LED Wall of Videowall kopen? Verschillen en voordelen

Hoewel LED walls en videowalls in hun functie op het eerste gezicht bijna synoniem lijken, gaan achter deze termen fundamenteel verschillende technologieën schuil.

De meest opvallende verschillen zitten in de technologieën die in de respectieve systemen worden gebruikt, in de ontwerpdetails en de bijbehorende technische specificaties. Het zijn precies deze nuances die de basis vormen voor de speciale voordelen die LED walls kunnen hebben ten opzichte van andere weergaveopties zoals een videowall.

Inhoud

LED-wandtechnologie

In tegenstelling tot videowanden, die meestal LCD-panelen gebruiken om beelden te genereren, maken LED-wanden gebruik van andere lichtgevende technologieën. Deze omvatten de zogenaamde SMD-technologie (Surface Mounted Device), de IMD-technologie (Integrated Mounted Devices) en de COB-technologie (Chip-on-Board).

Deze laatste heeft een aanzienlijk hogere lichtsterkte, wat vooral belangrijk is voor digital signage toepassingen, zowel buiten als binnen.

SMD (Surface Mounted Device):
Bij SMD-technologie worden lichtgevende diodes gegroepeerd in de primaire kleuren rood, blauw en groen en geïnstalleerd in een kleine behuizing. De afzonderlijke behuizingen worden vervolgens op een dragerplaat geplaatst en aan elkaar gelijmd. Dit ontwerp beschermt de LED's tegen invloeden van buitenaf en maakt het mogelijk om afzonderlijke LED's eenvoudig te vervangen . Tegelijkertijd kunnen de kabels voor de LED's die van bovenaf worden bedraad, in de behuizing worden ondergebracht.

IMD (Integrated Mounted Devices):
Net als bij de SMD-technologie worden ook de LED's in de primaire kleuren rood, blauw en groen geïnstalleerd in een behuizing met IMD-technologie. Het verschil is dat bij IMD-technologie meerdere groepen LED's (bijv. 4 of 9) in één behuizing worden gecombineerd.

COB (Chip-on-Board):
Bij COB LED's worden verschillende LED-chips rechtstreeks op een draagkaart gemonteerd. In tegenstelling tot conventionele bedrading van bovenaf, worden deze LED's rechtstreeks van onderaf bedraad, een proces dat bekend staat als 'flip chip'. De montagetechnologie van deze LED's maakt conventionele behuizingen, die gebruikelijk zijn bij SMD- en IMD-LED's, overbodig. COB-technologie vermindert dus aanzienlijk de ruimte die nodig is voor de afzonderlijke pixels. Hierdoor kunnen de afzonderlijke pixels dichter bij elkaar worden geplaatst, wat leidt tot een aanzienlijke verkleining van de pixelafstand en dus tot een hogere resolutie. Vooral bij gebruik van mini- of micro-LED's, die bijzonder klein zijn, maken COB LED's extreem kleine pixelafstanden mogelijk. Tot slot verhoogt een dunne epoxyharscoating de robuustheid van de LED's en verbetert het zwartniveau aanzienlijk zonder de kleurechtheid aan te tasten.

led-walls-installation2_114291962
led-walls-installation1_114291926

Structuur van een LED-wand

De SMD-, IMD- en COB-LED's worden op modules gemonteerd en gecombineerd in zogenaamde kasten. Deze kasten kunnen vervolgens worden samengevoegd tot oppervlakken van elk formaat die volledig naadloos en frameloos zijn. Bovendien kunnen LED wandmodules relatief vrij worden samengesteld tot individuele, creatieve LED wandvormen. Dit betekent dat ook L-vormige of gebogen LED wanden kunnen worden geconfigureerd, terwijl displays met videowanden zeer weinig vrijheid bieden voor de individuele opbouw van een videowand.

Wat is beter - LED Wall of Videowall?

