Projectieschermen

Projectieschermen fabrikanten

celexon Projectiescherm Deluxx Projectiescherm Projecta Projectiescherm WS Spalluto Projectiescherm Reflecta Projectiescherm Screengoo Reflecterende verf Optoma Projectiescherm

Projectieschermen formaten

Projectie type

Projectieschermen online kopen bij de expert!

Wanneer het gaat om de best mogelijke beeldweergave kunt u niet om een projectiescherm heen. Hiermee haalt u het maximale uit uw projector.
Eénvoudig behang of een witte muur kunnen hier niet mee komen. Dat ligt aan de fysieke eigenschappen van projectieoppervlakken.
Een projectiescherm bestaat uit speciaal materiaal met een fijne structuur. Het geprojecteerde licht wordt gebundeld en wordt zonder kwaliteitsverlies weerkaatst.
Behang heeft in de meeste gevallen een ongeschikte structuur. Het licht wordt niet optimaal gereflecteerd hetgeen zorgt voor een verminderde kwaliteit in de beeldweergave.
Daarnaast is behang niet altijd wit dit heeft als gevolg dat bepaalde witwaarden van het geprojecteerde beeld naar de kleur van het behang foutief worden weergegeven. Witte sneeuw wordt bijvoorbeeld geel: geen mooi beeld! Koop een projectiescherm voor de beste weergave van wit!

Gain-factor: De licht reflector

Let op de aangegeven gain factor voor u een projectiescherm aanschaft. De gain factor van een projectiescherm bepaald hoe veel en bovendien in welke kwaliteit u het geprojecteerde beeld waarneemt.

Met de gain factor wordt bij projectieschermen de reflectiewaarde aangegeven.
Deze waarde ligt bij de meeste projectieschermen tussen 1,0 en 1,5 gain. Voor zakelijk gebruik als ook voor gebruik in een homecinema opstelling zijn projectieschermen met deze gainwaardes optimaal geschikt.
Bij hogere gainwaardes wordt de beeldweergave duidelijk helderder maar de kijkhoek beduidend minder.

Een helder beeld is bijvoorbeeld voor vergaderruimtes met daglicht absoluut noodzakelijk. Een heldere projector (minimaal 3000 ANSI Lumen) kan hierbij door een projectiescherm met een hoge gainwaarde worden ondersteund. Deze combinatie zorgt ervoor dat het geprojecteerde beeld duidelijk herkenbaar wordt weergegeven. Dit gaat helaas ten koste van de grote kijkhoek. Toeschouwers die zich verder weg en van het midden bevinden zien derhalve een contrastarm beeld.

Voor een backprojectiescherm zijn daarentegen hogere gainwaardes van meer dan 2 zeker gebruikelijk. Het doek van dit projectieschermtype moet door een projector van achteren worden aangestraald hetgeen hogere eisen aan de helderheid van de projector stelt en daarmee tevens een hogere gainwaarde van het projectiedoek vereist. Vanwege de hogere gainwaarde is de kijkhoek geringer.

Projectiescherm formaat: 1:1 | 4:3 | 16:9 ...

Het projectiescherm formaat wordt in de regel bepaald door het projectieformaat van de projector.

Projectieschermen formaten

Het populaire 16:9 formaat is met uitstek geschikt voor projectoren met de resoluties: Full HD (1920 x 1080), HD ready (1280 x 720) en 4K (3840 x 2160). Deze beeldresoluties komen overeen met het 16:9 beeldformaat. Het projectieoppervlak van het beeldscherm wordt hierbij volledig opgevuld door het geprojecteerde beeld.

Projectieschermen met een projectieverhouding van 16:10 zijn tevens verkrijgbaar en zijn met uitstek geschikt voor projectoren met de rsoluties: WXGA (1280 x 800) en WUXGA (1920 x 1200). Projectiescherm formaten 1:1 en 4:3 worden daarnaast ook nog graag gebruikt. Hierbij heeft men het voordeel dat het projectiebeeld op het projectiescherm aan de hoogte van de ruimte aangepast kan worden. Bovendien is een 1:1 projectiescherm tevens interessant voor overhead projectoren.

Stationaire projectieschermen: Vast en duurzaam

Stationaire projectieschermen zijn bedoeld voor een vaste opstelling. Ze worden aan de muur of het plafond gemonteerd. Ze zijn evenzeer geschikt voor zowel zakelijke als homecinema toepassingen.

Voor welk projectiescherm type u uiteindelijk kiest hangt af van de beschikbare ruimte en de functie van de ruimte. Indien u geen ruimte heeft om te kiezen voor een muurmontage zou u bijvoorbeeld alternatief naar een plafondopbouw oplossing kunnen kijken. Vaak worden beide montagemogelijkheden geboden bij stationaire projectieschermen.

Wij hebben ook universele projectieschermen. Deze zijn aan het plafond of optioneel aan de muur monteerbaar.

