Beamer luidsprekers in de test: Zo heeft u het optimale geluid!

Een goede beamer betekend niet automatisch dat deze voldoende goed geluid meebrengt. De beeldkwaliteit krijgt doorgaans de meeste aandacht.

De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ingebouwde luidspreker. Het aantal beamers met goede ingebouwde luidsprekers is zeer beperkt. Om die reden adviseren wij u gebruik te maken van externe luidsprekers voor beamers. Deze leveren een betere geluidskwaliteit en kunnen tevens vrij opgesteld worden.

 

 

 

U bent op zoek naar een goede luidspreker voor beamers?

Er zijn twee types beamer luidsprekers: actieve beamer luidsprekers en passieve beamer luidsprekers.

 

1. De actieve beamer luidsprekers worden middels een netvoeding van stroom voorzoen. Het audiosignaal van de beamer wordt doorgaans midels een 3.5 mm Jack kabel of via een stereo tulpstekker (rood / wit) doorgegeven.

 

2. Een passieve beamer luidspreker moet aan een stereo receiver of aan een AV receiver worden aangesloten. Van daaruit wordt de luidspreker met een luidsprekerkabel, zoals u wellicht kent van uw stereo-set, met de desbetreffende AV of stereo receiver verbonden. Het beeld wordt hierbij bijvoorbeeld via HDMI vanaf de AV receiver aan de beamer doorgegeven. Bij een combinatie met een stereo receiver moet het beeld direct van de bron naar de beamer worden geleid. (bijvoorbeeld middels een pc). Actieve beamer luidsprekers worden veelvuldig gebruikt in klaslokalen en vergaderruimten ingezet, terwijl passieve beamer luidsprekers voornamelijk in een thuisbioscoop worden ingezet.

Een actieve projectorluidspreker wordt vaak gebruikt in klaslokalen en vergaderruimten, terwijl een passieve projectorluidspreker eerder in de thuisbioscoop te vinden is.

Actieve beamer luidsprekers

Actieve projectorluidsprekers

Welke luidsprekers zijn geschikt voor actieve beamer luidsprekers?

 

Voor het gebruik als actieve luidspreker zijn alle gangbare actieve luidsprekers geschikt met een 3.5 mm jackingang of een stero cinch-aansluiting (rood / wit). Ze worden middels een netvoedingskabel van stroom voorzien. In één van de beide speakers is een netvoeding ingebouwd. De tweedde luidspreker van de stereo-set wordt van de luidspreker met ingebouwde netvoeding voorzien van stroom en van een audio signaal.

 

Ter info: Wanneer u een actieve luidspreker aan het plafond wilt monteren let er dan a.u.b. op dat de kabel tussen de beide luidsprekers lang genoeg of uitwisselbaar is. Bij een gemiddelde oplossiong is de kabel tussen de twee actieve speakers circa 2 meter lang hetgeen voor een grotere ruimte vaak onvoldoende lang is.

 

De installatie van de actieve beamer luidsprekers moet links en rechts naast het projectiescherm of links en rechts boven het projectiescherm plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de situatie in de ruimte. Met deze positionering behaald u een optimaal stereo geluid.

 

Om een actieve luidspreker aan uw beamer aan te kunnen sluiten moet deze voorzien zijn van een 3.5mm audio uitgang of een stereo-cinch uitgang. De 3.5mm audio uitgang is de meest voorkomende audio uitgang bij projectoren.

 

 

 

 

 

 

Passieve beamer luidsprekers

Passieve projectorluidsprekers

Waar worden passieve beamer luidsprekers ingezet?

 

Passieve beamer luidsprekers worden voornamelijk gebruikt in een thuisbioscoop opstelling. We vinden deze passieve luidsprekers echter ook in grote conference rooms, aula’s of collegezalen.

 

In de thuisbioscoop worden passieve luidsprekers gebruikt in een 5.1 of 7.1 surround systeem. Ze kunnen ook als stereo systeem met twee luidsprekers worden ingezet. Naast de luidsprekers heeft men een AV receiver (homecinema) of een stereo receiver (muziek en geluid) nodig.

 

Het grote voordeel van passieve luidsprekers is dat u deze met luidsprekerkabels in verschillende lengtes aan kunt sluiten vanaf de receiver hetgeen optimale installatiemogelijkheden met zich meebrengt.

 

In het bijzonder in grotere ruimtes, aula’s of collegezalen is een installatie met langere kabels noodzakelijk waardoor hier het gebruik van actieve beamer luidsprekers nagenoeg is uitgesloten. Een verder voordeel is dat u de luidsprekers niet van stroom hoeft te voorzien.

 

U moet in deze opstelling niet alleen rekening houden met de prijs van de luidsprekers maar ook met de prijs van een AV receiver. Daarmee zij de kosten van een passieve opstelling vaak hoger dan die van een actieve opstelling.

 

De passieve luidspreker wordt met een kabel verbonden met de AV of stereo receiver. De audiobron wordt bijvoorbeeld via HDMI verbonden met de AV receiver of middels een stereo-cinch of 3.5mm jack met de desbetreffende receiver verbonden.

 

 

Wat is er te zeggen voor een beamer met geïntegreerde luidsprekers?

Projector met geïntegreerde luidspreker?

Het voordeel van een beamer met geïntegreerde luidsprekers is het gebruiksgemak.

 

Voordeel: U hoeft geen aparte beamer luidsprekers aan te sluiten. De beamer wordt in dit geval aangesloten middels HDMI en het beeld en het geluid wordt aan de projector doorgegeven. Juist wanneer u met de beamer op pad bent is dit de makkelijkste oplossing. Hierbij moet helaas worden aangetekend dat de ingebouwde luidsprekers van veel beamers een geringe geluidskwalieteit hebben.

 

U moet er om die reden bij uw zoektocht naar een geschikte beamer met ingebouwde luidsprekers op letten dat deze minimaal voorzien is van een 10 watt mono speaker met natuurlijk een voorkeur voor een 10 watt stereo speaker. De keuzemogelijkheden zijn verhoudingsgewijs gering. Beamer fabrikanten kiezen voor de ingebouwde luidsprekers vaak voor een mono oplossing.

 

Beamers met geïntegreerde stereo-luidsprekersvindt u vaker in het multimedia of entertainment segment en minder vaak in het segment van presentatiebeamers.

 

 

 

Beamer luidsprekers draadloos aansluiten

Bluetooth


Draadloze luidsprekers worden steeds populairder. Ze worden middels Bleutooth met een smartphone, tablet of laptop aangesloten.

 

Waarom dus niet een beamer luidspreker draadloos aansluiten? Het klinkt in ieder geval gemakkelijker dan het is. Smartphones, tablets en dergelijke hebben de beschikking over een Bluetooth interface. Bluetooth bij beamers is helaas een zeldzaam feature.

De keuze aan beamers met ingebouwde bluetooth is zeer gering. De beamers welke over deze mogelijkheid beschikken krijgen beeld en geluid via HDMI aangevoerd. Vervolgens worden beeld en geluid van elkaar gescheiden en wordt het geluid middels de bluetooth module in de projector doorgegeven aan de bluetooth luidsprekers.


Zodat beeld en geluid synchroon lopen wordt er bij deze apparaten veelvuldig gebruik gemaakt van de aptX standaard die geschikt is voor de overdracht van hoge resolutie audio geschikt is.

 

 

visunext aanspreekpartner

Hebt u nog vragen met betrekking tot de keuze van uw beamer? Wij geven u ook graag persoonlijk advies- wij verheugen ons op uw telefoontje of mail!

 Contactformulier Aaanspreekpartner