Terug
shutterstock_293221436_blue_box-b

How-To

Installeer beamer in 5 stappen

Sneller dan ooit tevoren!

In onze gids leert u alles over een snelle beamer installatie. Installeer uw thuisbioscoop-, presentatie- of schoolBeamer in slechts 5 stappen. Snel en gemakkelijk!

Inhoud

Projektionsabstand richtig berechnen

Das Objektiv eines Projektors ist mitentscheidend bei der Positionierung und der Einstellung der Bildgröße. Es beeinflusst den Projektionsabstand. Die meisten Beamer verfügen über eine fest verbaute Optik, die einen bestimmten Abstand zur Projektionsfläche erfordert. Diese bieten je nach Objektivstärke mehr oder weniger Flexibilität.

pic_calculator-distance-removebg-preview

De meest variabele Beamer zijn echter die met verwisselbare optiek. Deze zijn vooral geschikt voor zakelijk gebruik in vergader- en conferentieruimtes en voor universiteiten en zalen met grote Beamerafstanden. In de thuisbioscoop komt u echter ook aan uw trekken met Beamermodellen met vaste optiek. Hiervoor adviseren wijplafondmontage op een Beamermount.

Onze projectieoppervlakte calculator doet alle wiskunde voor u: selecteer gewoon Beamer, vergelijk Beamer en bepaal de juiste projectieafstand in de projectieoppervlakte calculator.

Om de projectieafstand zelf te berekenen

Afstanden en beeldbreedtes kunnen worden bepaald aan de hand van de projectieverhouding . De verhouding vertelt u hoe ver de Beamer moet staan voor een projectie van één meter breed.

Laten we aannemen dat de optiek van een Beamer een projectieverhouding biedt van 1,5 - 1,66:1. Dit betekent dat we een afstand van 1,5 - 1,66 m nodig hebben voor 1 m beeldbreedte.

Als we een beeldbreedte van 2 m willen bereiken, berekenen we 2 × 1,66 = 3,32. Deze waarde komt overeen met de verste afstand tot de muur in meters. Vervolgens berekenen we 2 × 1,5 = 3. Deze waarde komt overeen met de kleinste afstand van de beamer tot het scherm. We kunnen dus de afstand van de beamer variëren tussen 3 en 3,32 meter om een beeldbreedte van 2 meter te bereiken.

  • Beamers zijn verkrijgbaar met zowel variabele als standaardoptiek.
  • Variabele optieken zijn duurder, maar veel gemakkelijker te installeren.
  • U kunt de ideale afstand tot het scherm berekenen met onze projectieoppervlakcalculator of gewoon zelf berekenen.

Beamers met flexibele optiek

Installatiescherm

Aangezien een projectiescherm de meeste ruimte inneemt, raden wij aan het eerst te installeren. U kunt het beste hulp inroepen om het zonder problemen op de gewenste plaats te installeren. De installatie van een Beamer daarentegen kunt u zelf doen.

leinwand_montage

Installatiescherm

Afhankelijk van het type scherm wordt het aan het plafond of aan de muur gemonteerd. Bij rolschermen en gemotoriseerde schermen gebeurt de montage meestal aan de buitenste uiteinden links en rechts van het scherm. Hier worden de beugels bevestigd waaraan het scherm later wordt vastgeschroefd. In de praktijk kunt u de gaten op de beugel gebruiken als boorsjabloon en een markering maken op de muur of het plafond.

Maak doek vast

Icoon versnelling en gereedschap

Gebruik de meegeleverde deuvels of zorg ervoor dat de deuvels die u gebruikt voldoende draagkracht bieden voor het doek! Een framedoek wordt op dezelfde manier aan de muur bevestigd als een fotolijst. Afhankelijk van het model kunnen de bevestigingen over de gehele breedte van het frame of op geselecteerde punten worden aangebracht.

Installeer Beamer

De uitlijning van de beamer is sterk afhankelijk van de optiek en de gebruikte projectietechnologie. Een Beamer moet daarom altijd individueel worden uitgelijnd. De zogenaamde offset-waarde speelt hierbij een centrale rol. Deze geeft de procentuele verticale afwijking van de geprojecteerde lichtkegel ten opzichte van het midden van het beeld aan.

Een offsetwaarde van 50 procent, bijvoorbeeld, betekent dat een Beamer moet worden uitgelijnd met de onderrand van het scherm voor een rechte projectie.

Bij een offsetwaarde van 0 procent bevindt de Beamer zich op dezelfde hoogte als het midden van het scherm, wat meestal het geval is bij beamers met een goede lensverschuiving. Bij montage aan het plafond moet deze offset dienovereenkomstig verticaal naar beneden worden gespiegeld.

beamer_installation_offset-wert

Om zelf de offset te bepalen

Iconenformulier met haak

Plaats de Beamer op de vloer op een afstand van de muur die nodig is voor het gewenste beeldformaat. Meet nu met een duimstok de afstand van de vloer tot de onderkant van het beeld. U hebt de verticale verschuiving al bepaald. Als u een beamer met een goede lens-shift gebruikt, is de offset irrelevant. De lens