Terug
Witte projector met afstandsbediening

Beamer koopadvies bij visunext

Wij hebben de belangrijkste informatie over beamers voor u samengevat!

DLP of LCD, WUXGA of Full HD, ANSI lumen, contrast ratio, lens shift - In de wereld van beamers moet u eerst uw weg vinden om de juiste keuze te maken!

Wij hebben de belangrijkste informatie over beamers voor u samengevat als koopgids op basis van de laatste technologische ontwikkelingen.

Inhoud

Toepassingsgebied: Waarvoor wilt u de Beamer gebruiken?

Allereerst moet u zich afvragen voor welk doel u uw beamer wilt gebruiken. Verschillende toepassingsgebieden resulteren in zeer verschillende criteria die u in overweging moet nemen bij de aankoop van een beamer. In principe maken we een onderscheid tussen beamers voor thuisgebruik en beamers voor zakelijk gebruik.

Beamer gebruik in de home cinema of woonkamer

Voor uw eigen thuisbioscoop raden wij een Beamer met 16:9-resolutie aan, aangezien de meeste films beschikbaar zijn in 16:9-formaat. Full HD-Beamer (1920 x 1080 pixels) bieden deze resolutie en zijn de standaard geworden voor thuisbioscooptoepassingen.

Woonkamer met beamer op tafel die een beeld projecteert op een scherm
Pictogram 3D

3D weergave

Een goede thuisbioscoopBeamer is tegenwoordig geschikt voor 3D. Een zeer goede thuisbioscoopBeamer biedt nog een ander belangrijk kenmerk: tussentijdse beeldberekening in zowel 2D als 3D. Dit zorgt voor een vloeiend beeld bij snelle bewegingen. Interframeberekening wordt frame-interpolatie genoemd.
Om Blu-ray films met een hoge resolutie te kunnen afspelen, heeft de beamer ook een HDMI-aansluiting of een DVI-aansluiting met HDCP-ondersteuning nodig.
Icoon gloeilamp

Helderheid en contrasten

Om kleuren en kleurverlopen optimaal weer te geven, moet uw homecinema Beamer een contrastratio van minstens 10.000:1 hebben.

De lichtsterkte die u voor uw beamer nodig hebt, is afhankelijk van de helderheid van de omgeving. Als uw thuisbioscoop volledig kan worden verduisterd, is een lichtsterkte van ongeveer 1500 ANSI lumen al voldoende. Is er veel omgevingslicht in uw ruimtes, dan is minstens 3000 ANSI lumen nodig.
sound-nobubble

Geluid

Vooral bij home cinema is het volume van de beamer een belangrijk criterium. Als u rustig van films wilt genieten, is een stille beamer van minder dan 30dB voor u de juiste keuze. In de woonkamer daarentegen is het volume minder doorslaggevend, omdat factoren als lichtopbrengst hier een belangrijkere rol spelen. Alleen het juiste geluid maakt de home cinema ervaring perfect. De interne luidsprekers van een Beamer zijn hiervoor echter niet toereikend, en daarom raden wij aan een AV-receiver met Dolby Digital of DTS-geluid te gebruiken.

Als u zich nu al wilt voorbereiden op de toekomst met hoge resolutie, is een 4K-Beamer (3840 x 2160 pixels) de juiste keuze, mits het budget ruim is gepland. Hoogwaardige Full HD home cinema beamers bieden ook 4K upscaling, zoals 4K enhancement technologie. Dit betekent dat ze een herkenbaar hogere resolutie genereren door het 1080p paneel te compenseren.

Beamergebruik in het bedrijfsleven voor presentaties

In principe maken wij onderscheid tussen zakelijke beamers voor installatie aan het plafond en verplaatsbare presentatiebeamers voor mobiel of tafelgebruik. Voor montage aan het plafond moet de Beamer een geschikt bevestigingsgat hebben. Bovendien is een Beamer met automatische keystone-correctie zeer nuttig om vervormingen in de projectie te compenseren.

Grote vergaderzaal met scherm en beamer
Icoon luidspreker

Luidspreker

Mobiele apparaten mogen niet meer dan 3 kilo wegen om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren en moeten idealiter interne luidsprekers hebben om overal presentaties te kunnen geven. Als het geluid niet voldoende is, kunt u een externe luidspreker gebruiken die rechtstreeks op uw notebook kan worden aangesloten via Bluetooth of een 3,5 mm-aansluiting.
usb-nobubble

Connectiviteit

Zoek ook naar USB- of SD-kaartsleuven als u presentaties rechtstreeks vanaf de stick wilt afspelen zonder pc. Voor maximale flexibiliteit is Wi-Fi-mogelijkheid een nuttige functie voor uw Beamer. Als u een smartphone of tablet met MHL-functionaliteit hebt, is een Beamer met MHL-functionaliteit interessant. U kunt hem via een kabel rechtstreeks aansluiten op het mobiele apparaat.