Heeft u een ruimte met een voldoende groot muuroppervlak en een wens deze in een echte homecinema te veranderen? Ideaal hiervoor zijn frame projectieschermen. In een frame projectiescherm wordt een projectiedoek vast gespannen. Daardoor zijn geen golven zichtbaar en blijft het scherm constant strak. Het zwarte frame versterkt daarnaast het homecinema gevoel.

Projectieschermen kunnenofwel handmatig of elektrisch middels een ingebouwde motor bediend worden:

Handmatige bediening bijv: Rollo projectiescherm
bediening via motor bijv: elektrische projectieschermen, plafondinbouw projectieschermen

Mobiele projectieschermen: Overal inzetbaar.

U moet veel onderweg presenteren voor cursussen, seminars of workshops? Dan is een mobiel projectiescherm de oplossing voor u.

Of zoekt u een projectiescherm voor wisselende plekken binnen uw organisatie? Ook dan is een mobiel projectiescherm de perfecte oplossing.

Mobiele projectieschermen zoals bijvoorbeeld statief projectieschermen kunnen probleemloos en bovendien snel op en wer af worden gebouwd.

Als privé gebruiker kunt u tevens genieten van de voordelen van een mobiel projectiescherm: voor gezellige avonden in de tuin met uw lievelingsserie of kijk samen met vrienden naar een voetbalwedstrijd in een partytent.

Projectieschermen voor plafondinbouw: Onopvallend en comfortabel

Een direct in het plafond verwerkt projectiescherm is waarschijnlijk de meest elegante montage oplossing. In ingerolde staat valt deze nauwelijks op en kan per druk op een knop uit worden gerold.
Wanneer een plafondinbouwscherm in een ruimte hangt waar veel daglichtinval is kan deze na gebruik in worden gerold waardoor het daglicht niet langdurig op het scherm inwerkt.

Tot uw beschikking staan drie mogelijkheden voor de aansturing: ofwel via een schakelaar, een trigger of een radiografische of IR afstandsbediening. Een trigger verbind u met uw projector. Nu kunt u het projectiescherm bij het inschakelen van de projector automatisch naar beneden laten zakken en bij het uitschakelen automatisch weer in laten rollen.
Met een plafondinnbouw set ontvangt u alle voor de plafondmontage noodzakelijke componenten.

Bij een custom-made bepaald u het formaat van het doek, de kleur van de behuizing alsmede verdere eigenschappen van het projectiedoek.

Projectiescherm toebehoren: voor een beter houvast en een betere bediening

Er mag niets ontbreken!
Dit zal ook niet gebeuren! In onze categorie projectiescherm toebehoren vind u bijpassende houders (bijv verankering sets, muurafstandhouders) alsmede aanvullende bedienings en besturingselementen zoals trigger kits en afstandsbedieningen die u extra comfort bieden.
Voor een veilig transport van uw projectiescherm vind u ook een softcase voor uw statief projectiescherm.

Projectieverf: Speciaal voor uw thuisbioscoop

Projectieverf wordt dan gebruikt als de installatie van een projectiescherm niet mogelijk is. Ook zonder projectiescherm kunt u van uw thuisbioscoop genieten. Met een speciale muurverf veranderd u uw muur in een thuisbioscoop scherm.
Projectieverf bestaat deels uit reflectiebevorderende materialen die niet zitten in de standaard verfsoorten welke in de bouwmarkt verkocht worden.

Voor de verschillende projectietypes bieden wij diverse kleurvarianten:

  • Donkere kleurtonen versterken het contrast en zijn geschikt voor heldere projectoren met veel ANSI Lumen (c.a. 8000 ANSI Lumen).
  • Heldere kleurtonen zijn daarentegen geschikt voor projectoren met weinig ANSI Lumen (c.a. vanaf 1500 ANSI Lumen). Ze bevorderen lichtelijk de helderheid van de projectie.

Het gebruik van projectieverf is eerder een compromis dan een volwaardig alternatief voor een projectiescherm.


In drie stappen naar het juiste projectiescherm

1. Waar wil ik het projectiescherm gebruiken?

Voor mobiel gebruik:
Statiefprojectieschermen, Ultramobiele projectieschermen, mobiel tafelprojectiescherm, mobiel EasyFixx projectiescherm, mobiel span projectiescherm.

Voor stationair gebruik:
handbediend projectiescherm, elektrisch projectiescherm, plafondinbouw projectiescherm, frame projectiescherm.

2. Hoe veel plek heb ik ter beschikking?

Bepalend is hierbij het model van de projector en de afmetingen van de ruimte.
Onze projectieoppervlakte calculator berekend voor u een passende afstand en het formaat van het projectiescherm.

3. Kan ik de ruimte verduisteren?

De ruimte kan worden verduisterd -> gain factor 1,0 tot 1,5

De ruimte kan niet worden verduisterd -> gain factor hoger dan 1,5

Projectieschermen met een hogere gain factor versterken slechts in geringe mate het projectielicht. Een heldere projector met minimaal 3000 Ansi Lumen blijft nog steeds noodzakelijk.


Haal uw aanvullende informatie uit ons projectorkoopadvies!