LG Cinebeam Home Cinema Woonkamer

Home Cinema Projector Koopgids

Lees in deze koopgids over alle essentiële selectiecriteria voordat u een goede beamer voor thuisbioscopen koopt.

Hoe vindt u een geschikte thuisbioscoopBeamer?

Wij leggen u op een compacte en begrijpelijke manier uit welk scherm en welk surroundsysteem het meest geschikt is voor uw thuisbioscoop. Voor de snelste start van thuisbioscoopplezier!

Inhoud

Home cinema compleet: Beamer, scherm & surround systeem

Een klassiek thuisbioscoopsysteem bestaat uit drie componenten: een Beamer , een projectieschermen een surroundsysteem, inclusief een AV-receiver, voor een bombastisch bioscoopgeluid. Worden deze goed gekozen, dan kan elk afzonderlijk home cinema component iets goedkoper zijn. Wij raden u echter af de goedkoopste modellen te kopen. Koop liever geteste apparaten van gerenommeerde fabrikanten.

Wat een goede thuisbioscoopBeamer kan doen

Als u een thuisbioscoopBeamer wilt kopen, let dan vooral op de volgende kwaliteitskenmerken van een thuisbioscoopBeamer. Een goed evenwicht tussen deze kenmerken zorgt voor een goede kwaliteit home cinema projectie.

Diverse thuisbioscopen met schermen, projector en geluidsinstallatie

Geschikte ruimte voor home cinema

De kamerindeling en de grootte van de kamer spelen een belangrijke rol bij home cinema. Deze twee factoren bepalen welke Beamer, welk type scherm en welke opstelling van het home cinema-systeem het meest geschikt is.

Dit is waar u rekening mee moet houden:

Helderheid

Hoe simpel het ook klinkt, hoe helderder het beeld, hoe beter je het kunt zien in een lichte omgeving. Het contrast lijdt daar echter onder. Hier is het belangrijk de optimale middenweg voor de betreffende ruimte te vinden, want een te helder beeld ziet er al snel dof uit. Een beamer met een hoge helderheid biedt daarom slechts gemiddelde contrastwaarden.

De helderheid van beamers wordt gespecificeerd in ANSI lumen. Helderheidswaarden van vier cijfers zijn voldoende voor thuisbioscopen. Home cinema plezier kan beginnen vanaf 1.500 lumen.


Wij raden echter Beamer met hogere lumenwaarden aan: vanaf ongeveer 2.000 lumen krijgt u zelfs in minder verduisterde kamers een goed home cinema-beeld.

Helderheid
ANSI lumen
goed vanaf ca. 1.500
zeer goedvanaf ongeveer 2.000
thumbup-nobubble

Tip:

Verduister indien mogelijk altijd uw home cinema ruimte! Dit komt de beeldkwaliteit ten goede en draagt bij tot de homecinema-sfeer.

Contrast

Contrast is het visueel waargenomen verschil tussen de lichte en donkere delen van een beeld. Met betrekking tot Beamer wordt hiermee het helderheidscontrast bedoeld. Een filmscène of een beeld, zoals een foto, ziet er spannender uit naarmate dit contrast hoger is. Daarom is contrast een belangrijk kwaliteitskenmerk van een projectiebeeld.

Het contrast wordt weergegeven als een verhouding. Bijvoorbeeld, het contrast aangegeven als 1.000:1 betekent dat het verschil tussen het donkerste punt en het helderste punt duizend eenheden bedraagt.


Beamers met HDR-compatibiliteit bieden nu een bijzonder hoge contrastomvang. HDR (High Dynamic Range) zorgt voor een hoge contrastgradatie, wat niet alleen een positief effect heeft op het zwartniveau, maar ook op de kleurweergave.


In werkelijkheid zijn de specificaties van de fabrikant over het contrast van een beamer onnauwkeurig. Zo zie je vaak in de datasheets dat 3LCD-Beamer doorgaans een lager contrast hebben dan DLP-Beamer. Laat u hierdoor niet misleiden, maar volg de informatie in onderstaande tabel! Deze gelden voor alle home cinema Beamer met de beproefde Beamertechnologieën.