Icoon gloeilamp

Luminositeit

Aangezien zakelijke Beamer gewoonlijk in een lichte omgeving worden gebruikt, is een hoge lichtsterkte van ten minste 3.000 ANSI lumen belangrijk voor de weergave van goede contrasten. Voor gebruik bij daglicht is een contrastverhouding van ongeveer 3.000:1 voldoende.
Resolutie pictogrammen

Resolutie

Wat de resolutie betreft, is ten minste een WXGA-resolutie (1280 x 800 pixels) vereist voor een leesbare weergave van lettertypes en afbeeldingen . WXGA is vooral populair bij klanten met een breedbeeldlaptop. Full HD (1.920 x 1.080 pixels) of WUXGA-beamers (1.920 x 1.200 pixels) zijn een nog betere keuze, aangezien deze resoluties een weergave van afbeeldingen en video's van hogere kwaliteit mogelijk maken.

Helderheid: Hoe helder moet uw Beamer zijn?

De helderheid van een Beamer, ook wel lichtsterkte genoemd, wordt gemeten en gespecificeerd in ANSI lumen. Het beschrijft hoeveel licht een beamer op een bepaald oppervlak kan projecteren.

Om te bepalen hoe hoog de lichtintensiteit moet zijn, moet u rekening houden met de omstandigheden in de ruimte. Kan de ruimte worden verduisterd? Hoe feller het omgevingslicht, hoe feller de projectie bijvoorbeeld moet zijn. De beeldgrootte en de projectieafstand zijn ook belangrijke factoren voor de vereiste helderheid van de Beamer, aangezien de lichtsterkte natuurlijk afneemt met toenemende afstand.

Beamer helderheid

De illustratie toont de optimale lichtsterkte voor LCD-beamers. Voor DLP-Beamer moet u ongeveer 1000 lumen bij de onderstaande waarden optellen, aangezien deze door de technologie iets donkerder zijn, op voorwaarde dat u hoofdzakelijk gekleurde inhoud projecteert.

Contrast: Wat zijn de lichtomstandigheden van de locatie?

De contrastverhouding beschrijft het maximale verschil in helderheid tussen zwart en wit. Bij een contrastwaarde van 1.000:1 is het helderste punt dus duizend keer helderder dan het donkerste punt. Hoe hoger het contrast van een Beamer, hoe scherper en natuurlijker het geprojecteerde beeld.

Hoe hoog de contrastwaarden moeten zijn, hangt altijd af van het toepassingsgebied en de omgevingshelderheid. Vooral bij thuisbioscoopBeamer is een hoog contrast belangrijk om een diep zwart te creëren. Zelfs in donkere kamers kunnen beamers met een hoog contrast levendige en levensechte kleuren weergeven.

Hoog contrast / laag contrast

Als u uw Beamer voornamelijk bij daglicht of kunstlicht wilt gebruiken, is het contrast dus van ondergeschikt belang. Elke Beamer zou echter een contrastverhouding van minstens 5.000:1 moeten hebben.

Resolutie en formaat: Hoeveel pixels heeft uw beamer nodig?

De resolutie beschrijft het aantal pixels die het beeld creëren. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het beeld. Welke resolutie u nodig hebt voor uw Beamer hangt af van het beoogde gebruik en de beeldbron.

Aangezien we tegenwoordig gewend zijn aan hoge resolutie beeldkwaliteit van TV-toestellen en monitoren , moet u de beamer invoeren met een resolutie van minstens HD ready. Met een HD Ready Beamer (1.280 x 720 pixels) kunt u DVD's op het grote scherm beleven.

Verwacht je een haarscherp beeld bij het bekijken van een Blu-ray, dan moet je gaan voor een Full HD beamer (1.920 x 1.080 pixels). Ook voor gamers met een PS4 of XBox 360 is een Full HD-Beamer de juiste keuze.

aufloesungen-beamer

Full HD is niet het einde van de lijn - in het high-end home cinema segment zijn er al 4K Beamer met eenresolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Hoewel er nog niet veel content in 4K-kwaliteit beschikbaar is, kunt u met een goede upscaler (bijvoorbeeld in de AV-receiver) al genieten van Full HD-content in 4K.

Volume: Hoeveel decibel is stil, hoeveel luid?

Afhankelijk van het toepassingsgebied speelt de geluidsontwikkeling van een beamer een min of meer centrale rol.

Icoon luidspreker

Om ervoor te zorgen dat u tijdens een thuisbioscoopavond van de film kunt genieten of niet wordt gestoord door harde achtergrondgeluiden tijdens een presentatie, mag uw Beamer niet meer dan 30 dB produceren. Hoe groter een beamer is, hoe stiller hij gewoonlijk is. Daarom bereiken thuisbioscoopBeamer met een groot chassis veel sneller waarden onder 30 dB. Een kleine, draagbare beamer is meestal wat luider.

Icoon gloeilamp

Ook de lichtintensiteit speelt een doorslaggevende rol. Hoe feller de beamer, hoe luider hij zal zijn. Dit komt omdat de krachtigere lampen meer gekoeld moeten worden. Naast het volume is ook de frequentie van de ventilator van belang om te bepalen of het geluid storend is. Daarom is de dB-waarde niet altijd direct vergelijkbaar.