mac-beamer-thunderbold-b-big

How-To

Sluit de beamer aan op de Mac

De snelste verbindingsoplossing voor MacBook & iMac!

Met de verdere ontwikkeling van Apple computers veranderde niet alleen het ontwerp, maar ook de connectiviteit van de fancy apparaten. Hier leggen we uit hoe je eenvoudig een projector aansluit op een Mac. Geschikt voor MacBook Pro, iMac, Mac Mini en MacBook Air.

Inhoud

Snelle informatie - Verbindingen

projektor-nobubble

Beamer verbindingen

Een projector heeft minstens één VGA-aansluiting. Andere mogelijke ingangen zijn DVI, HDMI of DisplayPort.

pc-mac-nobubble

Mac-aansluitingen

Oudere Mac-modellen (ongeveer vanaf 2008) zijn meestal uitgerust met een DVI- of Mini-DVI-interface, vanaf 2010 met een Mini-DisplayPort. Nieuwere apparaten (ongeveer vanaf 2013) ondersteunen al het moderne interfaceprotocol Thunderbolt. En hebben een overeenkomstige aansluiting

usb-nobubble

Bijpassende kabels & adapters

Er is een geschikte kabel of adapter voor bijna elke beamer-Mac combinatie. Apple of andere leveranciers hebben voor elke combinatie een geschikte adapter. Veelgebruikte adapters zijn HDMI-naarThunderbolt en VGA-naarThunderbolt.

Onze productaanbevelingen

Mac met DVI-aansluiting

Oudere 15-inch MacBooks (van rond 2008), die al verkrijgbaar waren in de stijlvolle aluminium unibodybehuizing, hadden een DVI-aansluiting.

mac-beamer-dvi

Dit is hoe het werkt: Of je gebruikt een DVI-naar-HDMI-adapter en sluit daar de HDMI-kabel op aan. Of je gebruikt een DVI-naar-HDMI kabel. In het tweede geval is er geen verdere kabel nodig. Voor beamers of monitoren met een DVI-aansluiting volstaat een gewone DVI-kabel.

Tip: De oudere 13 inch MacBooks zijn daarentegen uitgerust met een mini-DVI-poort. Deze doet denken aan de Thunderbolt-poort die nog steeds op sommige Macs wordt gebruikt. De vorm is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Gebruik een mini-DVI-naar-HDMI-adapter of een mini-DVI-naar-HDMI-kabel. Apple biedt echter voornamelijk mini-DVI-naar-DVI-adapters , die geen van beide audio-uitvoer ondersteunen. De DVI-, Mini-DVI- en Mini-DisplayPort-aansluitingen zijn alleen ontworpen voor beeldoverdracht.

Mac met Mini DisplayPort-aansluiting

Vanaf 2010 werden de DVI- en Mini-DVI-aansluitingen vervangen door de Mini-DisplayPort-aansluiting. De Mini-DisplayPort lijkt op de Mini-DVI-connector. De Mini-DisplayPort-connector ondersteunt echter alleen beelduitvoer.

Hier lees je hoe: Je hebt een mini DisplayPort-naar-VGA-adapter of een mini DisplayPort-naar-DVI-adapter nodig. Je kunt deze adapters ook als originele adapters van Apple krijgen.

mac-beamer-mini-displayport-vga-big
mac-beamer-mini-displayport-dvi-big
mac-beamer-mini-displayport-hdmi

Tip: Een mini DisplayPort-naarHDMI-adapter, zoals die van HAMA, is handiger en goedkoper.

Het voordeel: met een digitaal signaal hoef je maar één keer aan te passen. Als je de mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter gebruikt, moet je meestal twee keer aanpassen naar DVI en dan naar HDMI.

Mac met Thunderbolt-poort

Na verloop van tijd werden Mac-apparaten geleidelijk uitgerust met de moderne Thunderbolt-aansluiting. De belangrijkste vernieuwing was de mogelijkheid van geluidsoverdracht. Daarnaast ondersteunde de nieuwe aansluiting ook de overdracht van gegevens. Dankzij deze functie verving het de Fire Wire-connector op de apparaten van Apple. Apple introduceerde de Thunderbolt-poort officieel in 2011. De vormfactor werd overgenomen van de Mini-DisplayPort.

mac-beamer-thunderbold-big

Hier lees je hoe: Als je een Thunderbolt of Mini DisplayPort-naarHDMI-adapter gebruikt, kun je het geluid via HDMI naar een tv of AV-ontvanger leiden. Dit is een goede oplossing voor een thuisbioscoop of videopresentaties. Je kunt dit ook gebruiken om het geluid van de Mac rechtstreeks naar de beamer te sturen. Dit heeft echter alleen zin als je beamer is uitgerust met luidsprekers.

Tip: De Thunderbolt-aansluiting op basis van de Mini-DisplayPort-connector heeft het tot op de dag van vandaag overleefd en wordt nog steeds gebruikt op de MacBook (tot 2015), Mac Book Air (huidig - 2018) en Mac Mini (huidig). Dus als je bijvoorbeeld een projector wilt aansluiten op de MacBook Air, heb je nog steeds een adapter nodig.

