shutterstock_293221436_blue_box-b

How-To

Installeer projectoren in 5 stappen

Hoe je je projector snel en gemakkelijk kunt monteren!

Onze gids vertelt je alles wat je moet weten over het snel installeren van een projector. Installeer je thuisbioscoop-, presentatie- of schoolprojector in slechts 5 stappen. Snel en eenvoudig!

Inhoud

Projectieafstand correct berekenen

De lens van een projector is cruciaal voor het positioneren en aanpassen van het beeldformaat omdat het de projectieafstand beïnvloedt. De meeste projectoren hebben een vaste lens die een bepaalde afstand tot het scherm vereist. De meeste projectoren met een vaste lens bieden echtereen flexibele projectieverhouding waarmee de afstand tussen de projector en het scherm kan worden aangepast.

pic_calculator-distance-removebg-preview

Projectoren met verwisselbare lenzen zijn echter het meest variabel. Dit betekent dat je de lenzen kunt verwisselen en zo de projector kunt aanpassen aan de individuele omstandigheden. Je kunt een lens voor een korte afstand of een telelens gebruiken, afhankelijk van je behoeften. Deze projectoren zijn met name geschikt voor professioneel gebruik in vergader- en conferentieruimten en voor universiteiten en zalen met grote projectieafstanden. In de thuisbioscoop kom je echter ook aan je trekken met projectormodellen met een vaste optiek. Hiervoor raden we plafondmontage op een projectormount aan.

Onze projectievlakcalculator doet al het rekenwerk voor je: Selecteer gewoon de projector en gebruik de projectievlak-calculator om het juiste projectieoppervlak te bepalen

Om de projectieafstand zelf te berekenen

De projectieverhouding kan worden gebruikt om afstanden en beeldbreedtes te bepalen. De verhouding geeft de afstand aan waarop de projector moet worden opgesteld om een projectie van 1 m breed te krijgen.

Ervan uitgaande dat de optiek van een projector een projectieverhouding van 1,5 - 1,66:1 heeft, is een afstand van 1,5 - 1,66 m nodig voor 1 m beeldbreedte.

Om een beeldbreedte van 2 m te bereiken, berekenen we 2 × 1,66 = 3,32. Deze waarde komt overeen met de grootste afstand tot de muur in meters. Vervolgens berekenen we 2 × 1,5 = 3. Deze waarde komt overeen met de kleinste afstand tussen de projector en het scherm. We kunnen dus de afstand van de projector variërentussen 3 en 3,32 meter om een beeldbreedte van 2 meter te krijgen.

projektionsabstand-distance-nobubble
 • Projectoren zijn verkrijgbaar met zowel vaste als verwisselbare lenzen
 • Een projector met een verwisselbare lens is duurder, maar veel flexibeler
 • Je kunt de ideale afstand tot het scherm berekenen met onze projectieoppervlakte calculator of het gewoon zelf uitrekenen.

Projectiescherm installeren

Omdat een projectiescherm de meeste ruimte inneemt, raden we aan om het eerst te installeren. Je kunt het beste hulp vragen om het zonder problemen op de gewenste plek te installeren. De installatie van een projector kun je daarentegen zelf doen.

leinwand_montage

Afhankelijk van het type scherm kun je het aan het plafond of aan de muur bevestigen. Handbediende schermen en gemotoriseerde schermen worden meestal aan de buitenste uiteinden links en rechts van het scherm gemonteerd. Hier worden de beugels bevestigd waaraan het scherm later wordt vastgeschroefd. Je kunt de gaten op de beugel gebruiken als boorsjabloon en een markering maken op de muur of het plafond.

Icoon versnelling en gereedschap

Gebruik voor het bevestigen van het doek de meegeleverde pluggen of zorg ervoor dat de pluggen die je gebruikt voldoende draagkracht hebben voor het doek! Een scherm met een vast frame wordt aan de muur bevestigd zoals een fotolijst. Afhankelijk van het model kunnen de bevestigingen over de hele breedte van het frame of op geselecteerde punten worden geplaatst.

Projector installeren

De uitlijning van de beamer is sterk afhankelijk van de optiek en de gebruikte projectietechnologie. Een projector moet daarom altijd individueel worden uitgelijnd, vooral als deze aan het plafond moet worden opgehangen. De zogenaamde offsetwaarde speelt hierbij een centrale rol. Deze geeft aan hoeveel procent de geprojecteerde lichtkegel verticaal verschuift ten opzichte van het midden van het beeld.

Een offsetwaarde van 50 procent betekent bijvoorbeeld dat een projector moet worden uitgelijnd met de onderrand van het scherm voor een rechte projectie.

