schule_beamer

Koopadvies voor schoolprojectoren

Projectoren getest door experts - Onze koopgids bespaart je tijd bij het kiezen van een geschikte projector voor school of universiteit.

Hoe vind je de juiste presentatieprojector

Hier leggen we alles uit wat je moet weten over beamers voor onderwijsinstellingen - niet meer en niet minder! Alleen relevante knowhow en tips van experts op het gebied van onderwijstechnologie.

voor klanten uit de publieke sector bieden we speciale voorwaarden en service op maat. We bieden ook aankoop op rekening.

Inhoud

Projectoren voor elke ruimte - van klaslokaal tot collegezaal

beamer_hoersaele

Collegezalen

Installatieprojectoren met hoge intensiteit zijn de beste keuze voor gebruik in een collegezaal. Ten eerste kunnen deze projectoren onder het plafond worden gemonteerd met behulp van een plafondbeugel - dit bespaart veel ruimte. Ten tweede zijn installatieprojectoren meestal zo helder dat ze zelfs in goed verlichte ruimtes een helder beeld kunnen projecteren.
beamer_klassenzimmer

Klaslokaal

Afhankelijk van de grootte van het klaslokaal kunnen zowel short-throw en ultra-short-throw projectoren als installatieprojectoren worden gebruikt. Interactieve projectoren in combinatie met een whiteboard zijn het meest geschikt voor multimedia en interactieve lessen.
beamer_mehrklassenzimmer

Verschillende klaslokalen

Voor mobiel gebruik in wisselende klaslokalen moeten projectoren de volgende kenmerken hebben: Ze moeten compact en helder zijn. Extra functies vereenvoudigen de bediening of maken de beamer sneller gebruiksklaar. Praktische en daarom populaire functies zijn bijvoorbeeld directe uitschakeling om de beamer snel uit te schakelen en een geïntegreerde mediaspeler om onafhankelijk van het afspeelapparaat af te spelen.

Projectoren voor scholen zijn ook verkrijgbaar met WLAN. Hiermee kun je draadloos verschillende content van je notebook of mobiele apparaten zoals smartphones en tablets naar de projector sturen. Je vindt alles wat je hiervoor nodig hebt in onze koopgids voor WLAN-projectoren.

schule_beamer

Alle voordelen - projectoren in onderwijsinstellingen

 • interactief onderwijs
 • multimedia presentatie
 • Herbruikbare inhoud
 • Inhoud aanpasbaar
 • tijdbesparend
 • Projector & speler
 • tV trolley vervangen
 • papierloze presentatie

Dit is belangrijk voordat je een schoolprojector koopt

Voordat je een schoolprojector kiest, moet je deze drie factoren in overweging nemen:

Grootte kamer

Voor elke ruimte is er een geschikte projector die optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte en dus de beste resultaten levert. De keuze van het type projector is hierbij cruciaal.


Soort projector
Grootte van de ruimte
Projectoren met korte projectieafstand en ultrakorte projectieafstand
Short-throw en ultra-short-throw projectoren zijn zeer geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes. Vooral als je een interactieve beamer wilt gebruiken.
Projectoren met conventionele optiek
Projectoren met conventionele optiek zijn daarentegen zeer geschikt voor middelgrote tot grote ruimtes, zoals grote klaslokalen en collegezalen. Dit type projector kan echter niet worden gebruikt voor interactieve toepassingen.

Beeldresolutie

Beeldresolutie is een van de belangrijkste factoren bij het selecteren van een geschikte projector voor onderwijsinstellingen. De zaal moet immers alle relevante beelddetails van een presentatie duidelijk kunnen herkennen. Voor bevredigende resultaten raden wij een beamer aan met een beeldresolutie vanaf WXGA (1.280 x 800). Deze beeldresolutie is de standaard voor een hedendaagse minimale beeldresolutie. Het komt ook overeen met het gebruikelijke 16:10 beeldformaat.

Je moet echter de voorkeur geven aan een Full HD beamer boven een WXGA beamer. Full HD kan namelijk universeel worden gebruikt voor grote en kleine kijkafstanden. Dit geldt ook voor WUXGA (16:10). Deze resolutie wordt veel gebruikt voor presentatieprojectoren.


Beeldresolutie
Beeldformaat
WXGA (1.280 x 800)16:10
WUXGA (1.920 x 1.200)16:10
Full HD (1.920 x 1.080)16:9

Helderheid

Hoe feller, hoe beter - dat is de vuistregel voor de meeste presentatieprojectoren. Voor ruimtes die slechts licht verduisterd kunnen worden, raden we beamers met ten minste 3.000 ANSI lumen aan. Voor lichte ruimtes zijn heldere projectoren met waarden vanaf 5.000 ANSI lumen absoluut essentieel. Voor een optimale beeldkwaliteit raden we aan om de kamer licht te verduisteren.


Kamer
Helderheid
licht verduisterdvanaf 3.000 lumen
niet gedimdvanaf 5.000 lumen

Het juiste projectiescherm voor op school

Een projectiescherm moet worden gekozen in overeenstemming met de gebruikte beamer en rekening houdend met de situatie in de kamer. Er moet ook rekening worden gehouden met het type scherm. Vaste schermen moeten bijvoorbeeld van tevoren aan het plafond of een muur worden bevestigd. Mobiele schermen zijn daarentegen binnen een paar minuten klaar voor gebruik. Deze schermen kunnen flexibel naar bijna elk klaslokaal worden gebracht, daar worden opgesteld en gebruikt.

