Witte projector met afstandsbediening

Beamer koopadvies bij visunext

We hebben de belangrijkste informatie over beamers voor je samengevat!

DLP of LCD, LED of laser, 4K of Full HD, ANSI lumen, contrast ratio, lens shift - in de wereld van beamers moet je eerst je weg vinden om de juiste keuze te maken!

We hebben de belangrijkste informatie over beamers voor je verzameld als koopgids op basis van de laatste technologische ontwikkelingen.

Inhoud

Toepassingsgebied: Waar wil je de projector voor gebruiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je tot aanschaf overgaat, is waar je de projector voor wilt gebruiken. De verschillende toepassingsgebieden resulteren in zeer verschillende criteria zoals resolutie, helderheid, contrast en volume, waar je op moet letten bij het kopen van een projector. In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen beamers voor thuisgebruik en beamers voor zakelijk gebruik.

Beamer voor gebruik in de thuisbioscoop of woonkamer

Voor je eigen thuisbioscoop of woonkamer raden we een projector met 16:9-resolutie aan, omdat de meeste films beschikbaar zijn in 16:9-formaat. Full HD-projectoren (1920 x 1080 pixels) en 4K-projectoren (3840 x 2160 pixels) bieden dit formaat en zijn de standaard geworden voor thuisbioscooptoepassingen.

Woonkamer met beamer op tafel die een beeld projecteert op een scherm
Pictogram 3D

3D-weergave

Een goede thuisbioscoopprojector is tegenwoordig geschikt voor 3D. Een zeer goede thuisbioscoopprojector biedt nog een andere belangrijke functie: tussentijdse beeldberekening in zowel 2D als 3D. Dit zorgt voor een vloeiend beeld tijdens snelle bewegingen. Om Blu-ray films met een hoge resolutie af te kunnen spelen, heeft de projector ook een HDMI-aansluiting of een DVI-aansluiting met HDCP nodig.

Icoon gloeilamp

Helderheid en contrasten

Om kleuren en kleurverlopen optimaal weer te geven, moet je home cinema projector eencontrastratio van minstens 10.000:1 hebben.
de lichtsterkte die je nodig hebt voor je beamer is afhankelijk van de helderheid van de omgeving. Als je thuisbioscoop volledig verduisterd kan worden, is een lichtsterkte van ongeveer 1500 ANSI lumen al voldoende. Als er veel omgevingslicht in je kamers is, heb je minstens 5000 ANSI lumen nodig.
sound-nobubble

Geluid

Vooral bij home cinema is het volume van de projector een belangrijk criterium. Als je in alle rust van films wilt genieten, is een stille beamer van minder dan 30 dB de juiste keuze. In de woonkamer daarentegen is het volume minder doorslaggevend, omdat factoren zoals lichtopbrengst hier een belangrijkere rol spelen. Alleen het juiste geluid maakt de home cinema-ervaring perfect. De interne luidsprekers van een projector zijn hiervoor echter niet voldoende. Daarom raden we aan om een AV-receiver met surround luidsprekers en Dolby Digital of DTS-geluid te gebruiken.

Als je je nu al wilt voorbereiden op de toekomst met hoge resolutie, dan is een 4K-projector (3840 x 2160 pixels) de juiste keuze, mits het budget ruim is gepland. Hoogwaardige Full HD thuisbioscoopprojectoren bieden ook 4K-upscaling, zoals de 4K-verbeteringstechnologie. Dit verdubbelt de resolutie door elke pixel diagonaal 0,5 pixels te verschuiven. Dit zorgt voor een merkbaar betere beeldkwaliteit.

Projectorgebruik in het bedrijfsleven voor presentaties

In principe maken we onderscheid tussen zakelijke projectoren voor plafondmontage en draagbare presentatieprojectoren voor mobiel gebruik of als tafelmodel. Voor plafondmontage moet de projector een geschikt montagegat hebben. Daarnaast is een projector met automatische keystone-correctie erg handig om vervormingen in de projectie te compenseren.

Grote vergaderzaal met scherm en beamer
Icoon luidspreker

Luidspreker

Mobiele apparaten mogen niet meer dan 3 kilo wegen, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn en idealiter interne luidsprekers hebben om op elke locatie presentaties te kunnen geven. Als het geluid niet voldoende is, kun je een externe luidspreker gebruiken die rechtstreeks op je notebook kan worden aangesloten via Bluetooth of een 3,5 mm aansluiting
usb-nobubble

Connectiviteit

Zoek ook naar USB- of SD-kaartsleuven als je presentaties rechtstreeks vanaf de stick wilt afspelen zonder pc. Voor maximale flexibiliteit is Wi-Fi-voorziening een handige functie voor je projector. Als je een smartphone of tablet met MHL hebt, is een projector met MHL-functionaliteit interessant voor jou. Je kunt hem via een kabel rechtstreeks aansluiten op het mobiele apparaat.