Een offsetwaarde van 0 procent betekent dat de projector gelijk staat met het midden van het scherm, wat meestal het geval is bij projectoren met een goede lensverschuiving. Voor plafondmontage moet deze offset dienovereenkomstig verticaal naar beneden worden gespiegeld, vooral als de projector daar moet worden opgehangen.

beamer_installation_offset-wert

Om zelf de offset te bepalen

Plaats de projector op de vloer op een afstand van de muur die nodig is voor het gewenste beeldformaat. Meet nu met een duimstok de afstand van de vloer tot de onderkant van het beeld. Je hebt de verticale verschuiving al bepaald. Als je een projector met een goede lens-shift gebruikt, is de offset irrelevant. De lensverschuiving compenseert een groot deel van de beeldhoogte.

Icoon projector op muurbevestiging
 • Voor een optimale beelduitlijning moet de projector op kamertemperatuur zijn voordat deze wordt geïnstalleerd
 • Controleer de offset van de projector voordat u deze in de kamer monteert
 • Voor projectoren met een goede verticale lensverschuiving is de offset niet belangrijk

De projector aan het plafond bevestigen

Voor hoge plafonds raden we in hoogte verstelbare plafondbeugels voor projectoren aan. Met deze plafondbeugels kun je de verticale afstand tot het plafond flexibel aanpassen.

beamer-deckenhalterungen

Met een gebruikelijke plafondhoogte van ongeveer 2,4 meter en een beeldstart (bovenrand) op ongeveer 2,2 meter hoogte, kan een starre plafondbeugel met een afstand van 15 cm ook worden gebruikt voor een LCD-projector. Een DLP-projector kan iets hoger worden opgehangen of het scherm iets lager.

Houd een of twee waterpassen bij de hand om de projector af te stellen. Zo kun je de kanteling naar voren en opzij tegelijk bepalen en optimaal afstellen.

Icon Beamer aan plafondmontage
 • Zorg er bij het kiezen van de plafondbeugel voor dat de projector parallel aan de bovenrand van het zichtbare schermoppervlak wordt geïnstalleerd
 • Kies een starre of in hoogte verstelbare plafondbeugel, afhankelijk van de hoogte van de ruimte
 • Let er bij het kiezen van de beugel op dat deze voldoende draagvermogen heeft
 • Gebruik een waterpas voor nauwkeurige afstelling van de projector

Afbeelding uitlijnen en aanpassen

Zodra de projector aan het plafond is bevestigd, kan hij worden aangesloten. Naast de meegeleverde voedingskabel heb je kabels nodig voor beeld- en geluidsoverdracht vanaf een afspeelapparaat zoals een Blu-ray speler of een notebook. Meestal wordt hiervoor een HDMI-kabel gebruikt. Als je niet zeker weet welke aansluitingen je wilt gebruiken, zal onze koopgids voor het aansluiten van een projector je helpen.

Lensverschuiving uitlijnen

Afhankelijk van de versie biedt de lens-shiftfunctie de mogelijkheid om de volledige optiek in de projector te verplaatsen. Terwijl een projector zonder lensverschuiving altijd exact moet worden uitgelijnd met het scherm, kan een eenheid met lensverschuiving veel flexibeler worden gepositioneerd. De lensverschuiving wordt handmatig ingesteld of gemotoriseerd met de afstandsbediening. De sterkte van de lensverschuiving varieert van projector tot projector. Er kan echter een algemene uitspraak worden gedaan: LCD projectoren hebben gemiddeld een sterkere lens shift dan DLP projectoren.

Verticale en horizontale lensverschuiving kunnen slechts in beperkte mate worden gecombineerd. Als horizontale en verticale lensverschuiving tegelijkertijd worden gebruikt, beperken beide elkaar en kunnen de maximale waarden niet worden bereikt. Wanneer u probeert de maximale waarden in te stellen, volgt de lens daarom de vorm van een stopteken in plaats van een rechthoek.

landing-lens-shift

De waarde van de lensverschuiving wordt altijd gegeven vanuit het midden van de lens. Dit betekent dat met een verticale lensverschuiving van bijvoorbeeld +/-50%, het beeld 50% van de beeldhoogte omhoog of omlaag verschoven kan worden vanuit het midden van het beeld. Hetzelfde geldt voor de horizontale lensverschuiving.

