Wat is belangrijk bij de aankoop van een pc-monitor?

Dit hangt sterk af van wat u zoekt in een monitor. Wilt u bijvoorbeeld een monitor kopen die pc-games in hoge resolutie weergeeft en een goede reactietijd heeft? Of heeft u daarentegen meerdere pc-monitoren nodig voor uw kantoorruimte voor kantoortoepassingen? Wij leggen uit waar u op moet letten voordat u een monitor koopt.

Inhoud

Schermdiagonaal: Hoeveel inch?

De schermdiagonaal bepaalt de grootte van uw monitor. Het wordt aangegeven in inches (″). Hierbij geldt: hoe groter de inch-waarde, hoe groter het schermoppervlak van de monitor.

Monitoren met schermdiagonalen van 24″ tot 27″ zijn populair. Omgerekend in centimeters komt dit overeen met beeldschermdiagonalen van 60 cm en 68,5 cm. Schermen van dit formaat zijn universeel: voor de meeste toepassingen op de thuiscomputer of in het bedrijfsleven zijn deze schermdiagonalen prima geschikt.

Werkt u echter met meerdere programma's en wilt u zoveel mogelijk programmavensters en widgets tegelijkertijd duidelijk in beeld hebben, dan adviseren wij grotere beeldschermdiagonalen van meer dan 27″, bijvoorbeeld 32″ (82 cm). Met een PC-monitor met een grote beelddiagonaal kunt u ook bij het bewerken van video's of foto's het overzicht bewaren.

De populairste beeldschermdiagonalen voor monitoren

Onze tip:

Hoe groter het scherm, hoe verder weg u moet zitten. Een ideale kijkafstand voor een 24″ monitor is ongeveer een meter.

Type monitorpaneel: TN, VA, IPS

Het type paneel is waarschijnlijk een van de belangrijkste selectiecriteria bij het zoeken naar een geschikte pc-monitor. Het heeft namelijk een directe invloed op de beeldweergave en uiteindelijk ook op de vraag of een monitor geschikt is voor het beoogde gebruik.

Om verwarring te voorkomen: TFT en LCD zijn geen paneeltypes, maar displaytechnologieën. Ze worden in bijna alle monitoren gebruikt. LED is een achtergrondverlichtingstechnologie die ook in alle monitoren wordt gebruikt, behalve in OLED-schermen.

Een TFT LCD-scherm met LED-achtergrondverlichting kan echter een van de drie paneeltypes gebruiken: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) of IPS (In-Plane Switching).

Het verschil tussen deze paneeltypes is gebaseerd op de uitlijning van de vloeibare kristallen in een LCD-scherm. De respectieve verschillende uitlijningen beïnvloeden tegelijkertijd verschillende eigenschappen van een monitor: sommige negatief, andere positief.

Sterke en zwakke punten van TN, VA en IPS


Eigendom
TN
VA
IPS
Contrastlaag tot hoogzeer hooghoog
Kleurgetrouwheidlaagzeer hooghoog
Kijkhoekstabiliteitaanvaardbaar tot goedzeer goedzeer goed
Stroomverbruiklaagmatighoog
Reactietijdzeer snellangzaamlangzaam tot snel

Typen bewakingspanelen en hun toepassingsgebieden

Icoon Controller

TN paneel

Is de eerste keuze voor gaming. Het heeft de snelste reactietijden van de drie paneeltypes (reactietijd: 1-3 ms snel, 4-6 ms traag). Een TN-paneel is ook een betaalbaar alternatief voor kantoor en thuis.

Pictogrammenborstel

VA panel

Top voor beeldverwerking en andere veeleisende grafische toepassingen. Dit paneel wordt ook steeds meer gebruikt in de medische sector.

Pictogrammenweergave met zon

IPS-paneel

De uitstekende beeldkwaliteit maakt dit paneel ideaal voor alle multimediatoepassingen. Dit paneel is zeer populair onder ontwerpers en in de creatieve industrie in het algemeen.

Schermresolutie en -formaat: van Full HD tot 4K

De schermresolutie van een pc-monitor hangt nauw samen met de beeldverhouding. Zo heeft een Full HD-monitor (1920 x 1080) een formaat van 16:9, een 4K-monitor (4096 x 2160) en een WQHD-monitor (2560 x 1140) evenzo. Een monitor met een resolutie van 2560 x 1600 (WQXGA) heeft daarentegen een iets hoger formaat van 16:10.