Icoon gloeilamp

Helderheid

Aangezien zakelijke projectoren meestal in een lichte omgeving worden gebruikt, is een hoge lichtsterkte van minstens 3.000 ANSI lumen belangrijk voor het weergeven van goede contrasten. Voor gebruik bij daglicht is een contrastratio van ongeveer 5.000:1 voldoende.
Resolutie pictogrammen

Resolutie

Qua resolutie is ten minste een WXGA-resolutie (1280 x 800 pixels) vereist voor een leesbare weergave van lettertypes en afbeeldingen. WXGA is vooral populair bij klanten met een breedbeeldlaptop. Full HD (1.920 x 1.080 pixels) of WUXGA beamers (1.920 x 1.200 pixels) zijn een nog betere keuze, omdat deze resoluties een hogere kwaliteit weergave van afbeeldingen en video's mogelijk maken.

Helderheid: Hoe helder moet je projector zijn?

De helderheid van een projector, ook wel lichtsterkte of luminantie genoemd, wordt gemeten en gespecificeerd in ANSI lumen. Het beschrijft hoeveel licht een beamer kan projecteren op een bepaald oppervlak.

Om te bepalen hoe hoog de lichtintensiteit moet zijn, moet je rekening houden met de omstandigheden in de ruimte. Kan de ruimte verduisterd worden? Hoe feller het omgevingslicht bijvoorbeeld is, hoe feller de projectie moet zijn. De beeldgrootte en de projectieafstand zijn ook belangrijke factoren voor de vereiste helderheid van de projector, aangezien de lichtsterkte natuurlijk afneemt met toenemende afstand.

Beamer helderheid

De illustratie toont de optimale helderheid voor beamers in verschillende scenario's zoals woonkamers of vergaderzalen. Voor beamers moet ongeveer 1000 lumen bij de onderstaande waarden worden opgeteld, omdat deze iets donkerder zijn door de technologie, op voorwaarde dat er voornamelijk gekleurde inhoud wordt geprojecteerd.

Contrast: Wat zijn de lichtomstandigheden op de locatie?

De contrastverhouding beschrijft het maximale verschil in helderheid tussen zwart en wit. Bij een contrastwaarde van 1.000:1 is het helderste punt dus duizend keer helderder dan het donkerste punt. Hoe hoger het contrast van een projector, hoe scherper en natuurlijker het geprojecteerde beeld.

Hoe hoog de contrastwaarden moeten zijn, hangt altijd af van het toepassingsgebied en de helderheid van de omgeving. Vooral bij thuisbioscoopprojectoren is een hoog contrast belangrijk om een diep zwart te creëren. Zelfs in donkere kamers kunnen beamers met een hoog contrast levendige en levensechte kleuren reproduceren.

Contrastvergelijking van een geprojecteerd beeld - voetballer glijdt over het veld

Als je je projector voornamelijk bij daglicht of kunstlicht wilt gebruiken, is het contrast dus van ondergeschikt belang. Elke projector moet echter een contrastratio van minstens 5.000:1 hebben.

Resolutie en formaat: Hoeveel pixels heeft je beamer nodig?

De resolutie beschrijft het aantal pixels waarmee de afbeelding wordt gemaakt. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het beeld. De resolutie die je nodig hebt voor je projector hangt af van het beoogde gebruik en de beeldbron.

Omdat we tegenwoordig gewend zijn aan beeldkwaliteit met een hoge resolutie van tv's en monitoren, moet je bij de aanschaf van een projector beginnen met ten minste Full HD-resolutie.

Meteen HD Ready projector (1.280 x 720 pixels) kun je dvd's op het grote scherm bekijken, maar als je een haarscherp beeld verwacht met Blu-ray of moderne streamingdiensten, moet je gaan vooreen Full HD projector (1.920 x 1.080 pixels). Een Full HD-projector is ook de juiste keuze voor gamers met een PS4 of XBox 360.

aufloesungen-beamer

Full HD is zeker niet het eindpunt - steeds meer beamers kiezen voor een 4K-resolutie met 3.840 x 2.160 pixels. Dankzij streamingportals, Blu-rays van hoge kwaliteit en next-gen gameconsoles zoals PS5 en XBox Series X, kan er van steeds meer content in 4K worden genoten. Met een goede upscaler (bv. in de AV-receiver) kun je echter ook genieten van Full HD-inhoud in 4K.