Klasse thuisbioscoopBeamer
Contrast
Instapniveauvanaf ca. 20.000:1
Middenklassevanaf ca. 80.000:1
Hogere klassevanaf ongeveer 500.000:1
banner-kontrast

Beeldresolutie

Beeldresolutie wordt in de volksmond ook wel beeldscherpte genoemd. En inderdaad, beelden met een hogere resolutie lijken scherper dan die met een lagere. Daardoor zien we meer beelddetails en nuances, en dat is wat ons, echte cineasten, echt opwindt.

Het najagen van een zo hoog mogelijke resolutie moet echter niet de hoogste prioriteit hebben. Zelfs met de WXGA-resolutie (1.280 x 800) van een beamer krijgt u een gedetailleerd home cinema-beeld. Wij raden echter een beamer met Full HD resolutie aan. Deze beeldresolutie maakt deel uit van de beeldkwaliteitsnorm en biedt dus zeer goede beelddetails.

De grootmeesters van de beeldscherpte zijn ongetwijfeld 4K beamers. Zij schitteren met een uitstekende beeldscherpte en een ongelooflijke rijkdom aan details. 4K-Beamer zijn er in twee resoluties: 3.840 x 2.160 en 4.096 x 2.160. De laatste wordt de "echte" 4K-resolutie genoemd, hoewel er in werkelijkheid nauwelijks een verschil tussen beide waarneembaar is.

Het beeldformaat hangt nauw samen met de beeldresolutie. Zo projecteert een Full HD-Beamer in 16:9-formaat, terwijl een WXGA-Beamer het beeld in 16:10-formaat brengt. Voor elk beeldformaat vindt u een geschikt projectiescherm.

Beeldresolutie
Beeldformaat
Full HD 1.920 x 1.08016:9
WXGA 1.280 x 80016:10
4K (UHD) 3.840 x 2.16916:9
4K 4.096 x 2.16016:9

Het juiste scherm voor uw thuisbioscoop

Bij het kiezen van een geschikt doek moet u letten op de volgende eigenschappen van het doek:

Icoon Canvas Voor- en achterkant

Voor- of doorzichtprojectie

Projectieschermen zijn verkrijgbaar voor zowel opzicht- als doorzichtprojectie. Voor thuisbioscopen zijn schermen voor opzichtprojectie het meest geschikt. Doorzichtprojectieschermen vergen veel ruimte. Daarom worden ze meer gebruikt in de zakelijke sector.
Icoon doeken

Type scherm

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen vaste en mobiele schermen. Vaste schermen worden permanent gemonteerd, terwijl mobiele schermen gemakkelijk van de ene naar de andere locatie kunnen worden vervoerd en daar snel kunnen worden opgesteld. Voor home cinema raden wij een vast scherm aan.
Icoontje Versterkingsfactor

Versterkingsfactor

De versterkingsfactor of luminantiefactor is een maat voor het reflectievermogen van een scherm. Hoe hoger de versterkingswaarde, hoe meer een scherm het erop geprojecteerde licht reflecteert. Het beeld wordt dus helderder, maar de kijkhoek wordt kleiner naarmate de waarden toenemen. Voor home cinema zijn schermen met een gain-waarde tussen 1,0 en 1,2 het meest geschikt.
Icoon verschillende formaten

Canvas formaat

Het typische schermformaat voor thuisbioscopen is 16:9. De meeste Hollywood-films zijn opgenomen in 16:9-formaat en passen daarom optimaal op projectieschermen met deze beeldverhouding. Bovendien heeft de populaire Full HD-beeldresolutie deze beeldverhouding. Natuurlijk kunt u ook projecteren op andere schermformaten zoals 16:10, 4:3 of 1:1. In dat geval blijft echter een deel van het schermoppervlak ongebruikt. Het is echter raadzaam een scherm te gebruiken dat trouw is aan het beamerformaat, zodat de zwarte rand het beeld omkadert.
Icon afstandsbediening

Schermbediening

Afhankelijk van het model kunnen schermen met de hand of door een ingebouwde motor worden uitgerold en ingerold. Gemotoriseerde schermen zijn meestal duurder, maar bieden het meeste gemak. Goedkopere alternatieven zijn bijvoorbeeld rolhorren die handmatig worden bediend.

Onze aanbevelingen voor canvas

thumbup-nobubble

Tip:

Verduister indien mogelijk altijd uw home cinema ruimte! Dit komt de beeldkwaliteit ten goede en draagt bij tot de homecinema-sfeer.