Pictogram LensShift
 • Lensverschuiving vereenvoudigt de plafondmontage en uitlijning van de projector in de ruimte aanzienlijk
 • Er is een verticale en een horizontale lensverschuiving voor flexibele verplaatsing van de optiek
 • De bediening is elektronisch of handmatig, afhankelijk van het model
keystone-korrektur_kl

Keystone-correctie uitvoeren

Keystone-correctie (ook wel keystone-correctie genoemd) zet het beeld aan de randen digitaal recht. Dit is erg praktisch wanneer een projector alleen op een ongelijk oppervlak kan worden geplaatst. De waarden van de keystone-correctie verschillen van eenheid tot eenheid. De standaardwaarde van de keystone-correctie is +/- 30°.

Er zijn verschillende manieren om de keystone-correctie aan te passen. De klassieke methode is om op een knop op het oppervlak van de projector te drukken. Iets comfortabeler is de aanpassing met de afstandsbediening.

keystone-grafik_mit_ohne_de

Keystone-correctie moet indien mogelijk worden vermeden. Omdat het een digitale correctie is, heeft het altijd een negatief effect op de beeldkwaliteit. Het zichtbare beeld verliest pixels. De Full HD beeldresolutie (1920 × 1080) krimpt bijvoorbeeld al snel tot slechts ongeveer 1728 × 972 pixels. Gebruik keystone-correctie daarom met voorzichtigheid.

Hoeksteen icoon
 • Keystone-correctie varieert van apparaat tot apparaat en wordt handmatig of met de afstandsbediening uitgevoerd
 • Er is een verticale en een horizontale keystone-correctie
 • Indien mogelijk moet keystone-correctie niet worden gebruikt

Kleur- en beeldkalibratie

Beamers hebben meestal een instelmenu voor verschillende kleur- en beeldinstellingen. Hoewel de menu's visueel verschillen van fabrikant tot fabrikant, bieden ze in principe vergelijkbare of vergelijkbare instellingen.

landing-kalibrierung-banner

Klassieke kleurinstellingen voor thuisbioscopen zijn bijvoorbeeld "Cinema". Voor zakelijke projectoren die worden gebruikt in conferentie- of vergaderruimtes raden we de kleurinstelling "Presentation" of een vergelijkbare instelling aan. Dit vermindert de kleurgetrouwheid, maar biedt een hoge helderheid. Optimaal voor lichte ruimtes.

Vermijd daarentegen de beeldinstelling "Bright". Hier bereik je maximale helderheid, maar dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Als je zelf wilt kalibreren, zal dit niet het niveau van een professionele kalibratie halen, maar het kan het beeld wel verbeteren. Gebruik hiervoor testbeelden. Via Google kun je een geschikte aanbieder vinden.

Hoogwaardige kleurkalibratie

Naast de standaardinstellingen bieden sommige beamers ook instellingen voor kleurbeheer. Afhankelijk van het model zijn kalibratiemenu's volgens de ISF (Imaging Science Foundation) of ISF ccc standaard beschikbaar. Hiermee kun je kleurprofielen opslaan nadat de projector is gekalibreerd door een gecertificeerde instantie. Vergeleken met de conventionele modus biedt een gekalibreerde projector een aanzienlijk betere beeldkwaliteit.

Pictogrammen kalibreren
 • Vooraf ingestelde kleurprofielen in het menu van de projector zijn voldoende voor een goede afstemming van kleuren en beelden
 • ISF ccc-menu's maken kalibratie mogelijk volgens de ISF-norm
 • Testafbeeldingen helpen om de kalibratie te verfijnen

Wat is beter: standaard of eco-modus?

De instelling van de lamp beïnvloedt de beeldkwaliteit. In de meeste gevallen kun je kiezen tussen de normale en eco-modus. In de normale stand wordt de volledige helderheid bereikt. Voor lichte kamers is deze stand daarom een must. Als het mogelijk is om de kamer te verduisteren, is de Eco-modus een goed alternatief. De lichtopbrengst wordt verminderd en het beeld wordt iets donkerder. Dit heeft een positief effect op het beeldcontrast en verlengt de levensduur van de projectorlamp.

landing-eco-mode
Icoon gloeilamp
 • In de normale modus voor lichte kamers wordt de volledige helderheid van de projector bereikt
 • De Eco-modus verlengt de levensduur van de lamp
 • Een projector is aanzienlijk stiller in de Eco-modus

De projector bedienen: via afstandsbediening, AirPlay, Miracast, app of Alexa

Projektionsfl_chen
wireless-nobubble
 • Universele afstandsbedieningen kunnen worden geprogrammeerd voor projectoren
 • Apple AirPlay is een bijzonder populaire oplossing om iOS-apparaten met een projector te verbinden.
 • Projectoren met WLAN kunnen vaak via een app worden bediend
Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog open vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.