Beamer resoluties in een oogopslag

Resolutie
Formaat
Voordelen
Nadelen
Indeling
SVGA (800x600)4:3Zeer goedkoop, net genoeg voor eenvoudige presentaties in 4:3-formaatBeperkt detail, niet ideaal voor video's of complexe afbeeldingenlager instapniveau
XGA (1024x768)4:3Voldoende voor incidentele bedrijfspresentaties, nog steeds zeer betaalbaarNiet ideaal voor video'sInstapmodel
Klaar voor HD (1280x720)16:9Ondersteunt HD-inhoud, voldoende detail voor veel toepassingen, geschikt om af en toe video's te bekijkenNiet zo gedetailleerd als Full HDMiddenklasse
WXGA (1280x800)16:10Ondersteunt HD-ready inhoud, betere details, goed voor video's en presentaties op kantoren en scholen
Iets duurder dan SVGA en XGAMiddenklasse
Full HD (1920x1080)16:9Uitstekende beeldkwaliteit, ideaal voor thuisfilms en gedetailleerde zakelijke afbeeldingenNiet duur, vereist meer bandbreedte voor streamingProfessionele klasse
WUXGA (1920x1200)16:10Hoge resolutie voor gedetailleerde afbeeldingen, ideaal voor zakelijke en schoolpresentatiesKan duurder zijn, niet alle inhoud ondersteunt deze resolutieProfessionele klasse
4K UHD (3840x2160)16:9Extreem hoge details, ongelooflijke beeldkwaliteit, ideaal voor 4K-filmsVereist mediabronnen van hoge kwaliteit en veel bandbreedteProfessionele topklasse

Werkingsgeluid: Hoeveel decibel is stil, hoeveel luid?

Afhankelijk van het toepassingsgebied speelt de geluidsontwikkeling van een beamer een meer of minder centrale rol.

Icoon luidspreker

Om tijdens een thuisbioscoopavond van de film te kunnen genieten of niet gestoord te worden door harde achtergrondgeluiden tijdens een presentatie, mag het bedrijfsgeluid van de projector niet hoger zijn dan 30 dB. In de regel geldt dat hoe groter een beamer is, hoe stiller hij is, omdat grotere ventilatoren in een grote behuizing kunnen worden ingebouwd, die veel langzamer kunnen draaien dan kleine ventilatoren voor dezelfde hoeveelheid lucht. Daarom bereiken thuisbioscoopprojectoren met een grote behuizing veel sneller waarden onder de 30 dB. Kleine, draagbare beamers zijn daarentegen meestal wat luider.

Icoon gloeilamp

De helderheid speelt ook een doorslaggevende rol. Hoe feller de beamer, hoe luider hij is. Dit komt omdat fellere lampen meer gekoeld moeten worden. Naast het volume speelt ook de frequentie van de ventilator een rol bij de vraag of het geluid als hinderlijk wordt ervaren. Daarom is de dB-waarde niet altijd direct vergelijkbaar.

Tip: Om tijdens een thuisbioscoopavond van de film te kunnen genieten, moet het bedrijfsgeluid van de projector onder de 30 dB blijven. We raden ook externe luidsprekers aan, omdat die het bedrijfsgeluid van de projector overstemmen.

Technologie: Welke methode is geschikt voor jouw beamer?

Wat zijn de verschillende technologieën en waarin verschillen ze van elkaar? We presenteren de belangrijkste beamertechnologieën en laten je de voor- en nadelen zien.

DLP-technologie

DLP-technologie

In het DLP-proces (Digital Light Processing) wordt het beeld gecreëerd door miljoenen kleine spiegeltjes die het licht van de lamp op het scherm projecteren. Elke spiegel komt overeen met een lichtpunt (pixel) waarvan de kantelbeweging, onzichtbaar voor het menselijk oog, een veelheid aan kleurnuances produceert. De spiegels kunnen ook helemaal naar achteren worden gekanteld, zodat er geen licht van deze spiegel op het scherm valt en de pixel zwart blijft. Dit geeft een zeer goede weergave van de contrastverhouding.

Door de fijne spiegelstructuur is de beeldweergave ook zeer scherp en is er geen rasterstructuur zichtbaar in het beeld. DLP-technologie vereist minder ruimte in de behuizing van de beamer, waardoor het interessant is voor de productie van kleinere apparaten. DLP beamers werken met een gesloten systeem van lichtbron tot optiek. Omdat er geen stof kan binnendringen, zijn DLP-apparaten onderhoudsarm of vrijwel onderhoudsvrij.