UST Beamer: snelle thuisbioscoop zonder scherm

De Beamer opstellen, aanzetten, uitlijnen en klaar: zo snel kunt u met uw thuisbioscoop aan de slag als u een UST Beamer gebruikt. Deze beamers zijn meestal compact, licht en gemakkelijk op te stellen. En bovenal projecteren ze op zeer korte afstand (enkele centimeters!) een beeld met een diagonaal tot 2 meter. Rechtstreeks op een vrij, wit wandoppervlak. Geen scherm nodig!

banner-ultrakurzdistanzbeamer
Top 5 Home Cinema Korte Afstand Beamer 2024

De beste projectietechnologie voor thuisbioscopen: LCD of DLP?

Twee projectietechnologieën domineren de thuisbioscoopmarkt: DLP en LCD. Ongeveer 80% van de thuisbioscoopBeamer maakt gebruik van DLP of LCD. De overige 20% luistert naar projectietechnologieën zoals LCoS, SXRD en D-ILA.

Het grootste verschil tussen LCD en DLP: LCD flatteert het oog met een verbluffende kleurweergave, terwijl DLP intense, contrastrijke beelden levert.

3lcd-inverted

LCD - Liquid Crystal Display

LCD gebruikt vloeibaar-kristalpanelen om beelden te genereren. Individuele pixels van de panelen worden via elektronische regeling donkerder of helderder gemaakt. Voor elke basiskleur (rood, groen, blauw) wordt één LCD-paneel gebruikt. Een van de bekendste LCD-Beamerfabrikanten is de Japanse onderneming Epson.

  • zeer goede kleurweergave
  • zeer goede kleurechtheid
  • rijke kleuren
dlp-inverted

DLP - Digitale lichtverwerking

DLP is een projectietechniek waarbij het projectiebeeld wordt gegenereerd met behulp van microspiegels. De spiegels zijn geplaatst in de zogenaamde DMD-chip (Digital Mirroring Device). Elke afzonderlijke spiegel wordt elektronisch aangestuurd en projecteert één pixel per keer. De kleur wordt geleverd door een snel draaiend kleurenwiel dat voor de Beamerlamp wordt geplaatst. De bekendste fabrikant van DLP-Beamer is Acer.

  • zeer goede kleurweergave
  • zeer goede kleurechtheid
  • rijke kleuren
banner-ledbeamer

Een home cinema Beamer met LED of lamp kopen?

In de meeste beamers wordt een kwiklamp gebruikt als lichtbron. Deze lampen zijn krachtig en bereiken hoge ANSI-lumenwaarden. Het gebruik van kwik, dat permanent schadelijk is voor het milieu, baart echter zorgen. Bovendien hebben conventionele Beamerlampen een relatief korte levensduur van ongeveer 5.000 tot 6.000 bedrijfsuren. Daarna moeten Beamerlampen worden vervangen.


In tegenstelling tot conventionele beamers met lampen zijn er beamers met LED-panelen voor de lichtopwekking. Deze zijn energiezuiniger dan lampBeamer, hebben een levensduur van ongeveer 20.000 bedrijfsuren en zijn niet schadelijk voor het milieu. Het grootste nadeel van thuisbioscoopBeamer met LED's is echter hun zwakke lichtopbrengst en beperkte keuze in vergelijking met Beamer met lampen.


Als u uw thuisbioscoopruimte voldoende verduistert, kan een LED-Beamer ook een overtuigende thuisbioscoopBeamer zijn.

Wat is een geschikt home cinema systeem?

Een goed home cinema systeem is een ander belangrijk onderdeel van de thuisbioscoop. Het is immers het kamervullende geluid dat ervoor zorgt dat je letterlijk opgaat in de filmactie.


Een klassiek home cinema systeem bestaat uit een AV-receiver, meerdere surround speakers en een subwoofer voor krachtig basgeluid. De meeste home cinema fans gebruiken een 5.1 Dolby Surround systeem in hun home cinema kamer.

heimkinosystem

Iets veeleisender, maar ook veel spannender zijn 7.1- en 11.2-surroundsystemen. Hier komt surround sound het best tot zijn recht. Op voorwaarde dat u een voldoende grote thuisbioscoopruimte hebt om extra surround-luidsprekers te installeren en een AV-receiver die extra geluidskanalen ondersteunt.


