paul-esch-laurent-YU-OA2TvQRQ-unsplash

Koopgids

Projectorspeakers: Hoe krijg je het beste geluid!

Met actieve, passieve of draadloze luidsprekers

Goed geluid is minstens zo belangrijk als goed beeld! Maar: Een goede beamer betekent niet automatisch dat het geluid goed genoeg is. Het aantal beamers met een goede luidspreker is te overzien. Het is daarom aan te raden om een externebeamer speaker of een soundbar te gebruiken. Deze bieden een betere geluidskwaliteit dan ingebouwde luidsprekers en kunnen ook vrij in de kamer worden geplaatst.

Inhoud

Ben je op zoek naar een goede beamerluidspreker?

In principe zijn er twee soorten projectorluidsprekers: actieve projectorluidsprekers en passieve projectorluidsprekers. Actieve projectorluidsprekers worden vaak gebruikt in klaslokalen en vergaderruimtes, terwijl passieve projectorluidsprekers meer worden gebruikt in thuisbioscopen.

aktive-lautsprecher-removebg-preview

De actieve luidsprekers worden apart van stroom voorzien via het lichtnet. Het audiosignaal van de projector wordt gewoonlijk toegevoerd via een 3,5 mm jack kabel of een stereo cinch plug (rood/wit).

passive-lautsprecher-removebg-preview

Een passieve projectorluidspreker wordt aangesloten op een stereo- of AV-ontvanger. Van daaruit wordt de luidspreker aangesloten op de respectievelijke AV- of stereo-ontvanger via een luidsprekerkabel. Het beeld wordt bijvoorbeeld via een HDMI-kabel van de AV-ontvanger naar de projector gestuurd. In combinatie met een stereo-ontvanger moet het beeld rechtstreeks van de bron naar de beamer worden geleid.

celexon-aktiv-lautsprecher-set-2-wege-525-b

Welke luidsprekers zijn geschikt als actieve projectorspeakers?

Alle in de handel verkrijgbare actieve luidsprekers met een 3,5 mm jack-ingang of een stereo cinch-aansluiting (rood/wit) zijn geschikt als actieve projectorluidsprekers. Ze worden rechtstreeks gevoed met netspanning. Een voedingseenheid is ingebouwd in een van de twee luidsprekers. De tweede luidspreker van de stereoset wordt voorzien van voeding en het audiosignaal via de luidspreker met interne voedingseenheid.

Als je een actieve beamerluidspreker aan het plafond wilt monteren, zorg er dan voor dat de kabel tussen de twee luidsprekers lang genoeg of vervangbaar is. Bij een conventionele oplossing is de kabel tussen de actieve luidsprekers ongeveer 2 m lang, wat vaak niet lang genoeg is voor een grotere ruimte.

De actieve projectorluidsprekers moeten links en rechts van het scherm of links en rechts boven hetscherm worden geïnstalleerd. Dit is afhankelijk van de omstandigheden in de kamer. Dit zorgt voor een optimaal stereogeluid. Om een actieve luidspreker op een beamer aan te sluiten, heeft je beamer een 3,5 mm audio-uitgang of een stereo cinch-uitgang nodig. De 3,5 mm audio-uitgang is in dit geval echter de meest gebruikelijke audio-uitgang van een beamer.

passive-lautsprecher-removebg-preview

Waar worden passieve projectorspeakers gebruikt?

Passieve projectorluidsprekers worden voornamelijk gebruikt in thuisbioscopen, omdat deze oplossing de beste geluidskwaliteit biedt. Ze zijn echter ook te vinden in grote conferentieruimten, auditoria of collegezalen.

In home cinema worden passieve luidsprekers gebruikt voor 5.1- of 7.1-surroundsystemen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt als een stereosysteem met twee luidsprekers. Naast de luidspreker is een AV-receiver (complete home cinema-opstelling) of een stereoreceiver (muziek & geluid) vereist. Ondersteuning voor gangbare surround sound-standaarden zoals Dolby en DTS zorgt simpelweg voor een intense geluidservaring die je home cinema- of vergaderzaalervaring naar een heel nieuw niveau tilt.

Voordelen van passieve luidsprekers

Icoon versnelling en gereedschap

Passieve luidsprekers hebben het voordeel dat een luidsprekerkabel in verschillende lengtes kan worden gelegd van de receiver naar de luidsprekers en naar de subwoofer voor een optimale installatie. Vooral in grotere ruimtes, auditoria of collegezalen is een installatie met lange kabels noodzakelijk.

Prestatiepictogram

De luidsprekers hoeven niet apart van stroom te worden voorzien. In dit geval moeten de kosten voor de AV-receiver echter worden opgeteld. De kosten van een passieve projector-luidsprekeroplossing zijn daarom vaak hoger dan die van een actieve oplossing.

usb-nobubble

De passieve projectorluidspreker wordt aangesloten op de AV-ontvanger of stereo-ontvanger via een luidsprekerkabel. De audiobron kan aangesloten worden op de ontvanger via een HDMI kabel of een stereo cinch of 3,5 mm jack kabel.

denon-home-soundbar-550-462x404

In hoeverre is een soundbar geschikt als beamer speaker?

Een soundbar is een spannend alternatief voor klassieke projectorspeakers. Ze worden gekenmerkt door hun slanke en elegante ontwerp. Dankzij hun compacte ontwerp passen ze harmonieus in de woonkamer en kantooromgeving en zijn ze eenvoudig te installeren.

Met hun gebruiksvriendelijke functies zorgen ze voor een intuïtieve bediening en een soepele home cinema-ervaring.