Voor- en nadelen van DLP-technologie

vorteile-nobubble

Voordelen

 • fijnschrift en lijntekening

 • hoog contrast

 • dMD-chips met lange levensduur

Pictogram minus

Nadelen

 • Regenboogeffect (lichte kleurflitsen zichtbaar)

 • hoorbaar kleurenwiel onder bepaalde omstandigheden

 • lagere kleurgetrouwheid

Tip: DLP-projectoren zijn bijzonder geschikt voor zakelijke / thuisbioscoop-toepassingen op instapniveau.

LCD-technologie

LCD-technologie

In het LCD-proces (Liquid Crystal Display) splitst de projector het witte licht van de projectorlamp in RGB-kleuren met behulp van verschillende dichroïsche spiegels. De lichtstralen van de afzonderlijke kleuren worden door LCD-chips gestuurd en vervolgens weer samengevoegd tot een herkenbaar kleurenbeeld. Vereenvoudigd kan dit proces worden gezien als een diaprojector. In plaats van een dia bevatten ze kleine elementen van vloeibaar kristal die het te projecteren beeld weergeven. Met LCD-technologie kunnen bijzonder sterke en natuurlijke kleuren en kleurovergangen van hoge kwaliteit worden geproduceerd, maar lichte gradaties in de verzadiging van de zwartwaarde en een lichte rastervorming moeten worden geaccepteerd. Bij home cinema projectoren daarentegen wordt het zwartniveau digitaal geoptimaliseerd.

Voor- en nadelen van LCD-technologie

vorteile-nobubble

Voordelen

 • afbeeldingen in ware kleuren

 • fijne pixelafbakening

 • iets helderder in directe vergelijking met DLP-technologie

Pictogram minus

Nadelen

 • Vliegschermeffect mogelijk bij lage resolutie

 • meer onderhoudsintensief (filter moet worden vervangen)

Tip: LCD-projectoren zijn bijzonder geschikt voor high-end home cinema!

LCoS-technologie

D-ILA, LCoS en SXRD

Dit proces is bij de fabrikanten bekend onder verschillende namen. JVC noemt het D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification), Canon noemt de technologie LCos (Liquid Crystal on silicon) en Sony noemt het SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Alle drie zijn gebaseerd op dezelfde manier van werken.

Het werkt hetzelfde als LCD technologie, maar de panelen reflecteren het licht in plaats van het door te laten (zoals bij DLP technologie). D-ILA / LCoS / SXRD combineert dus de voordelen van DLP- en LCD-technologie.

Voor- en nadelen van D-ILA, LCoS en SXRD-technologieën

vorteile-nobubble

Voordelen

 • afbeeldingen van hoge kwaliteit, afbeeldingen in ware kleuren

 • fijne pixelafbakening

 • iets helderder in directe vergelijking met DLP-technologie

Pictogram minus

Nadelen

 • lagere lumenoutput

 • relatief hogere prijs

Tip: Projectoren met D-ILA-, LCoS- en SXRD-technologie zijn bijzonder geschikt voor thuisbioscopen!

Kenmerken: Welke functies moet je beamer hebben?

Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende functies die het gebruik van de beamer vergemakkelijken. We hebben de belangrijkste functies voor je verzameld, die meestal erg handig zijn!

Afmetingen pictogrammen

Keystone correctie

 • ook wel: keystone-correctie
 • corrigeert de trapeziumvormige vervorming die optreedt wanneer de projector wordt gekanteld.
 • het beeld wordt samengedrukt aan de boven- of onderkant van het scherm totdat de trapeziumvormige vervorming is gecorrigeerd.
 • nuttig om schuine projecties te compenseren en het beeld recht te zetten
zoom-nobubble

Optische zoom

 • 2x zoom voor grote flexibiliteit in home cinema beamers
 • handig wanneer een optimale afstand tot het scherm niet kan worden gegarandeerd

Pictogram LensShift

Lensverschuiving

 • Beweeg het beeld zonder vervorming horizontaal en verticaal zonder de projector te kantelen
 • handig als de projector niet centraal voor het scherm kan worden geplaatst

Aansluitingen: Analoge of digitale interfaces?

Als het gaat om aansluitopties, moet je bedenken op welke apparaten je je projector wilt aansluiten.

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen analoge en digitale interfaces. Analoge aansluitingen omvatten ingangen voor VGA, S-Video, composiet video of component video. Van de analoge aansluitingen wordt meestal de VGA-aansluiting gebruikt, als die vandaag nog nodig is. Digitale aansluitingen - tegenwoordig standaard - zijn HDMI en DisplayPort, die worden beschouwd als de hoogste kwaliteit.

