiste geluid maakt de home theater ervaring perfect. De interne luidsprekers van een beamer zijn daarvoor niet voldoende, daarom raden wij u aan een AV-receiver met Dolby Digital of DTS-geluid te gebruiken.

FullHD of 4K reolutie, DLP of LCD (HDCP- compabiliteit), 3D-compatibel, contrastverhouding min. 10.000:1, Geluidsniveau

Alle home cinema beamers


Beamer gebruik voor zakelijke presentatiesBeamer gebruik voor zakelijke presentaties

In principe maken we een onderscheid tussen presentatie projectors voor plafondmontage en portable presentatie beamers voor onder weg of die op een tafel geplaatst worden. Voor plafonmontage moet de beamer hiervoor geschikt zijn. Bovendien is een beamer met automatische trapezium correctie zeer handig, om vervormingen in de projectie te compenseren. Mobile apparaten dienen, voor gemakkelijk transport, minder dan 3 kg wegen en in het ideale geval over een luidspreker beschikken, om op iedere gewenste locatie te kunnen presenteren. Indien het geluid niet voldoende is, kunt u gebruik maken van een externe luidspreker, die via Bluetooth of 3,5 mm jack rechtstreeks op bijvoorbeeld uw laptop kan worden aangesloten. Let bovendien op USB of SD aansluitingen, wanneer u presentaties rechtstreeks, zonder PC, van een stick wilt afspelen. Om maximale flexibiliteit bereiken, is de WLAN compatibiliteit van uw beamer een handige eigenschap. Indien u over een MHL compatibele smartphone of tablet beschikt, is een MHL compatibele beamer interessant voor u. Deze kunt u met een kabel direct op uw mobiele device aansluiten. Gezien het feit, dat business beamers meestal in een heldere omgeving gebruikt worden, is een hoge lichtopbrengst van minstens 3000 ANSI belangrijk voor een goede weergave. Voor gebruik bij daglicht is een contrast verhouding van 3000:1 een voldoende. Met betrekking tot de resolutie is voor een goede leesbare weergave van teksten en grafieken minstens een WXGA resolutie (1280 x 800 pixel) noodzakelijk. WXGA is bijzonder populair bij klanten die over een laptop met breedbeeldformaat beschikken. Full HD (1.920 x 1.080 Pixel) of WUXGA beamers zijn een nog betere keus, daar deze resoluties een hoogwaardigere weergave van grafieken en video’s mogelijk maken. Bovendien bieden ze meer ruimte voor weergave van content, zoals bv. van een Excel tabel.

Plafondinstallatie of mobile beamer, WXGA, WUXGA of FullHD, helderheid 3000 - 4000 Lumen, MHL-compatibel, Video-/media aansluitingen, gering gewicht

Alle business beamers

2.Helderheid- Hoeveel lichtopbrengst moet uw beamer hebben?

De helderheid van de beamer, spreekt lichtopbrengst, wordt in ANSI lumen gemeten en aangegeven. Ze geeft aan, hoeveel licht een beamer op een bepaald oppervlak kan projecteren. Om te bepalen hoe hoog de lichtopbrengst moet zijn, moet u kijken naar de omstandigheden in de ruimte. Is de ruimte te verduisteren? Hoe meer omgevingslicht aanwezig is, hoe meer lichtopbrengst die beamer moet hebben. Maar ook de afmetingen van het beeld en de projectie afstand zijn belangrijk voor de noodzakelijke helderheid van de beamer, daar op een grotere afstand vanzelfsprekend de lichtintensiteit afneemt. 