De sleuf in de MacBook, iMac en Mac Mini is dezelfde als de Mini DisplayPort. Het is nu echter gemarkeerd met een bliksemsymbool.

Mac met HDMI-aansluiting

In 2012 begon Apple de nieuwe MacBooks en Mac Mini uit te rusten met een HDMI-poort. Hiermee zette Apple een stap in de richting van betere apparaatcompatibiliteit.

mac-beamer-hdmi

Dit is hoe het werkt: Om je Mac aan te sluiten op een projector heb je alleen een HDMI-kabel nodig.

Tip: Zowel de MacBook Pro-modellen met HDMI als de Mac Mini bieden naast de HDMI-poort één of twee Thunderbolt-poorten. Naast de grafische uitgang voor een tweede monitor, kan deze ook worden gebruikt voor een externe harde schijf. De HDMI-poort wordt nog steeds gebruikt op de Mac Mini, terwijl deze is afgeschaft op de MacBook en MacBook Pro

Mac met USB-C (Thunderbolt 3)

De huidige videopoort op Apple apparaten is USB-C of ook wel Thunderbolt 3 genoemd. Samen met de kleiner wordende behuizing van de Macs, is deze poort ook kleiner geworden. Dit verklaart ook het ontbreken van een HDMI-interface.

mac-beamer-usbc-kabel-big
mac-beamer-mini-displayport-vga-big (1)

Dit is hoe het werkt: Als je een nieuwe Mac wilt aansluiten op een beamer, heb je een USB-C-naar-HDMI-adapter nodig.

Tip: Vanaf 2016 gebruikt Apple voor de MacBook Pro uitsluitend de USB-C interface (2x of 4x USB-C). Deze wordt nu gebruikt voor voeding, gegevens-, beeld- en geluidsoverdracht.

Mac draadloos aansluiten

Je kunt natuurlijk ook een Mac draadloos aansluiten op de projector.

Icoon Airplay

Apple Airplay

Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste methode als je beamer geschikt is voor AirPlay.

  • Zorg ervoor dat je Mac en de beamer op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zitten
  • Klik op het AirPlay-pictogram (een rechthoek met een driehoek onderaan) in de menubalk van je Mac
  • Selecteer de beamer in de lijst met beschikbare apparaten
  • Je scherm moet nu worden weergegeven op de beamer
Apple TV

Apple TV

Als je beamer niet geschikt is voor AirPlay, kun je een Apple TV gebruiken voor de AirPlay-functie:

  • Sluit de Apple TV aan op de beamer
  • Zorg ervoor dat zowel je Mac als de Apple TV verbonden zijn met hetzelfde Wi-Fi-netwerk
  • Volg dezelfde stappen als bij het gebruik van AirPlay
Pictogram Verbinding tussen apparaten

Draadloze presentatiesystemen

Sommige beamers ondersteunen geen draadloze verbinding via AirPlay. In dat geval kun je een draadloze displayadapter gebruiken. Deze apparaten kunnen HDMI-signalen verzenden via een draadloze verbinding.

  • De draadloze beeldschermadapter aansluiten op de beamer
  • Zorg ervoor dat je Mac en de adapter zich op hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevinden
  • Volg de instructies van de fabrikant om de verbinding tot stand te brengen

Onze productaanbevelingen voor je draadloze presentatie:

barco_clickshare_conference_cx-30_2d_0002

Barco ClickShare

De Barco ClickShare zorgt voor een eenvoudige draadloze verbinding tussen een Mac en een projector. Steek de ClickShare-knop in de USB-poort van de Mac en sluit het ClickShare-basisstation aan op de beamer. Vervolgens kun je inhoud van je Mac projecteren op de projector. Dankzij de functie voor het delen van schermen kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd hun inhoud bekijken. De ClickShare is een praktische oplossing voor vergaderingen en trainingen.
BenQ InstaShow WDC10C

BenQ InstaShow

De BenQ InstaShow maakt een eenvoudige draadloze verbinding tussen een Mac en een projector mogelijk. De basiseenheid wordt aangesloten op de projector en de knop wordt aangesloten op de USB-C- of HDMI-poort van de Mac. Er zijn geen extra installaties nodig. Inhoud kan draadloos en in hoge kwaliteit op de beamer worden geprojecteerd. InstaShow ondersteunt ook schermdeling voor meerdere gebruikers. Het is ideaal voor vergaderzalen en klaslokalen omdat het een wirwar van kabels vermijdt en een vloeiende presentatie mogelijk maakt.
Airtame-2-Wireless-Mirror-Screen-HDMI-Dongle

Airtame 2 Draadloos Spiegelscherm

De Airtame 2 wordt aangesloten en gevoed via de HDMI-poort van de beamer. De Airtame-app maakt draadloze verbinding met de Mac mogelijk. Inhoud kan in hoge kwaliteit en zonder vertraging naar de beamer worden gespiegeld. De beamer ondersteunt Full HD-resolutie en biedt functies zoals het splitsen van het scherm. De bediening gaat via een gebruiksvriendelijke interface en de Airtame-app. De Airtame 2 is een praktische oplossing voor het delen van inhoud op een beamer.

Onze productaanbevelingen

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog open vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.