Witte projector met afstandsbediening

Hoe

Hoe sluit ik de beamer en de bron aan?

Gewoon altijd de juiste aansluiting op de beamer!

Door de vele aansluitingen om je beamer op je bron aan te sluiten, raak je gemakkelijk het overzicht kwijt. Om orde in de kabelwarboel te scheppen, leggen we de betekenis en functie van alle aansluitingen uit. Zo weet je waar je op moet letten voordat je een beamer koopt om optimaal te kunnen genieten van je projectie.

Inhoud
projector-connections_1920x1920-removebg-preview

Analoge videoaansluitingen

Analoge video- en PC-interfaces worden al vele jaren gebruikt. Door de lagere gegevensoverdrachtsnelheid bieden ze nu een slechtere beeldkwaliteit dan digitale verbindingen, maar ze worden nog steeds veel gebruikt. Voor oudere beamers zonder aparte aansluitingen voor beeld- en geluidskabels heb je ook een geluidskabel nodig, afhankelijk van de beschikbare aansluiting. Een stereo cinch of 3,5 mm jack kabel wordt hiervoor het meest gebruikt.

Digitale videoaansluitingen

De overdracht van films en presentaties met geluid naar een beamer is bijzonder eenvoudig en handig met een beeld- en geluidskabel. Digitale aansluitingen bieden de beste beeldtransmissiekwaliteit omdat ze met aanzienlijk meer transmissiekanalen werken dan analoge aansluitingen. Vooral voor HD- en 4K-materiaal is een digitale aansluiting een vereiste.

Besturingsaansluitingen

Besturingsaansluitingen worden gebruikt om besturingssignalen door te geven. Ze worden vooral gebruikt in vaste installaties waar de eenheid zelf op afstand moet worden bediend of niet meer bereikbaar is met de normale afstandsbediening.

Audio-aansluitingen

Audio-aansluitingen bieden de optie om audiosignalen naar de beamer te leiden om de ingebouwde luidspreker te gebruiken. Daarnaast bieden de audio-uitgangen de optie om het signaal door te lussen via de beamer. In de meeste gevallen zijn de audioaansluitingen analoog.

Gegevensverbindingen

De klassieke USB type A interface wordt de datapoort genoemd, omdat de beamer via deze interface rechtstreeks media van gegevensdragers kan afspelen. Er moet echter worden opgemerkt dat de afspeelbare formaten sterk variëren afhankelijk van de beamer.

Draadloze transmissie

Naast de bedrade overdracht van beeldsignalen wordt steeds vaker draadloze datatransmissie gebruikt voor projecties. In de meeste gevallen is dit een WLAN-verbinding (WiFi). Hiervoor wordt een ontvanger in of op de projector gemonteerd, die vervolgens wordt aangesproken door een WLAN-zender die zich bijvoorbeeld in de notebook of pc bevindt. Er moet echter worden opgemerkt dat de WLAN-verbinding voor beamers in normale gevallen (zakelijke projectoren) niet de transmissiesnelheid haalt die bekend is van een gewone internetverbinding.

Icoon Airplay

Apple AirPlay

Apple AirPlay-ondersteuning voor draadloze inhoudstransmissie is een populaire oplossing geworden om Apple apparaten aan te sluiten op een beamer. De AirPlay-functie is stevig geïmplementeerd in de Apple besturingssystemen iOS en macOS. Er is dus geen aparte toepassing nodig. Deze verbinding maakt een kabelverbinding tussen het apparaat en de beamer overbodig. Dit is mogelijk met apparaten vanaf iOS 8, iPads van de vierde generatie en iPhones van de vijfde generatie, evenals een Apple TV van de derde generatie of nieuwer. Sommige beamers zijn al geschikt voor AirPlay. Je kunt ook een Apple TV gebruiken en deze via de HDMI-interface op je projector aansluiten. AirPlay is niet beschikbaar voor Windows- of Android-apparaten.
wireless-nobubble

WLAN

Afbeeldingen, teksten en presentaties kunnen via WLAN worden verzonden met de apparaten die hiervoor bedoeld zijn. Vanwege de eerder beperkte WLAN-sterkte van beamers is de overdracht van bewegende beelden slechts beperkt of helemaal niet mogelijk. De enige uitzonderingen zijn home cinema-apparaten met de juiste apparatuur. Met sommige beamers is het ook mogelijk om gegevens via WLAN af te spelen met apps van Apple-apparaten (iPad / iPhone).
Pictogram Verbinding tussen apparaten

