Beamer installeren: in 4 éénvoudige stappen!

In onze hulpgids leert u alles over een snelle installatie van een projector. Installeer uw homecinema, presentatie- en schoolbeamer in slechts 4 stappen. Snel en éénvoudig!
1. De projectieafstand correct berekenen

De lens van de projector is mede bepalend bij de positionering en de instelling van de beeldgrootte. De lens heeft invloed op de projectieafstand.


De meeste beamers beschikken over een vast ingebouwde lens die een bepaalde afstand tot het projectievlak nodig heeft. Deze bieden afhankelijk van de lenssterkte meer of minder flexibiliteit. Het meest flexibel zijn echter beamers met verwisselbare lenzen. Deze zijn vooral geschikt voor zakelijke toepassingen in meeting rooms en conferentieruimtes. Beamerhouder.

In de thuisbioscoop behaalt u echter ook prima resultaten met beamers met een vaste lens. Hiervoor adviseren wij de plafondmontage aan een plafondhouder.

Onze Throw ratio calculator neemt u het rekenwerk uit handen. Zoek éénvoudig een beamer uit, vergelijk de beamers en bereken éénvoudig in de Throw ratio calculator de juiste projectieafstand.

Acer H6521BD

Acer H6531BD

De Acer H6531BD behoort tot de Acer home cinema-projectoren. Hij heeft lens met een geringe zoomfactor. De lens heeft een zoomfactor van 1,5 - 1,65:1. Hogere waarden betekenen een overeenkomstig hogere zoomfactor. Met dit beamermodel kunt u bijvoorbeeld een beeldbreedte van circa 2 meter bereiken met een projectieafstand van ca. 3 bis 3,3 meter.

Naar het product

Epson EH-TW6700

Epson EH-TW7000

De Epson EH-TW7000 is een premium thuisbioscoop-projector. Hij heeft niet alleen een sterkere lens, hij biedt ook de Lens-Shift functie. De lens heeft een projectieverhouding van 1,32 - 2,15: 1. Dit betekent dat het een beeldbreedte van ca. 2 meter bereikt met eena projectieafstand van ca. 2,64 tot 4,3 meter. Dit resulteert in een veel grotere flexibiliteit.

Naar het product

ModellProjectieratioprojectieafstand voor 2 m beeldbreedte
Acer H6531BD 1,5 – 1,65 3 bis 3,3 m
Epson EH-TW7000 1,32 - 2,15:1 2,64 bis 4,3 m

Acer H6531BD

Projectieratio 1,13 - 1,47:1

Projectieafstand voor 2 m beeldbreedte 2,26 bis 2,94 m

Epson EH-TW7000

Projectieratio 1,32 - 2,15:1

Projectieafstand voor 2 m beeldbreedte: 2,64 bis 4,3 m

Tip: Projectieafstand berekenen als een professional

Nemen we als voorbeeld de Acer H6531BD De lens biedt een projectieverhouding van 1,5 - 1,65:1. Als we uitgaan van een beeldbreedte van 2 m, verwachten we 2 x 1,5 = 3. Deze waarde komt overeen met de kleinste afstand tot de muur in meters. Vervolgens berekenen we 2 x 1,65 = 3,3. Deze waarde komt overeen met de verste afstand van de projector tot het scherm. Zodoende kunnen we de afstand van de projector variëren van 3 und 3,3 m voor een beeldbreedte van 2 m.

Conclusie:

 • Er zijn zowel beamers met een vaste als met een verwisselbare lens
 • Verwisselbare lenzen zij duur maar aanmerkelijk flexibeler bij de installatie
 • U kunt de afstand tot het projectiescherm éénvoudig zelf berekenen.

 

 

2. Beamer & projectiescherm installeren

Een projectiescherm neemt de meeste ruimte in beslag. Daarom adviseren wij u deze als eerste te installeren. U kunt hierbij het beste de hulp inroepen van vrienden. Een beamer installeren kunt u daarentegen wel alleen.

Vermijd sterke temperatuurschommelingen voordat de projector wordt geïnstalleerd. Een intern beslagen lens is hinderlijk bij de beelduitrichting. Laat de projector in dergelijke gevallen een tijdje in de ruimte staan ​​om op kamertemperatuur te komen.