Ondanks de vele voordelen is er één nadeel: een soundbar kan geen echt surroundgeluid produceren zoals een meerkanaals luidsprekersysteem. Sommige soundbars kunnen echter wel virtueel surroundgeluid produceren, waarmee surroundsystemen worden gesimuleerd. Soundbars kunnen vaak draadloos of via een kabel worden aangesloten op een aparte subwoofer. Dit verbetert de geluidservaring nog meer. Bovendien zijn steeds meer soundbars compatibel met Dolby Atmos en/of DTS, de meest gangbare geluidsformaten voor driedimensionale audio.

Daarom is een soundbar een uitstekend goedkoop alternatief voor surroundsystemen voor je eigen thuisbioscoop.

sound-nobubble-inverted

Wat zijn de voordelen van een projector met geïntegreerde luidspreker?

Een beamer met geïntegreerde luidspreker is eenvoudig te gebruiken. Er hoeven geen aparte luidsprekers op de projector te worden aangesloten.

In dit geval wordt de beamer aangesloten via een HDMI-kabel en wordt het beeld- en geluidssignaal naar de beamer gestuurd. Vooral als je onderweg bent met de beamer, is deze oplossing een geprefereerde manier om de deelnemers van de presentatie te voorzien van beeld en geluid. Veel beamers hebben echter een interne luidspreker met een slechte geluidskwaliteit. De reden hiervoor is dat luidsprekers met te veel vermogen te veel trillingen genereren en ervoor zorgen dat de beamer iets beweegt, wat weer een negatief effect heeft op het geprojecteerde beeld. Als je toch een ingebouwde speaker nodig hebt, zorg er dan voor dat de beamer minimaal een 10 watt mono speaker heeft.

Fabrikanten van beamers kiezen steeds vaker voor een mono-oplossing voor interne luidsprekers. Dit zijn vaak multimedia- en entertainmentprojectoren in plaats van beamers voor presentaties.

wireless-nobubble-inverted

Draadloos beamerluidsprekers aansluiten

Draadloze speakers worden steeds populairder. Ze zijn via Bluetooth verbonden met de tablet of notebook.

Smartphones, tablets en dergelijke hebben een Bluetooth-interface. Beamers zijn daarentegen zelden uitgerust met Bluetooth. De keuze aan apparaten waarmee de luidspreker van de beamer draadloos kan worden verbonden is dan ook klein. Beamers die deze optie bieden, ontvangen hun beeld- en geluidssignaal via HDMI. Het geluid wordt vervolgens opgevangen en via de Bluetooth-module in de beamer naar de Bluetooth-luidspreker gestuurd. Om ervoor te zorgen dat geluid en beeld synchroon worden weergegeven, vertrouwen de apparaten vaak op de aptX-standaard, die geschikt is voor het verzenden van audio-inhoud in hoge resolutie.

Alles wat je moet weten over projectorspeakers

Actieve projectorspeakers hebben hun eigen voeding en hebben daarom geen aparte versterker nodig. Ze zijn vaak gemakkelijker te installeren omdat ze rechtstreeks op de beamer kunnen worden aangesloten. Passieve luidsprekers daarentegen hebben een externe versterker of ontvanger nodig om het audiosignaal te versterken. Ze zijn vaak krachtiger en bieden een betere geluidskwaliteit, maar het kan ingewikkelder zijn om ze te installeren en ze zijn vaak iets duurder.
De plaatsing van de luidsprekers hangt af van het type luidsprekers en de grootte van de kamer. In de regel moeten ze links en rechts van het scherm worden geplaatst voor een optimaal stereogeluid. Zorg er bij plafondmontage voor dat de kabel tussen de twee luidsprekers lang genoeg of verwisselbaar is
Het kiezen van de beste projectorluidsprekers hangt sterk af van je individuele behoeften. Enkele van de toonaangevende merken op de markt zijn Denon, Yamaha en Dali. Elk van deze merken biedt verschillende modellen met verschillende kenmerken en functies. Je moet je beslissing baseren op factoren zoals geluidskwaliteit, Dolby- en DTS-ondersteuning, waar voor je geld en klantenservice.
Bij het kiezen van een soundbar moet je er eerst voor zorgen dat hij compatibel is met je projector. Let ook op de geluidskwaliteit en of hij virtueel surround sound biedt als je dat wilt. Andere factoren zijn het ontwerp, de grootte, een aparte subwoofer en de prijs. Sommige soundbars bieden ook functies zoals Bluetooth-connectiviteit en ingebouwde spraakassistenten.
Het aansluiten van een soundbar op een projector is vergelijkbaar met het aansluiten van andere speakers. Normaal gesproken sluit je de soundbar aan op de projector via een audiokabel die je aansluit op de audio-uitgang van de projector en de audio-ingang van de soundbar. Sommige soundbars kunnen ook draadloos worden aangesloten via Bluetooth als de projector deze functie ondersteunt. In dit geval moet je de soundbar als apparaat toevoegen in de Bluetooth-instellingen van je projector.
Hoe luidsprekers worden aangesloten op een beamer hangt af van of het actieve of passieve luidsprekers zijn. Bij actieve luidsprekers sluit je gewoon de audiokabel (meestal 3,5 mm jack of stereo cinch) van de beamer aan op de luidspreker en voorzie je de luidspreker van stroom. Bij passieve speakers moet je de speaker aansluiten op een AV- of stereo-ontvanger, die het audiosignaal van de beamer ontvangt en doorgeeft aan de speakers.
Projectoren met ingebouwde luidsprekers kunnen een praktische oplossing zijn, vooral als mobiliteit of ruimtegebrek een factor is. De ingebouwde luidsprekers kunnen echter vaak niet dezelfde geluidskwaliteit leveren als externe luidsprekersystemen. Als je geluid van hoge kwaliteit wilt, moet je een externe luidspreker of soundbar aansluiten.
Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog open vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.