Ontdek alles wat je moet weten over projectieschermen op onze pagina met koopgids voor schermen.

Type scherm
Type projector
stationair
mobiel
Statiefscherm
mobiele projector
Frame scherm
Ultrakorte projector(niet-interactief)
Framescherm (mobiel)Installatieprojector
Gemotoriseerd scherm
Installatie, short-throw en standaard projectoren
Rolscherm Installatie, short-throw en standaard projectoren

Projectorluidsprekers: Speciaal voor scholen en universiteiten

Vaak moet een presentatie worden ondersteund door overtuigende voorbeelden. In deze gevallen is een goede geluidsweergave essentieel. In principe kun je kiezen voor een projector met geïntegreerde luidsprekers, een passief luidsprekersysteem met een versterker of een actief luidsprekersysteem. Deze drie alternatieven hebben hun voor- en nadelen.

Aansluitingen voor projectoren: De belangrijkste aansluitingen van een presentatieprojector

anschluesse

Welke aansluitingen het belangrijkst zijn, hangt af van welke apparaten je op een beamer wilt aansluiten. In de regel kun je ook oudere afspeelapparaten zoals videorecorders op een beamer aansluiten. De meeste apparaten hebben analoge cinch-ingangen voor audio- en videosignalen. Sommige modellen zijn nog uitgerust met analoge ingangen voor YUV component pluggen. Dit betekent dat je ook oudere DVD- en Blu-ray-spelers zonder problemen kunt gebruiken.

HDMI- en VGA-aansluitingen worden echter het meest gebruikt. Bijna elk multimedia-apparaat, zoals een notebook of dvd-speler, heeft een van deze twee aansluitingen. Als je de keuze hebt tussen HDMI en VGA, raden we de HDMI-aansluiting aan. HDMI geeft je een aanzienlijk betere beeldkwaliteit met gelijktijdige audiosignaaloverdracht. VGA is alleen geschikt voor de overdracht van beeldgegevens. Er worden geen audiosignalen mee overgedragen.

De meeste projectoren zijn uitgerust met USB-aansluitingen of LAN-aansluitingen voor de zuivere overdracht van gegevens. Hier vind je alles wat je moet weten over hoe je een projector correct aansluit. Hier lees je ook hoe je een Mac aansluit via een Mini Displayport of USB-C kabel.

Accessoires voor presentatieprojectoren

beamertische-removebg-preview

Projectietafels

Projectietafels zijn de eenvoudigste manier om een projector uit te lijnen en de juiste projectieafstand in te stellen.
diebstahlsicherung-removebg-preview

Anti diefstal apparaten

Beveilig een presentatieprojector tegen diefstal met een eenvoudig Kensington-slot of met een diefstalbestendige metalen behuizing.
presenter-removebg-preview

Presentator

Bedien een presentatie draadloos via een presenter en gebruik de geïntegreerde laserpointer als aanwijsstok.

Interactieve lessen met whiteboard, projector & documentcamera

Interactieve whiteboards en documentcamera's verhogen de kwaliteit van een cursus aanzienlijk door interactieve elementen en een tijdbesparende, efficiënte bediening toe te voegen. Bovendien vereenvoudigen ze niet alleen de voorbereiding en presentatie van de lesinhoud voor docenten, maar helpen ze leerlingen ook om de leerstof beter te absorberen. Door de leerlingen erbij te betrekken, begrijpen ze de lesstof ook beter.

whiteboard_beamer

Alle voordelen - Interactieve whiteboards & documentcamera's

 • eenvoudig voorbereiden van lesinhoud
 • multimediale presentatie van inhoud
 • Aanpassing en controle van inhoud in realtime
 • Software voor fabrikanten met talloze sjablonen
 • eenvoudig hergebruik van opgeslagen materiaal
 • Integratie van studentenapparaten (smartphone enz.) voor een beter begrip van de lesstof
dokumentenkamera

Documentcamera

Een documentcamera - ook wel visualiser genoemd - is een combinatie van een scanner en een overheadprojector. De camera stuurt een real-time beeld van de objecten die eronder zijn geplaatst naar een projector. Deze projecteert het beeld vervolgens op een projectieoppervlak zoals een projectiescherm of een interactief whiteboard. Met een documentcamera kun je ook op gewoon papier werken, net als op een overheadprojector. Je hebt geen dure transparanten nodig. Je kunt er ook driedimensionale objecten mee presenteren, zoals boeken.
whiteboard_class

Interactief whiteboard

Een interactief whiteboard is een combinatie van een projector en een whiteboard. De projector projecteert een beeld op het whiteboard, dat interactief kan worden bediend en aangepast met vingerbewegingen of een draadloze pen. De inhoud wordt meestal geleverd door een pc of notebook die is aangesloten op de beamer. In dit geval kun je een interactief whiteboard gebruiken met een conventionele beamer of een eenvoudig whiteboard en een interactieve projector.

Je hebt de keuze uit 3 oplossingen:

 1. Documentcamera met een complete interactieve whiteboardset
 2. Interactieve projector en een interactief whiteboard
 3. Interactief whiteboard complete set
loesungen_unterricht
Neem contact op met onze experts op het gebied van onderwijstechnologie voor een vrijblijvend individueel advies over de selectie, installatie en ingebruikname van oplossingen voor interactieve whiteboards en documentcamera's.

Onze aanbevelingen

De beste projectoren voor collegezalen

De beste projectoren voor klaslokalen

De beste projectoren voor meerdere klaslokalen

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.