Projectiescherm installeren

Afhankelijk van het type projectiedoek wordt deze aan het plafond of op de muur bevestigd. Bij handmatige projectieschermen en elektrische projectieschermen vindt de montage meestal plaats aan de uiteinden links en rechts van het scherm. Hier zijn de houders bevestigd waaraan het projectiescherm later wordt vastgeschroefd. U kunt het beste de boorgaten op de beugels gebruiken als boorsjabloon en een markering maken op de muur of op het plafond.

Gebruik de meegeleverde pluggen of verzeker u ervan dat de door u gebruikte pluggen voldoende draagkracht hebben voor het projectiescherm!
Een frame projectiescherm wordt vergelijkbaar aan de muur gemonteerd als een fotoframe.Afhankelijk van het model kunnen de bevestigingen over de complete breedte van het frame of aan daarvoor uitgekozen punten worden geïnstalleerd.

Conclusie

 • Zorg voor hulp van vrienden bij de montage van het projectiescherm
 • Let op dat u de montage alleen uitvoerd op een vaste ondergrond
 • Maak altijd gebruik van geschikte pluggen
 • Let op een rechte uitlijning van het projectiescherm

Beamer installatie

Offset-Wert

De uitrichting van de beamer hangt sterk af van de lens en de gebruikte projectietechnologie. Daarom moet u altijd een beamer individueel instellen. De zogenaamde offsetwaarde speelt hierbij een centrale rol. Dit geeft het percentage verticale offset van de geprojecteerde lichtstraal aan. Een offsetwaarde van 50 procent betekent bijvoorbeeld dat een projector moet worden uitgelijnd voor een rechte projectie aan de onderkant van het scherm. Met een offsetwaarde van 0 procent bevindt de projector zich op dezelfde hoogte als het midden van het scherm. Voor plafondmontage moet deze offset verticaal naar beneden worden gespiegeld.


Tip: zo bepaalt u zelf de offset zelf

Plaats de projector op de vloer op een afstand van de muur, die hij nodig heeft voor de gewenste afbeeldingsgrootte. Schakel de projector in en projecteer het beeld op een vrij muuroppervlak. Meet nu met een meetlint de afstand van de grond tot de onderkant van de afbeelding. En u heeft de verticale offset al bepaald

Wanneer u een projector heeft welke over goede Lens-Shift eigenschappen beschikt is de offset te verwaarlozen. De Lens.Shift compenseert het grote deel van de beeldhoogte.

Conclusie:

 • Controleer de offset van de projector vóór de installatie
 • Voor projectoren met een goede verticale Lens-Shift doet de offset er niet toe

3. Plafondbeugel monteren

Voor hoge plafonds raden we over het algemeen aan in hoogte verstelbare plafondsteunen voor projectoren. Met deze plafondbeugels kunt u de verticale afstand flexibel aanpassen. Met een conventionele plafondhoogte van ca. 2,4 meter en een begin van het beeld (bovenkant) op een hoogte van ca. 2,2 meter, kunt u met een LCD-projector echter ook een vaste plafondsteun gebruiken met een afstand van 15 cm. Een DLP-projector kan iets hoger hangen of het scherm iets lager.

 

 

Zorg dat u tijdens het afstellen van de projector een of twee waterpassen bij de hand heeft. Twee kleine waterpassen hebben het voordeel dat ze tegelijkertijd de helling naar voren en naar de zijkant kunnen detecteren en kunnen afstellen.

Conclusie

 • Let er bij het selecteren van de plafondbeugel op dat de projector op gelijke hoogte met de bovenkant van het zichtbare scherm moet worden geïnstalleerd
 • Kies afhankelijk van de hoogte van de ruimte een vaste of in de hoogte verstelbare plafondsteun
 • Besteed voldoende aandacht aan de keuze van de beugel
 • Gebruik een waterpas om de projector precies af te stellen
Beamer an der Decke

4. Beeldafstelling en instelling

Zodra de beamer aan het plafond is gemonteerd, kunt u hem ook aansluiten. Naast een voedingskabel die bij de levering is inbegrepen, heeft u ook kabels nodig voor geluids- en beeldoverdracht van een bron zoals Blu-ray-speler of laptop. KMeestal wordt hiervoor een HDMI-kabel gebruikt. Als u nog niet zeker weet welke connectoren u wilt gebruiken, helpt onze projector aansluiten koopadviespagina u verder.