Is een LED wall beter dan een video wall? Dat hangt sterk af van het toepassingsgebied, de beschikbare ruimte en het budget van je project. Onze productexperts beantwoorden al je vragen in een vrijblijvend gesprek over LED Walls en Videowalls!

led-wall

Voordelen van LED-wanden

 • geen frames binnen de LED-wand
 • zeer grote oppervlakken mogelijk met tegelijkertijd een hoge resolutie
 • zeer lange levensduur
 • zeer hoge helderheid
 • individuele vormen mogelijk
videowall

Voordelen van videowalls

 • beste keuze voor kleinere ruimtes
 • eenvoudigere montage
 • zeer goede beeldkwaliteit, zelfs bij een zeer kleine kijkafstand

LED-wanden: installatie en montage

Afhankelijk van de grootte van het LED Wall oppervlak en het model, is de montage van een LED Wall relatief eenvoudig.

Het moet echter altijd worden uitgevoerd door een professional die beschikt over het benodigde gereedschap en vooral de knowhow om LED-wanden te installeren en monteren. Omdat LED walls ook relatief zwaar zijn, moet voor installatie ook rekening worden gehouden met de statica of maximale belastbaarheid van het montageoppervlak. Bovendien vereist de installatie van een LED Wall op een moeilijk bereikbare locatie, bijvoorbeeld op enkele meters hoogte, geschikte apparatuur en veilig transport.

Daarom bieden wij u eencomplete service voor uw LED Wall: wij zorgen voor de planning, levering en installatie van de door u geselecteerde LED Wall . Neem contact op met onze LED Wall experts voor een vrijblijvend adviesgesprek!

LED-wanden: Dit zijn de toonaangevende fabrikanten

De toonaangevende LED wall fabrikanten zijn onder andere Absen, Optoma en Samsung. Alle fabrikanten bieden LED walls als losse modules en als complete oplossingen.

Samsung

Samsung LED Wanden

Samsung LED walls zijn onverslaanbaar op het gebied van beeldkwaliteit. De fabrikant brengt zijn ervaring en knowhow van de productie van hoogwaardige beeldschermen over op de LED walls, die met dezelfde precisie en aandacht voor detail worden vervaardigd. Je herkent de Samsung kwaliteit meteen!

Optoma

Optoma LED Wanden

Optoma heeft zich toegelegd op complete LED-wandoplossingen. Hoewel de fabrikant ook individuele modules aanbiedt, is het aanbod van complete oplossingen voor elk toepassingsgebied veel groter.

Absen

Absen LED Wanden

Absen biedt LED walls in elk prijssegment. Bij Absen vind je zowel instap LED wall oplossingen als zeer professionele LED walls met een uitstekende beeldkwaliteit en afwerking.

LG

LG LED Wanden

LG biedt een breed scala aan complete oplossingen en losse modules. LG LED Walls staan bekend om hun zeer lange levensduur en hoge bouwkwaliteit.

LED-wanden: toepassingsgebieden

LED walls zijn grootformaat digitale displayoppervlakken die bijna overal kunnen worden gebruikt waar voldoende ruimte is voor installatie. Ze worden het vaakst gebruikt voor outdoor of indoordigital signage. Dat komt omdat de enorme, naadloze oppervlakken reclameboodschappen indrukwekkender overbrengen dan welk ander medium ook.

Maar LED walls zijn niet alleen een perfecte keuze voor digital signage. LED walls kunnen ook worden gebruikt in vergaderzalen, hotels en lobby's voor belangrijke aanvullende of begeleidende informatie. Videoconferenties in vergaderzalen krijgen ook een geheel nieuwe kwaliteit door het gebruik van een LED wall.

LED Walls: afzonderlijke modules kopen of een complete oplossing?

Dit hangt af van waarvoor je een LED Wall wilt installeren en waar. De beschikbare ruimte en de grootte en vorm van een LED Wall zijn doorslaggevende factoren in de beslissing.

LED muur complete oplossing met voeten

Complete oplossingen

Wij raden over het algemeen een complete LED Wall oplossing aan. Complete LED Wall oplossingen bevatten alles wat je nodig hebt om een LED Wall te installeren, van de individuele modules tot het juiste montagesysteem en controllers voor de hardware en software.

LED wall single module voor video wall oplossing

Individuele modules

Wij raden de aankoop van individuele LED Wall modules aan wanneer u de installatie van een LED Wall in een specifieke, individuele vorm en afmeting plant. In dit geval nemen wij het volledige concept over, inclusief planning, installatie en inbedrijfstelling van uw LED Wall op locatie. Neem contact op met onze productexperts voor een vrijblijvend LED Wall adviesgesprek!