Een van de twee aansluitingen moet bij elke aankoop worden overwogen om aan de huidige eisen te voldoen. Een DVI-aansluiting wordt nu meestal alleen nog gebruikt bij installatieprojectoren, omdat HDMI en DisplayPort de overhand hebben gekregen bij de weergave van HD- en 4K-inhoud. Als je bron en projector een digitale interface bieden, moet je altijd de digitale aansluiting gebruiken, bijvoorbeeld HDMI of DisplayPort, vooreen betere beeldkwaliteit . Je kunt meer te weten komen over alle aansluitingen, hun betekenis en hoe ze werken op onze pagina"Een beamer aansluiten"!

Tip: De digitale aansluitingen HDMI en DVI worden beschouwd als de hoogste kwaliteit.

Opstelling: Hoe plaats je je beamer op de juiste manier?

Zitafstand

Afstand tussen de zittingen

De optimale afstand tussen de kijker en het scherm hangt af van de resolutie van de beamer. Voor een HD Ready resolutie (1.280 x 720px) moet de optimale zitafstand ten minste 1,8 keer de schermbreedte zijn. Als je een Full HD beamer (1.920 x 1.080px) wilt gebruiken, is de minimale afstand voor een beeld van hoge kwaliteit 1,5 keer de schermbreedte. Wil je een nog groter beeld? Dan is een 4K-resolutie de juiste keuze! Met 4K-beamers (3.840 x 2.160px) kun je de zitafstand verkleinen tot 1 keer de schermbreedte. Door de hoge resolutie is het beeld ondanks de kleine afstand van hoge kwaliteit en is de pixelstructuur niet zichtbaar.


Resolutie
Optimale zitafstand
HD Ready / WXGA-resolutieZitafstand = schermbreedte x 1,8
Full HD / WUXGA resolutieZitplaatsafstand = schermbreedte x 1,5
4K-resolutieZitplaatsafstand = schermbreedte x 1
platzierung-grafik

Plaatsing

Bij het opstellen van beamers moet de projector zo evenwijdig mogelijk aan de onderrand van het scherm hangen of, bij plafondmontage, evenwijdig aan de bovenrand van het scherm. LCD-projectoren projecteren het beeld relatief recht uit de lens.

Beamers werken vaak met een zogenaamde offset. Dit betekent dat het beeld iets hoger begint. De beamer moet daarom iets onder de onderrand van het scherm worden geplaatst of iets hoger dan de bovenrand van het scherm worden opgehangen. Kleine correcties van het beeld kunnen worden gemaakt met keystone-correctie. Er moet ook rekening worden gehouden met de projectieverhouding van de projector. Dit geeft aan hoe ver de projector van het scherm moet staan om het volledige beeldgebied te projecteren.

Om de projectieverhouding van je projector te bepalen, kun je onze projectieoppervlak-calculator gebruiken. Houd er ook rekening mee dat je, afhankelijk van de installatielocatie, een overeenkomstig lange HDMI-kabel nodig hebt.

Bedrijfskosten: Hoe duur zijn vervanglampen?

Let bij het kopen van een beamer op de mogelijke vervolgkosten voorhet vervangen van lampen. De prijs ligt meestal tussen ongeveer 35 en 350 euro, afhankelijk van de lamp.

In de regel ligt de levensduur van een lamp tussen 2000 en 4000 uur. Bij mobiele beamers is de levensduur van de lamp veel korter door het andere ontwerp en bedraagt deze ongeveer 1000 tot 1500 uur .

Als je de beamer elke dag gebruikt en de onderhoudskosten zo laag mogelijk wilt houden, is een LED of laser-LED hybride projector interessant, die tot 20.000 uur mee kan gaan zonder lampen te vervangen. Naast de kosten voor de lampen zijn er ook geen kosten voor het vervangen als je de lamp niet zelf mag vervangen (bijvoorbeeld op een school).

Overigens: de kosten van een vervangingslamp variëren tussen 35 en 350 euro, LED beamers hebben een langere levensduur.

We gaan op zoek naar de beamer!

Hebben we je een idee kunnen geven van de belangrijkste selectiemogelijkheden en aankoopcriteria? Als je nu weet welke eigenschappen je projector moet hebben, probeer dan onze koopgids! Je kunt het gebruiken om het gevarieerde aanbod te filteren op basis van jouw wensen en de ideale projector te vinden voor jouw projecton project!

Natuurlijk geven onze contactpersonen je ook graag persoonlijk advies.

Onze aanbevelingen voor beamers

kachel_beamer_anschlie__en

Beamer test winnaar

kachel6

Digitale bewegwijzeringsoplossingen

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog open vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.