Projectieafstand berekenen:

  1. Fabrikant en beamer model selecteren
  2. Projectiescherm invoeren
  3. Projectiescherm formaat selecteren

De minimale en de maximale afstand van de beamer t.o.v. het projectiescherm wordt automatisch berekend.


Beeldgrootte berekenen:

  1. Fabrikant en beamer model selecteren
  2. Selecteer ‘‘Groote’’
  3. Afstand tot uw projectiescherm ingeven
  4. Projectiescherm formaat selecteren

De minimale en maximale Beeldgroottewordt automatisch berekend

Projectieoppervlakte berekenen:Wat betekent projectie afstand?

De projectieafstand is de afstand vanaf de beamer (Lens) tot uw projectieoppervlakte (bijv. een projectiescherm). De projectieafstand beïnvloedt de grootte van het te projecteren beeld. Over het algemeen geldt: hoe groter de projectieafstand, hoe groter het beeld en omgekeerd.

ProjektionsabstandBeeldgrootte


Wat betekent beeldgrootte?

De beeldgrootte van een projectie is afhankelijk van de projectieafstand.U kunt het beeldformaat beïnvloeden door de afstand tussen de beamer en het projectiescherm te vergroten of te verkleinen.

BildgrößeBeeldformaat

Meer informatie vindt u in onze Beamer- scherm kopen gids

 

 

Beamer afstand

Bij de installatie van een beamer moet met verschillende zaken rekening worden gehouden. Een daarvan is de afstand tussen de beamer en het scherm. Dit heeft een fundamentele invloed op de beeldgrootte, die ook van invloed is op de keuze van het schermformaat. Natuurlijk moet u eerst rekening houden met de beschikbare ruimte voor het beeldformaat.

 

Een punt waar u ook rekening mee moet houden is dat de beamer afstand niet altijd dezelfde is als de zit afstand. Vaak staan er obstakels in de weg, zoals een plafondlamp, die montage op een normale afstand niet toelaten. In dit geval hebt u ofwel een beamer met krachtige telezoom-optiek nodig die achter het publiek of het obstakel aan het plafond wordt geplaatst. Hetzelfde geldt voor de kortere beamer afstand, bijvoorbeeld als u hem voor een obstakel aan het plafond moet plaatsen. In dat geval is bijvoorbeeld een Short-Throw beamer een goede keuze, omdat daarmee een normaal beeldformaat kan worden bereikt op de helft van de gebruikelijke afstand. Met een beamer zonder speciale optiek moet je echter terug naar de optimale positie.

 

Als u een hoogwaardige thuisbioscoop beamer bezit, hebt u meestal geen problemen met de beamer afstand aangezien de lens vaak zeer flexibel is. De hier gebruikte zoomlenzen zijn vaak uitgerust met een 1,8x tot 2,1x zoom. Dit geeft u de mogelijkheid om de afstand zelf sterk aan te passen. Vooral voor grotere woonkamers biedt dit de mogelijkheid om het punt van plaatsing zeer goed af te stemmen op de ruimtelijke omstandigheden. Naast de goedezoomlens die home cinema beamers vaak hebben, hebben ze ook vaak een Lens-Shift functie/. Hierdoor kan het beeld verticaal en soms ook horizontaal worden verschoven. Dit draagt bij tot een veel gemakkelijker aanpassing van het beeld. Dit betekent dat andere afstanden kunnen worden gebruikt dan vaak het geval is bij niet-home cinema beamers.

 

Een ander punt waarop de afstand van de beamer tot het scherm een beslissende rol speelt, is het gebruik van een beamer voor bewegingsspellen met spelconsoles. Vaak is dit op een TV niet zo leuk omdat het formaat gewoon niet toereikend is. Het beeld van een beamer is hier veel aangenamer, want je hebt praktisch het gevoel dat je in het spel zit. Aangezien je voor deze spellen dicht op het scherm zit, heeft een normale beamer hier niet echt een kans, omdat de afstand tussen de beamer en het scherm extreem klein moet zijn, zodat je niet in de lichtkegel staat. Daarom zijn apparaten met een Short-Throw of Ultra-Short-Throw optiek bijzonder geschikt voor deze toepassingen. Hier is de afstand tussen de beamer en het scherm zo klein dat het nog steeds mogelijk is om achter de beamer te bewegen. Dit betekent dat er geen schaduwen op het beeld worden geworpen en dat u niet per ongeluk in het licht van de projector kijkt.

 

Als een beamer wordt gebruikt in een grotere zaal, kamer of zelfs in een evenementenhal, is de beamer afstand vaak vast vanwege de plafondconstructie. Dit betekent dat een beamer met verwisselbare optiek moet worden gebruikt. Afhankelijk van de afstand kunt u een telezoomlens of een groothoeklens gebruiken. Dit maakt het veel gemakkelijker de positie van de beamer op een vast punt te bepalen.

Als u al een keuze hebt gemaakt voor een beamer of een paar apparaten met elkaar wilt vergelijken, kunt u ook onze projectieoppervlak-calculator gebruiken om de afstand of beeldgrootte te bepalen.

 

Alle Beamers


 

Misschien ook interessant