Hier moet je aandacht aan besteden: De belangrijkste LED Wall kenmerken

De volgende LED Wall eigenschappen hebben niet alleen invloed op de beeldkwaliteit, maar ook of een LED Wall binnen of buiten gebruikt kan worden. Structurele eigenschappen hebben ook invloed op het onderhoud van uw LED Wall.

Hoe hoog de resolutie van het beeld van een LED Wall moet zijn, hangt sterk af van de kijkafstand. Aangezien de meeste LED Wall installaties een grotere afstand van de kijker tot de LED Wall vereisen, is Full HD beeldresolutie meestal voldoende.

De pixelafstand is de afstand tussen de afzonderlijke lichtgevende diodes. De afstand wordt uitgedrukt in millimeters. Waarden tussen 1 en 16 millimeter zijn gebruikelijk. Net als de beeldresolutie heeft de pixelafstand een sterke invloed op de waargenomen beeldkwaliteit, afhankelijk van de kijkafstand. Hoe groter de kijkafstand, hoe groter de pixelafstand kan worden gekozen zonder dat afzonderlijke pixels zichtbaar worden.

De helderheid van een display of LED-wand wordt uitgedrukt in candela (cd) of, in Engelstalige landen, in nit per vierkante meter. Hoe helder een LED-wand moet zijn, hangt af van de plaats waar hij wordt geïnstalleerd. Op zeer helder verlichte plaatsen, vooral buiten, moet de candela- of nit-waarde overeenkomstig hoger zijn dan voor LED-wanden voor binnengebruik. Terwijl een helderheid van ongeveer 500 cd/m² voldoende is voor gebruik binnenshuis, moeten LED wanden voor buitenshuis waarden rond de 2000 cd/m² hebben.

Goed contrast is cruciaal voor de visuele impact van een afbeelding. Contrast wordt uitgedrukt als een verhouding. Hoe hoger het contrast, hoe sterker en aantrekkelijker het weergegeven beeld. Voor LED-wanden moet het contrast ten minste vier tot vijf cijfers bedragen.

De kijkhoek speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de beeldkwaliteit van een LED Wall. Vooral in het horizontale vlak moet de kijkhoek zo groot mogelijk zijn, zodat de kijker het weergegeven beeld onvervormd kan zien, zelfs als er schuin van opzij naar wordt gekeken. Kijkhoeken tussen 150° en 170° zijn gebruikelijk voor LED walls.

LED's staan bekend om hun zeer lange levensduur. Daarom zijn 100.000 bedrijfsuren niet ongewoon voor LED-wanden. De helderheid van individuele LED's verandert na verloop van tijd slechts licht en wordt zeer gelijkmatig over het beeld verdeeld. De beeldkwaliteit blijft daardoor vrijwel constant, zelfs bij 24/7 gebruik.

IP-beschermingsklassen classificeren elektrische apparatuur op basis van de geschiktheid voor verschillende toepassingsgebieden wat betreft de kwaliteit van de bescherming tegen externe invloeden uit de omgeving of tegen de invloed van derden. De IP-beschermingsklasse wordt aangeduid als een combinatie van letters en cijfers. We hebben de meest voorkomende IP-beschermingsklassen voor je verzameld in een overzichtelijke tabel.

IP20
 • 2 - Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter van meer dan 12,55 mm
 • 0 - Geen bescherming tegen water
IP21
 • 2 - Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter van meer dan 12,55 mm
 • 1 - Bescherming tegen vallend, druppelend water
IP31
 • 3 - Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 2,5 mm
 • 1 - Bescherming tegen vallend druppelend water
IP40
 • 4 - Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 1,0 mm
 • 0 - Geen bescherming tegen water
IP43
 • 4 - Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter van meer dan 1,0 mm
 • 3 - Bescherming tegen spatwater
IP54
 • 5 - Bescherming tegen stof
 • 4 - Bescherming tegen spatwater
IP65
 • 6 - Stofdicht
 • 5 - Bescherming tegen waterstralen