Lens-Shift instellen

Afhankelijk van het model biedt de Lens-Shift functie de mogelijkheid om de volledige lens binnen de projector te verschuiven. Waar een projector zonder Lens-Shift altijd precies op het scherm moet worden uitgelijnd, kan een apparaat met Lens-Shift veel flexibeler worden geplaatst. De aanpassing van de Lens-Shift gebeurt handmatig of motorisch via de afstandsbediening.


De sterkte van de lens-shift varieert van beamer tot beamer. Er kan echter een algemene verklaring worden afgeleverd: De lens-shift in LCD-projectoren is gemiddeld sterker dan bij DLP-projectoren.

Een sterke lens-shift is vaak te vinden op homecinema-projectoren . In het geval van business-beamers is de selectie van apparaten met een lens-shift functie nog groter geworden. Een nog iets grotere keuze vindt u bij installatieprojectoren.

De lens-shift waarde wordt altijd gegeven vanuit het midden van de lens. Dit betekent dat met een verticale lens-shift van bijvoorbeeld 96%, het beeld 48% omhoog of omlaag kan worden verschoven vanuit het midden van het beeld. Het zelfde is van toepassing op de horizontale lensverschuiving. De situatie is vergelijkbaar met de horizontale lens-shift.

 

Lens-Shift

 

De verticale en de horizontale lens-shift zijn slechts gedeeltelijk te combineren. Hier moeten geen maximumwaarden worden ingesteld. Omdat optisch, de verschuiving niet moet worden gezien als een cirkel, maar als een stopbord met schuine randen. Wanneer de verticale offset gemaximaliseerd is en u de horizontale offset aanpast, zal de horizontale offset de maximale waarde van de verticale offset aanvallen en verplaatsen Sommige projectieratio calculatoren van de projectorfabrikanten berekenen ook de waarden voor de verschuiving van de lens naast de afbeeldingsgrootte en de projectieafstand. Een goed voorbeeld hiervan is de Epson-calculator..

Conclusie:

 • Lens-shift vereenvoudigt de instelling en installatie van een beamer aanzienlijk
 • Er is een verticale en een horizontale lens-shif
 • De bediening gebeurt elektronisch of handmatig, afhankelijk van het model

 

 

 

Keystone correctie uitvoeren

De keystone-correctie (ook trapezium-correctie) trekt de projectie digitaal recht aan de zijkanten van het geprojecteerde beeld. Deze functie is vooral zeer handig wanneer een projector alleen op een oneffen oppervlak kan worden geplaatst.


Keystone-correctiewaarden variëren van apparaat tot apparaat. De standaard Keystone-balans ligt bij ongeveer +/- 30 °..

Er zijn verschillende manieren om de keystone-correctie aan te passen. De klassieke methode is via de toetsen op het oppervlak van de projector. Het is echter een beetje handiger de correctie door te voeren middels een afstandsbediening.

Keystone-Korrektur

 

Het verdiend de voorkeur zo min mogelijk gebruik te maken van de trapeziumvormingscorrectie. Omdat het een digitale correctie is, heeft dit altijd een negatieve invloed op de beeldkwaliteit. De herkenbare afbeelding verliest in dit geval pixels. De Full HD-beeldresolutie (1920 x 1080) krimpt bijvoorbeeld snel tot slechts ongeveer 1728 x 972 pixels. Gebruik de keystone-correctie daarom verstandig.

Conclusie

 • Keystone-correctie varieert van apparaat tot apparaat
 • Er is een verticale en een horizontale keystone-correctie
 • De correctie gebeurt handmatig of via de afstandsbediening

 

Kalibrierung

Kleur & beeldkalibratie

De meeste projectoren hebben een instellingenmenu voor verschillende kleur- en beeldaanpassingen. Hoewel de menu's visueel verschillen van fabrikant tot fabrikant, bieden ze in principe soortgelijke of vergelijkbare instellingen.