 

Per omgaande een paar voorbeelden voor de benodigde lichtopbrengst in verschillende ruimtes. De afbeelding toont de optimale helderheid voor LCD projectoren. Bij DLP projectoren moet u de genoemde waarde vermeerderen met circa 1000 lumen, daar deze door de gebruikte techniek over het algemeen donkerder uitvallen, indien u over het algemeen gekleurde content presenteert.  


optimale helderheid voor LCD projectoren

3. Contrast- Hoe zijn de lichtomstandighenden?

Unterschied des Bildes bei hohem und niedrigem Kontrast eines Beamers

De contrastverhouding geeft het maximale verschil in de helderheid tussen zwart en wit aan. Bij een contrast waarde van 1000: 1 is het helderste punt 1000 keer helderder dan het donkerste punt. Hoe hoger het contrast van een beamer, des te scherper en natuurlijker oogt het geprojecteerde beeld. Hoe hoog de contrastwaardes moeten zijn, hangt altijd af van de applicatie en de helderheid van de omgeving. Vooral bij home cinema beamers is een hoog contrast belangrijk, om een diep zwart te creëren. Ook in donkere ruimtes kunnen contrastrijke projectoren levendige en natuurgetrouwe kleuren weergeven. Indien u nu uw beamer hoofdzakelijk bij daglicht of kunstlicht gebruikt, speelt het contrast eigenlijk geen rol. Een beamer moet echter een contrastverhouiding van minimaal 5.000: 1 hebben.

Contrast van min 5.000:1 voor iedere beamer

4. Resolutie/formaat

De resolutie geeft het aantal pixel van het beeld aan. Hoe hoger de pixel dichtheid, hoe scherper het beeld.

Welke resolutie selectie uw beamer nodig heeft, is afhankelijk van de beoogde toepassing en de bron van het beeld.. Daar we vandaag de dag m.b.t TV apparaten en PC beeldschermen aan een beeld met hoge resolutie gewend zijn, dient de beamer minimaal HD ready kwaliteit ( 1280 x 720 pixel) te beschikken. Met een HD ready beamer kunt u DVD's op een groot scherm beleven. Wanneer u bij een Blu-ray een haarscherp beeld verwacht, moet u gebruik maken van een Full HD beamer (1920 x 1080 pixel). Ook voor game liefhebbers met een PS4 of een Xbox 360 is een Full HD beamer de juiste keuze. Het houdt echter nog niet op bij Full HD - in het hoogwaardige home cinema segment zijn er al 4K beamers met een resolutie van3840 x 2160 pixel. Weliswaar is er op het ogenblik nog geen grote content met 4K kwaliteit aanwezig, met een goeie upscaler (bv. in een AV receiver) kunt u echter ook al Full H.4K genieten.


   • SVGA = 800 x 600 pixel (4:3 formaat) / laagste instapklasse
   • -->vandaag de dag vanwege de beeldkwaliteit niet meer actueel
   • XGA = 1024 x 768 pixel (4:3 formaat) / instap- en businessklasse
   • -->vandaag de dag alleen nog interessant als vervanging voor
   • WXGA = 1280 x 800 pixel (16:10 formaat) / Business & Multimedia
   • HD ready = 1280 x 720 pixel (16:9 formaat) / home cinema entry
   • Full HD = 1920 x 1080 pixel (16:9 formaat) / Home cinema/ Business
   • WUXGA = 1920 x 1200 Pixel (16:10 formaat) / Business
   • 4K = 3840 x 2160 pixel (16:9 formaat) / high end home cinema

Beamer resolutie en formaat

5. Geluidsniveau - Hoe veel decibel zijn stil , hoe veel luid?

Al naar gelang de toepassing speelt het geluidsniveau van de beamer een meer of minder centrale rol. Opdat u tijdens een home cinema avond van de film kunt genieten of bij de presentatie niet door luide achtergrondgeluiden wordt gestoord, dient u beamer niet meer als 30dB te produceren. Hoe groter de projector is, des te stiller is hij over het algemeen. Daarom bereiken home cinema projectoren met een grotere behuizing duidelijk sneller waarden onder 30 dB. Een kleine, portable projector is meestal een luidruchtiger. De lichtopbrengst speelt eveneens een belangrijke rol. Des te helderder de beamer is, hoe meer geluid hij produceert. Dit ligt daaraan, dat de krachtigere lampen meer gekoeld moeten worden. Naast het geluidsniveau is ook de frequentie van de ventilator van belang, of de geluidsontwikkeling hinderlijk is. Vandaar is dB waarde niet altijd met elkaar te vergelijken.