Als je echt driedimensionaal geluid wilt ervaren, raden we moderne AV-receivers aan met ondersteuning voor 3D-audioformaten(Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D). In combinatie met voor Atmos geschikte luidsprekers of plafondluidsprekers kunt u dan uw surroundsysteem uitbreiden met het geluid van bovenaf.

De belangrijkste home cinema Beamer aansluitingen

De belangrijkste aansluiting is niet beschikbaar. Maar er is de HDMI-aansluiting, die ook voor multimedia beproefd is. Deze brengt beeld en geluid digitaal over in een kwaliteit die geschikt is voor home cinema (ook 3D in Full HD). Als uw thuisbioscoopBeamer over een dergelijke aansluiting beschikt, kunt u elk afspeelapparaat gebruiken dat met HDMI is uitgerust, zoals een Blu-ray-speler of DVD-speler.

4K Beamer maken gebruik van een HDMI 2.0 aansluiting. HDMI 2.0a en hoger ondersteunen HDR-signalen. Aansluitingen zoals DVI-I of VGA behoren ook vaak tot de standaardaansluitingen van een beamer. Ze zijn vrij ongeschikt voor home cinema omdat ze alleen beeldgegevens doorgeven, geen kopieerbeveiliging doorgeven en qua beeldkwaliteit inferieur zijn aan de HDMI-aansluiting.

thumbup-nobubble

Tip:

Verduister indien mogelijk altijd uw home cinema ruimte! Dit komt de beeldkwaliteit ten goede en draagt bij tot de homecinema-sfeer.

Beamerfuncties voor thuisbioscopen

Elke Beamer heeft een andere set functies. Afhankelijk van of u een Beamer op kantoor of in een thuisbioscoop wilt gebruiken, zijn verschillende functies belangrijk. Speciale functies voor thuisbioscoopBeamer verbeteren uw thuisbioscoopervaring aanzienlijk. We zullen u kort laten kennismaken met deze functies:

Icon Frame Interpolatie

Interframe berekening (frame interpolatie)

Voor liefhebbers van actiefilms en explosieve Hollywood-flicks is interframeberekening een must. Beamers met frame-interpolatie herberekenen de framerate tijdens snelle scènes en voegen zo nodig herberekende beelden toe. Hierdoor komen filmscènes vloeiender over.
Pictogram 3D

3D vermogen

Als u wilt genieten van 3D-films in uw thuisbioscoop, dan moet uw nieuwe thuisbioscoopBeamer natuurlijk 3D-geschikt zijn. Zorg ervoor dat de beamer niet alleen klaar is voor 3D, maar ook het 3D-signaal via HDMI kan verwerken.
Pictogram LensShift

LensShift

Met Lens Shift kunt u het projectiebeeld optimaal uitlijnen zonder vervorming. Met de verticale lensverschuiving die in de meeste beamers wordt gebruikt, kan het beeld verticaal worden verschoven. Duurdere modellen home cinema Beamer hebben vaak een extra horizontale lens-shift, waarmee het beeld ook horizontaal kan worden verschoven. Beide functies zijn uiterst praktisch: ze geven u meer speelruimte om de Beamer te plaatsen.
Pictogram HDR

HDR-compatibiliteit (High Dynamic Range)

Sommige moderne thuisbioscoopBeamer zijn compatibel met HDR. In combinatie met afspeelapparatuur die een groter contrastbereik ondersteunt, krijg je een aanzienlijk contrastrijker en dus ook gedetailleerder home cinema-beeld. Tot nu toe is HDR-compatibiliteit echter alleen voorbehouden aan beamers.
rec-2020-nobubble

Rec. 2020 compatibiliteit

Rec. 2020 is een aanbevolen norm die de kwaliteitskenmerken van UHD-formaten met hoge resolutie definieert. Net als bij HDR-compatibiliteit kan inhoud van apparaten die ook voldoen aan de Rec. 2020-norm in een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit worden gereproduceerd.
Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heeft u nog vragen?

Wij adviseren u ook graag persoonlijk - wij kijken uit naar uw telefoontje of e-mail! Als u wilt dat wij u gratis terugbellen, laat dan nu uw contactgegevens achter.