Miracast

Naast conventioneel WLAN wordt Miracast, ook wel screenshare of scherm spiegelen genoemd, steeds belangrijker. Deze technologie biedt de mogelijkheid om een point-to-point verbinding op te zetten vanaf een smartphone of tablet met Miracast. De Miracast-standaard is te vinden in systemen zoals Android (vanaf versie 4.2) of Windows (vanaf versie 8.1). In tegenstelling tot WLAN is de transmissie in staat om een bewegend 1080p beeldsignaal in goede kwaliteit te verzenden. Dit maakt Miracast geschikt voor het verzenden van films vanaf een tablet of smartphone. Miracast zelf kan worden gevonden in beamers of geïntegreerd in externe ontvangers (bijv. HDMI donors).
hdmi-nobubble

Draadloze HDMI-verbindingen

Naast de bovengenoemde opties zijn er ook steeds meer draadloze HDMI-adapters op de markt. Deze vervangen de HDMI-kabel door een draadloze verbinding. Oplossingen zoals de Barco ClickShare of de BenQ InstaShow bieden nog veel meer voordelen, zoals intelligente bediening via een app. Bovendien kunnen sommige van deze apparaten ook worden aangesloten opvideoconferentiesystemen, zodat je deze systemen draadloos op elke laptop kunt aansluiten en altijd devolledige uitrusting van de vergaderruimte kunt gebruiken.

Sluit projector en Mac aan via Mini Displayport

Een speciale functie die gebruikers van oudere Apple apparaten meestal al kennen van het beeldschermgedeelte is de aansluiting van de projector op de Mac. Hier is vaak een adapter nodig.

Sluit projector en MAC aan (USB-C)

De nieuwere modellen van de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro hebben bijna alleen USB-C poorten. De MacBook Pro-modellen vanaf 2021 zijn weer uitgerust met meerdere poorten, waaronder HDMI. Om een MacBook met USB-C op een projector aan te sluiten, heb je een adapter of een bijbehorende kabel nodig. Hetzelfde geldt voor Windows notebooks met USB-C poorten.

Hoe sluit ik de beamer aan op mijn laptop?

Een projector aansluiten op een laptop is meestal vrij eenvoudig: vaak hebben beide apparaten een HDMI-aansluiting, dus je kunt ze verbinden met een HDMI-kabel. Als je uitvoerapparaat deze aansluiting niet heeft, dan heb je een adapter nodig.

Aansluiting van externe luidsprekers

Om een externe luidspreker aan te sluiten, moet je de aansluitmogelijkheden van je beamer en je afspeelapparaten controleren. Aangezien de meeste laptops tegenwoordig een HDMI-aansluiting hebben, heb je geen extra kabel nodig om het geluid van de laptop naar de beamer te sturen en via de speakers van de beamer af te spelen. Als je externe luidsprekers wilt aansluiten, kun je het audiosignaal het beste direct bij de bron aftappen (laptop, BluRay-speler, etc.) en naar de luidsprekers leiden. Vooral BluRay-spelers van hoge kwaliteit hebben vaak een krachtige audio-aansluiting. Als alternatief kunnen externe luidsprekers rechtstreeks op de projector worden aangesloten. Meestal is hiervoor echter alleen een 3,5 mm aansluiting beschikbaar.

Voor home cinema-apparatuur van bijzonder hoge kwaliteit wordteen home cinema-systeem in combinatie met een AV-receiver aanbevolen . Als je nog vragen hebt over de juiste apparatuur , aarzel dan niet om contact op te nemen met onzeexperts.

Welke resolutie wordt ondersteund door welke verbinding?

Met behulp van deze tabel kun je eenvoudig bepalen welke aansluitingen beschikbaar moeten zijn op je beamer om optimaal gebruik te maken van de resolutie.

Aansluiting
maximale resolutie
Cinch-video576i (PAL) / 480i (NTSC)
S-Video576i (PAL) / 480i (NTSC)
VGA1920 × 1080 (Full HD)
YUV1920 × 1080 (Full HD)
DVI-D2560 × 1600 (WQXGA) (DVI-D dubbele koppeling)
HDMI7680×4320 (8K)
DisplayPort7680×4320 (8K)
USB-C7680×4320 (8K)

Houd er rekening mee dat deze tabel de maximale resolutie aangeeft die kan worden bereikt met de nieuwste versie en onder ideale omstandigheden. In de praktijk kan de werkelijke resolutie lager zijn door een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de kabel en de ondersteunde resoluties van de aangesloten apparaten.

aufloesungen
kachel_beamer_anschlie__en

Beamer test winnaar

kachel_beamer_halterung

Projector installeren

kachel_beamer_projektionsfeachenberechner

Rekenmachine voor projectiegebied

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog open vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.