Het geluidsniveau van uw beamer zou onder 30 dB moeten liggen

6. Technologie - Welke techniekis geschikt is voor uw projector?

Wat zijn de verschillende technieken zijn er en wat zijn de verschillen? We toenen u de belangrijkste projector technologieën en latenu de voor- en nadelen zien

 

DLP

Bij de DLP techniek (Digital Light Processing) wordt het beeld door miljoenen kleine spiegeltjes gevormd, die het licht op het projectieschermen projecteren. Iedere spiegel staat daarbij voor een lichtpunt, de voor het menselijk oog onzichtbare kantbeweging maakt en zo verschillende kleurschakeringen gegenereerd. Door de fijne spiegelstructuur is dit beeld weergave eveneens zeer fijn en is geen ratstervorming in het beeld zichtbaar. De DLP techniek heeft minder ruimte nodig, wat voor de productie van kleinere apparaten interessant is. DLP beamer werken van de lichtbron tot aan de lens met een gesloten systeem. Hierdoor kan geen stof binnendringen wat de DLP apparaten onderhoudsarm of onderhoudsvrij maken.

DLP techniek bij beamer

 • fijne tekst en lijntekening
 • hoog contrast
 • DMD-Chips met lange levensduur
 • Regenboogeffect (lichte kleurbliksem zichtbaar)
 • soms kleurenwiel hoorbaar
 • geringere kleurechtheid

Vooral voor businesssegmet/ home cinem entry geschikt.


LCD techniek bij beamer

LCD

Bij de LCD techniek (Liquid Crystal Display), wordt het witte licht van de projectielamp in de drie primaire kleuren rood, groen en blauw opgesplitst en door drie afzonderlijke LCD schermen geleid. Doordoor wordt het vervolgens in een herkenbaar beeld samengesteld. Vereenvoudigd kan men zich zo voorstellen, dat deze techniek net zo werkt als diaprojectoren. In plaats van een dia bevatten ze kleine vloeibare kristalelementen die het beeld projecteren. Bij de LCD-technologie ontstaan bijzonder sterke en natuurlijke kleuren en hoogwaardige kleurovergangen, echter, moet men lichte gradaties in de verzadiging van het zwartniveau accepteren. Bij home cinema projectoren wordt echter de zwartwaarde geoptimaliseerd weergegeven.

 • hoogwaardige en kleurechte beelden
 • fijne pixel afgrenzing
 • Helderder in vergelijking tot de DLP techniek
 • onder omstandighenden kippengaas effect bij lage resolutie
 • meer onderhoud (filterwissel noodzakleijk)

Voral voor High End Home Cinea segment geschikt


D-ILA, LCoS en SXRD

Deze techniek is bij de fabrikanten onder verschillende benamingen bekend. Bij JVC heet het D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification), Canon noemt de techniek LCos (Liquid Crystal on silicon) en bij Sony heet het SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Alle drie technieken baseren op dezelfde werkwijze. Deze functioneert ongeveer net zoals de LCD techniek, echter reflecterende panels het licht in plaats van het door te laten (net als bij de DLP techniek). D-ILA / LCoS / SXRD combineert zo de voordelen van DLP en LCD-technologie.

Lcos/D-ILA/ SXRD techniek

 • hogere resoluties
 • geen kippengaaseffect
 • beter contrast
 • minder aantal lumen
 • Relatief duur

Vooral voor het home cinema segment geschikt
7. Features - Welke functies moet uw beamer hebben?