ZDe klassieke kleurinstellingen voor dehome cinema projectoren omvatten bijvoorbeeld "bioscoop" of ook "cinema". Voor zakelijke projectoren, die worden gebruikt in conferentie- of vergaderruimten, raden we de instelling "presentatie" een vergelijkbare instelling. Hoewel dit de kleurgetrouwheid vermindert, biedt het een hoge lichtopbrengst. Ideaal voor lichte ruimtes.


Een beeldinstelling welke u moet proberen te vermeiden is de preset “helder” of “bright”. Hier wordt welliswaar de hoogste helderheid bereikt, maar dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit.

Tip. High-end kleurkalibratie

Naast de standaardinstellingen, bieden sommige projectoren ook kleurinstellingen. Deze zijn vaak te vinden op thuisbioscoop beamers. Afhankelijk van het model zijn bijvoorbeeld speciale kalibratiemenu's volgens de ISF (Imaging Science Foundation) of ISF ccc-standaard beschikbaar. Hiermee kunt u kleurprofielen opslaan nadat de projector is gekalibreerd door een gecertificeerde instantie. Vergeleken met de traditionele modi, geeft een gekalibreerde projector u een duidelijke, betere beeldkwaliteit.

Als u zelf een kalibratie wilt uitvoeren, bereikt dit type kalibratie mogelijk niet het niveau van een professionele kalibratie, maar het kan uw beeld al verbeteren. Hiertoe opent u testafbeeldingen. U kunt deze vinden via Google zoeken.

Conclusie:

 • Vooraf ingestelde kleurprofielen in het projectormenu zijn voldoende voor goede resultaten
 • ISF-ccc-menu's laten kalibratie toe naar de ISF-standaard
 • Testafbeeldingen helpen bij fijnafstemming
Bildmodi

 

Wat is beter: standaard of eco-modus?

De instelling van de lamp beïnvloedt de beeldkwaliteit. Hiervoor heeft u meestal de keuze tussen de normale modus en de Eco-modus. In de normale modus wordt de volledige helderheid bereikt. Voor heldere kamers is deze modus daarom een ​​must.


Als de ruimte donker kan worden gemaakt, is de ecostand een goed alternatief. De lichtuitvoer wordt verminderd en het beeld ziet er iets donkerder uit. Dit heeft echter een positief effect op het beeldcontrast en het verlengt bovendien de levensduur van de projectorlamp.

Conclusie:

 • De Eco-modus verlengt de levensduur van de lamp
 • Een projector is veel stiller in de Eco-modus
Fernbedienung

Beamer bediening: via afstandsbediening, app & Alexa

Gewoonlijk wordt een projector bestuurd via een meegeleverde of een ">fzonderlijke afstandsbediening. Dit maakt u echter eigenaar van weer een andere afstandsbediening, naast de afstandsbediening voor tv, Blu-ray-speler en AV-receiver.


Gelukkig kun je alle functies van je afstandsbedieningen combineren in een universele afstandsbediening. Zorg er echter voor dat de universele afstandsbediening in staat is om de besturing van de projector over te nemen.

Universele afstandsbedieningen uit het Logitech Harmony-assortiment zijn populair. Ze zijn compatibel met veel apparaten. Compatibiliteit kan worden gecontroleerd op de website van de fabrikant.

Bediening via een app

Je kunt soms ook via een app een beamer bedienen. Hiervoor moet een projector echter wifi-enabled zijn en moet de fabrikant een overeenkomstige app aanbieden. De meest populaire app is de Epson iProjection-app.


Bediening via Alexa

Slimme taalassistenten veroveren niet alleen Smarthome maar ook Home Cinema. De eerste projectoren met de slimme stemassistent Alexa zijn de Acer V6820i en de Optoma UHD51A. Deze UHD-projectoren kunnen worden in- en uitgeschakeld met spraakopdrachten en andere instellingen.

Conclusie:

 • Universele afstandsbedieningen kunnen voor projectoren worden geprogrammeerd
 • Beamers met wifi kunnen vaak worden bediend via een app

 

Dit zou u ook kunnen interesseren

 

Beamershop24 Ansprechpartner

Heeft u nog vragen? Wij adviseren u ook persoonlijk - we verheugen ons op uw telefoontje of e-mail! Als u liever gratis door ons wordt teruggebeld, laat ons dan uw contactgegevens achter.
 Contactformulier  Aanspreekpartner