DLP een logo van Texas Instruments Technology op een projector

DLP Beamer

Vergelijk met ons de beste technologieën!

Inhoud

DLP-Beamer in vergelijking

In het volgende willen wij u kennis laten maken met drie interessante apparaten die gebruik maken van DLP-chiptechnologie:
acer_h6522bd

Acer H6522BD

De Acer H6522BD is een 3D Full-HD beamer met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Het is een van de populairste 3D-Beamer op de markt. Dankzij de Full HD-resolutie biedt hij een beeldweergave met hoge resolutie in 2D en 3D. Wat 3D betreft, biedt hij de 3D DLP Link functie, zoals veel DLP beamers, en de nVidia 3D Play ready functie. Dit maakt de DLP beamer extra interessant voor 3D gaming. Dankzij zijn 3500 lumen komt hij ook in niet geheel donkere ruimtes goed tot zijn recht
  • Resolutie: 1920 x 1080 Full HD
  • lichtopbrengst: 3500 ANSI lumen
  • aansluitingen: 2 x 3,5 mm Mini Jack, 1 x composiet video, 1 x VGA, 2 x HDMI, 1 x USB type A
benq_tk850_290x190px

BenQ W1050

De BenQ TK850 behoort tot de generatie DLP-Beamer die al in staat zijn tot 4K-weergave. Hij is ontworpen voor entertainment gebruik dankzij zijn RGBW kleurenwiel. Met zijn lichtopbrengst van 3000 lumen komt hij het best tot zijn recht in een licht verduisterde ruimte. Qua beeldkwaliteit levert het een beeld met een hoge resolutie van 4K UHD. En qua kleurweergave zit de DLP Beamer goed met 98% Rec. 709 kleurruimte dekking
  • Resolutie: 3840 x 2160 4K UHD
  • Lichtopbrengst: 3000 ANSI lumen
  • Aansluitingen: 1 x 3,5 mm Mini-jack, 1 x 12 V trigger, 2 x HDMI, 2 x USB type A, 1 x RS232 1 x SPDIF
optoma_uhd350x_290x290px

Optoma UHD350X

De Optoma UHD350X biedt een goede instap in de thuisbioscoop. De DLP-Beamer maakt gebruik van een RGBRGB-kleurenwiel, wat zorgt voor een natuurlijke kleurweergave. Hij dekt meer dan 100% van de Rec. 709-kleurruimte. Met zijn lichtopbrengst van 2400 lumen is hij ideaal voor een thuisbioscoopruimte die kan worden verduisterd. Daar komt de beeldkwaliteit optimaal tot zijn recht. Dankzij de DLP-technologie maakt hij gebruik van DLP Link-technologie voor 3D Full HD-weergave
  • Resolutie: 3840 x 2160 4K UHD
  • Lichtopbrengst: 2400 ANSI lumen
  • Aansluitingen: 1 x 3,5 mm Mini Jack, 1 x 12 V trigger, 2 x HDMI, 1 x VGA, 1 x RS232, 1 x USB type A, 1 x SPDIF, 1 x RJ45

Beamer DLP

De meest gekozen beamertechnologieën zijn DLP en LCD. De DLP-technologie is iets jonger dan de LCD-technologie, maar is de laatste jaren veel wijder verbreid.

De beamer DLP chip, het hart van de DLP beamer, geeft aan hoeveel pixels beschikbaar zijn voor projectie. De resolutie wordt gespecificeerd in pixels, die zich in dit geval ook op de DLP-chip van de Beamer bevinden. Zo heeft een Beamer met een resolutie van 1280 x 800 pixels in totaal 960.000 pixels. Dankzij de fijne structurering van de spiegels ziet het beeld op het scherm er dienovereenkomstig scherp of fijn uit, zodat u nauwelijks een pixelstructuur in het beeld opmerkt wanneer u op een normale zitafstand van het beeld staat.

dlp_technologies

Tegenwoordig heeft de technologie echter ook andere gevolgen voor de functies van de beamer. LCD-beamers kunnen bijvoorbeeld slechts met moeite een 3D-beeld genereren, omdat het LCD-paneel daartoe niet gemakkelijk in staat is. In de huidige DLP-Beamer is de beamer-DLP-chip echter al in staat om met 120 Hz of 144 Hz te werken, waardoor het 3D-signaal gemakkelijk kan worden weergegeven. De kijker zelf heeft een weergave van minstens 60 Hz of meer per oog nodig om 3D te kunnen herkennen. Deze realisatie van minstens 60 Hz per kant is al mogelijk bij DLP-Beamer in het instapsegment, terwijl dit bij LCD-Beamer alleen mogelijk is in het home cinema-segment. De prijsklasse ligt echter duidelijk hoger dan die van DLP-Beamer. Dit betekent dat een DLP-Beamer ook een 3D-beeld kan produceren in het instapsegment en niet alleen in het home cinema-segment.

De DLP-Beamertechnologie maakt ook een hogere resolutie mogelijk in lagere prijssegmenten. Dit betekent dat 3D-thuisbioscoopBeamer met Full HD-resolutie al beschikbaar zijn tegen aantrekkelijke prijzen en zo uw thuisbioscoopdroom kunnen vervullen.

Onze aanbevelingen voor DLP-Beamer

Een DLP-beamer heeft nog een voordeel ten opzichte van Beamer met LCD-technologie. Deze kan een 4K-beeld weergeven in een betaalbaarder prijssegment. Er zijn nu een aantal DLP-Beamer die werken met de 4K UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Afhankelijk van de prijsklasse gebruiken ze een DLP-chip met echte 4K-resolutie of met 2K- of Full HD-resolutie, die beschikken over de zogenaamde XPR-technologie van Texas Instruments. De XPR-technologie zorgt voor de zichtbare offset van de pixels in de DLP-Beamer, wat leidt tot een 4K-weergave. Afhankelijk van de basisresolutie moet de XPR-technologie meer of minder worden gebruikt. Een UHD DLP-Beamer met een chip van 0,47 inch werkt op basis van Full HD-resolutie, terwijl een UHD DLP-Beamer met een chip van 0,66 inch werkt met 2716 x 1528 spiegels. Aangezien deze resolutie dichter bij 3840 x 2160 pixels ligt, maakt de DLP-chip minder gebruik van XPR-technologie.

De wereld van DLP-Beamer zit vol met afkortingen, die we u graag kort uitleggen. De term DLP staat voor Digital Light Processing. Het is ontwikkeld door Texas Instruments, waarvan de naam vaak wordt afgekort tot TI. Sinds er DLP-chips voor beamers in 4K beschikbaar zijn, is de afkorting XPR toegevoegd, die staat voorExpandedPixelResolution.

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heeft u nog vragen?

Wij adviseren u ook graag persoonlijk - wij kijken uit naar uw telefoontje of e-mail! Als u wilt dat wij u gratis terugbellen, laat dan nu uw contactgegevens achter.