Al naar gelang de toepassing, zijn er verschillende functiesdie het gebruik van de projector vereenvoudigen.Tot de features, die in het algemeen zeer handig zijn behoren:

 

Optische zoom

   • 2-voudige zoom voor een grote flexibiliteit bij home cinema projectoren
   • handig wanneer er geen optimale afstand tot projectieoppervlak gewaarborgd worden kan

 

Lens-Shift

   • Beeld zonder de beamer te kantelen en zonder vertekening horizontaal en verticaal verschuiven
   • handig wanneer de beamer niet in het midden voor het scherm gplaatst kan worden

 

Keystone correctie

   • ook: trapeziumcorrectie(-> vermeiden trapeziumachtige vervormingen)
   • Beeld wordt mbv. de keystone toetsen aan het bovenste einde samengedrukt, totdat de tapeziumvervorming is verdwenen
   • handig, om schuine projecties te compenseren en het beeld recht te treken

 8. Aansluitingen- analoge of digitale aansluitingen?

 Met betrekking tot de aansluitmogelijkheden moet u overwegen welke apparaten u op de projector wilt aansluiten. Het algemeen onderscheiden we tussen analoge en digitale aansluitingen

Tot de analoge aansluitingen behoren VGA-, S-Video, composiet video of component video. Bij de analoge aansluitingen wordt, indien überhaupt nog noodzakelijk, gebruik gemaakt van de VGA aansluiting. Digitale aansluitingen - huidige standaard- zijn HDMI en DVI, welke als de kwalitatief hoogwaardigste gelden. Bij de aanschaf van de beamer moet u erop letten dat deze over een van deze twee aansluitmogelijkheden beschikt, om op de toekomst voorbereid te zijn. Het belangrijkste verschil tussen de twee aansluitingen is, dat DVI uitsluitend geschikt is voor beeldoverdracht, terwijl via HDMI ook geluid kan worden overgedragen. De DVI aansluiting wordt tegenwoordig bijna alleen nog maar bij installatieprojectoren gebruikt, daar HDMI als de norm voor de weergave van HD content geldt. Indien uw bron en de projector over een digitale aansluiting beschikken, dient u voor een betere beeldkwaliteit altijd gebruik maken van de digitale aansluiting, bijvoorbeeld HDMI. Meer over aansluitmogelijkheden, hun betekenis en werkwijze vindt u op onze pagina "beamer aansluiten"!

De digitale aansluitingen HDMI en DVI gelden als de hoogwaardigsten.

9. Opstelling - Hoe u plaatst u uw projector correct?

Zitafstand

De optimale zitafstand voor de kijker tot aan het scherm is afhankelijk van de resolutie van de projector. Met een HD Ready resolutie (1280 x 720px), moet u minstens de 1,8 voudige breedte van het scherm als zitafstand nemen. Als u wilt een Full HD projector gebruikt (1.920 x 1.080px) dan is de minimale afstand voor een optimale kwaliteit 1,5 maal de breedte van het scherm. U wilt een nog groter beeld? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze! 4K projectoren (3840 x 2.160px) kan de zitafstand tot schermbreedte reduceren. Dankzij de hoge resolutie is het beeld, ondanks de korte afstand, van hoge kwaliteit en de pixel structuur niet zichtbaar.

HD Ready resolutie: zitafstand= breedte projectiescherm x 1,8
Full HD resolutie : zitafstand = breedte projectiescherm x 1,5
            4K resolutie : zitafstand = breedte projectiescherm x 1

 

optimale zitafstand

Plaatsing

Bij het plaatsen van LCD projectoren geniet het de voorkeur dat de projector evenwijdig aan de onderrand van het scherm neergezet wordt of, bij plafondmontage, de projector evenwijdig aan de bovenkant van het scherm wort opgehangen. DLP-projectoren gebruiken vaak een zogenaamde offset. Dit betekent dat het beeld een beetje hoger begint. De projector moet dus iets onder de onderkant van het projectiescherm geplaatst worden of iets hoger dan de bovenkant van het projectiescherm opgehangen worden. Kleine correcties van het beeld kunt u met behulp van de keystone correctie uitvoeren.

optimale plaatsing van beamer10. Exploitatiekosten - Wat kost een beamerlamp?

Let bij de aankoop van een projector op de kosten voor een vervangende beamerlamp. De prijs kan variëren tussen ongeveer € 35 en € 350, afhankelijk van de lamp.

Over het algemeen is de levensduur van een lamp tussen 2000 en 4000 uur. Bij mobiele projectoren is de levensduur aanzienlijk korter, ongeveer 1000 tot 1500 uur, dit als gevolg van de verschillende ontwerpen.