Dit heeft te maken met het feit dat het formaat van een monitor wordt aangepast aan zijn native, d.w.z. optimale, resolutie. Eenvoudiger gezegd: de verhouding tussen beeld en kader moet kloppen. Want zo blijven de verhoudingen en de kwaliteit van het beeld behouden.

Populaire schermresoluties en hun formaat

Beeldresolutie
Beeldformaat
1920 x 1080 Full HD16:9
1920 x 1200 WUXGA16:10
3840 x 2160 UHD16:9
4096 x 2160 4K16:9
2560 x 1600 WQXGA16:10

U kunt natuurlijk ook een hogere resolutie dan de native resolutie op elke monitor afspelen, mits uw grafische kaart deze instelling ondersteunt. Wij raden dit echter niet aan. Een hogere resolutie op een scherm dat er niet voor is ontworpen, kan er onder bepaalde omstandigheden toe leiden dat bijvoorbeeld het lettertype en de symbolen op het bureaublad te klein en eventueel wazig lijken. Dit vermoeit de ogen en leidt vaak tot hoofdpijn.

Naast de bovengenoemde formaten hebben wij ook monitoren in speciale formaten in ons assortiment, bijvoorbeeld het 21:9-formaat. Speciale formaten bieden een groter werkoppervlak: grote tabellen, meerdere tools en toepassingsvensters kunnen nu overzichtelijk op één scherm worden gerangschikt. Een praktisch alternatief voor de oplossing met twee schermen.

Ergonomie: comfortabel en gemakkelijk voor het lichaam

Het begrip ergonomie is vooral bekend in verband met een optimale en tegelijkertijd gezondheids- en lichaamsvriendelijke inrichting van de werkplek. Ergonomische vormgeving speelt echter ook buiten het kantoor een grote rol.

Ergonomisch design is vooral belangrijk voor beeldschermen : een in hoogte verstelbare en kantelbare monitor kan optimaal op uw ooghoogte worden ingesteld. Dit zorgt voor een gezonde houding en voorkomt nek- en rugklachten. Met een goed afgestelde monitor voorkomt u bovendien vermoeide ogen.

Een in hoogte verstelbare monitor is een prachtige aanvulling op uw notebook. Enerzijds heeft u de mogelijkheid om op kantoor of thuis een pc-scherm op een passende manier in te richten en anderzijds blijft u mobiel met uw notebook.

arbeitsplatz-externe-monitore

Onze tip:

Zorg voor een rechte houding bij het werken achter de computer. Een in hoogte verstelbare monitor kan slechts een beperkt hoogteverschil compenseren. Daarom raden wij u aan ook de hoogte van uw bureau en bureaustoel aan te passen.

Aansluitingen: DVI, HDMI, DisplayPort en USB-C

Een moderne monitor heeft meestal meerdere aansluitingen. De meest voorkomende is HDMI (High-Definition Media Interface), gevolgd door DVI (Digital Visual Interface) en DisplayPort. Afhankelijk van de fabrikant kan een monitor ook zijn uitgerust met meerdere aansluitingen van één type, bijvoorbeeld met twee HDMI-ingangen.

Technologie voor gamers: G-Sync en FreeSync

Monitoren met G-Sync of FreeSync zijn de eerste keuze voor gamers: deze technologieën synchroniseren de verversingssnelheid van een monitor met de framerate van een pc-game. Zo elimineren ze hinderlijke tearing (scheuren van het beeld) en vervelende schokken in het beeld. Niets staat soepel gamen in de weg.

nvida-g-sync

G-Sync

G-Sync is een eigen hardwarematige technologie van Nvidia. Monitoren met G-Sync zijn daarom alleen compatibel met grafische kaarten van Nvidia (vanaf GTX 650 Ti Boost).

amd-freesync

FreeSync

FreeSync van AMD daarentegen is een open standaard voor adaptieve synchronisatie tussen monitor en grafische kaart. Het is een hardware/software-oplossing die ook onafhankelijk van de fabrikant werkt. De enige beperking hier is: Nvidia GPU's worden niet ondersteund. Met de grafische kracht van een Radeon R7 260 en een DisplayPort-aansluiting van versie 1. 2a of hoger kunt u echter al aan de slag.