Als u de projector elke dag wilt gebruiken en zo laag mogelijke onderhoudskosten wenst, is een LED of laser hybride LED-projector interessant, deze heeft een levensduur tot 20.000 branduren. Naast de kosten voor de lampen, vallen ook de kosten voor wisselen van de lamp weg indien u dat niet zelf mag doen ( bv. scholen).

De kosten van een vervangende lamp variëren tussen € 35- € 350, LED-projectoren hebben een langere levensduur


Nu de passende beamer vinden!

Waren wij in staat u uit te leggen waarop u moet letten bij de aankoop van een beamer? Als u nu weet, over welke eigenschappen uw beamer moet beschikken, test dan ons aankoopadvies. Hiermee kunt u in ons veelzijdige assortiment dienovereenkomstig filteren en de ideale beamer voor uw doeleinde vinden! Vanzelfsprekend geven onze aanspreekpersonen u ook graag een persoonlijk advies!


visunext Ansprechpartner

Hebt u nog vragen met betrekking tot de keuze van uw beamer? Wij geven u ook graag persoonlijk advies- wij verheugen ons op uw telefoontje of mail!

 Contactformulier AaanspreekpartnerOnze beamer aanbevelingen

 

 BenQ W1720

BenQ W1720

De BenQ W1720 behoort tot de populaire BenQ W-serie. Er wordt gebruik gemaakt van een RGBRGB-kleurenwiel, dat een uitstekende kleurkwaliteit op het scherm brengt. De Home cinema beamer wordt geleverd met een 4K-UHD resolutie en is direct geschikt voor 3D (FHD). De BenQ is vooral geschikt voor films. Hiervoor biedt het optimale voorwaarden met de HDR Pro-modus. Dankzij de ISF ccc-functie kan de BenQ W1720 worden gekalibreerd, wat een duidelijk voordeel is voor thuisbioscoop liefhebbers. Dankzij het 100% REC. 709-display biedt het een natuurlijke kleurweergave, wat een must is op home cinema gebied.

Resolutie:3840 x 2160 4K UHD

Helderheid:2.000 ANSI Lumen

Aansluitingen:2 x HDMI

 • D-SUB 15pin in (VGA)
 • Cinch-Video
 • RS232
 • USB Type A
 • Mini USB Type B
 • 12 V Trigger

Naar BenQ W1720

Acer H6540BD

Acer H6522BD

De Acer H6522BD is een populaire 3D Full HD-projector met goede multimedia functies. Dankzij de hoge lichtopbrengst, kan deze ook in niet compleet verduisterde ruimtes gebruikt worden. Naast de mogelijkheid om het te gebruiken als een vervanger voor de TV, toont het zijn sterke punten ook op het gebied van home cinema en games.
De H6522BD is een geweldige 3D home cinema allrounder!

Resolutie:1920 x 1080 Full HD

Helderheid:3.500 ANSI Lumen

Aansluitingen:2 x HDMI

 • D-SUB 15pin in (VGA)
 • Cinch-Video
 • 3.5mm Audio
 • RS232
 • USB Typ A
 •  
 •  
 •  

 

Naar Acer H6522BD

Sony VPL-HW65ES

Sony VPL-HW65ES

De Sony VLP HW65ES laat zich vooral in een home cinema omgeving van zijn beste kant zien. Als een high-end 3D Full HD home cinema projector is hij voorbestemd voor de home cinema ruimte. Hij produceert echter ook in de woonkamer, waar het niet helemaal verduisterd is, een goed beeld. Voor de beste 3D beleving, dient u hem echter in een donkere ruimte te gebruiken. Als een high-end projector biedt de HW65ES niet alleen een hoge flexibiliteit, maar ook een uitstekende beeldkwaliteit dankzij de Real Creation technologie. 

Resolutie:1920 x 1080 Full HD

Helderheid:1.800 ANSI Lumen

Aansluitingen:HDMI

 • D-SUB 15pin in (VGA)
 • RS232
 • USB Type A
 •  
 

Naar Sony VPL-HW65ES