lg-largo4k-hu70ls_lg-vivo-hu85ls

Testrapport

LG Largo4k HU70LS & LG Vivo HU85LS

LG onthult nieuwe Beamer op IFA 2019!

Vooruitlopend op IFA 2019 heeft LG al een van de twee bovengenoemde beamers aangekondigd, de LG Vivo HU85LS. De laser ultra-short throw beamer maakt gebruik van 4K UHD-resolutie en werpt met zijn 2700 lumen een aantrekkelijk beeld op de muur. Dankzij zijn UST-optiek is hij ideaal voor gebruik op dressoirs waar je anders een tv zou plaatsen. In dit geval blijft de muur "schoon". Dit maakt de LG Vivo HU85LS ideaal voor de homecinema in de woonkamer.

Inhoud

LG Largo4k HU70LS

Zojuist is een ander model aangekondigd, de LG Largo4k. De nieuwe LG Largo4k HU70LS heeft op het eerste gezicht maar één ding gemeen met de huidige LG Largo of LG Largo 2.0. Dat is de naam. Op het tweede gezicht verraadt het chassis dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Dat komt niet in de laatste plaats door de grotere DLP chip, want het is een 4K beamer! Met de LG Largo4k betreedt LG nu de competitie van 4K LED Beamer. Tot nu toe was Full HD resolutie het maximum. 4K resolutie werd tot nu toe alleen gebruikt in LG laser beamers.

lg_largo4k_hu70ls
1 von 1
De LG Largo4k HU70LS in het nieuwe chassis.

Nieuw chassis

Vergeleken met de vorige beamers lijkt het chassis van de nieuwe LG 4K LED beamer bijna te normaal. Tot nu toe waren de ontwerpen altijd wat ongebruikelijker. De LG Largo4k daarentegen is iets neutraler. Dit zou te maken kunnen hebben met het aantal LED's, want het haalt nog steeds de 1400 lumen met de 4K resolutie, net als zijn Full HD tegenhanger. Aangezien de LED's zelf wat ruimte nodig hebben, net als de koeling, is het grotere chassis begrijpelijk.

LED-lichtbron

Zoals gezegd is de Largo4k uitgerust met een LED-lichtbron. Deze brengt de bewezen voordelen met zich mee die we al bij de vorige Largo-modellen hebben ervaren. Daartoe behoort de lange levensduur van de lichtbron tot 30.000 uur. Lampvervanging is dus niet aan de orde. Dit betekent ook dat de LG Largo4k HU70LS goedkoop in onderhoud is. Bovendien is er geen kwikafval van de oude lampen.

Het
tweede voordeel is dat de kleurweergave op een bijzonder hoog niveau staat, omdat de beamer werkt met 4-kanaals LED-technologie. De drie primaire kleuren worden ondersteund door een andere LED om enerzijds een optimale kleurweergave te genereren en anderzijds de best mogelijke helderheid te bereiken.

LG-LED

De kleurweergave van de LG HU70LS is zo goed dat hij 92% van de DCI-P3 kleurruimte dekt. Daarmee staat hij op een uitzonderlijk hoog niveau van kleurweergave.


Een ander voordeel is dat hij HDR-inhoud kan weergeven. Het ondersteunt de HDR 10 standaard met dynamische tone mapping voor een bijzonder hoog contrastbereik.

4K UHD resolutie

Om ervoor te zorgen dat niet alleen de kleuren maar ook de scherpte van het beeld op een hoog niveau staan, biedt de LG Largo4k een 4K UHD-resolutie met 3840 x 2160 pixels, die via TI XPR-technologie wordt gegenereerd. Hiermee geeft het de content in uitstekende scherpte weer en zorgt het voor een aantrekkelijk 4K beeld.


Ook HDR-technologie gaat hier hand in hand met het 4K-scherm. Het levert niet alleen een scherp beeld, maar ook een zeer contrastrijk beeld, dat dankzij het High Dynamic Range voor een bijzonder levendig beeld zorgt.

webOS 4.5 & Magic Remote

Qua webOS is de LG Largo4k goed gepositioneerd, want hij wordt geleverd met de zeer frisse 4.5 versie. Vergeleken met de 4.0 versie bevat het nu de populaire apps voor Netflix en Amazon Prime. Ook Youtube en Co. zijn als vanouds aan boord. De webOS 4.5 interface biedt dus aanzienlijk meer aantrekkelijke apps dan zijn voorganger.


webOS-4.5-und-Magic-Remote

Om de bediening van de webOS-interface gemakkelijk te maken, wordt de LG HU70LS geleverd met de beproefde Magic Remote.

Nieuwe lens

Een kenmerk dat merkbaar is verbeterd in de LG HU70LS is de zoom van de optiek. Nu gebruikt de beamer een 1,25x zoom, terwijl voorheen een 1,1x zoom het maximum was. Daarmee is de LED Beamer de eerste in zijn soort die nieuwe wegen inslaat op het gebied van zoom. Dit geeft ons hoop dat er in de toekomst meer LED Beamer met een sterkere zoom op de markt zullen komen en dat ze de conventionele apparaten zullen inhalen. Het hoogtepunt van de optiek van de LG Largo4k is dat de scherpstelling gemotoriseerd is. Dit betekent dat scherpstellen op de lensring bij deze beamer tot het verleden behoort.

LG-Largo4k_Zoom-Fokus
De zoom en scherpstelling van de LG Largo4k.

USB-C interface

Een kleine maar leuke vernieuwing is de USB-C interface van de LG Largo4k HU70LS. Hiermee kunnen bijvoorbeeld notebooks, tablets of smartphones rechtstreeks op de beamer worden aangesloten met een USB-C kabel. Momenteel zijn beamers met een USB-C aansluiting te vinden als een naald in een hooiberg. De LG-Beamer is met deze interface zeker toekomstbestendig.

LG_Largo4k_Anschluesse
De aansluitingen van de LG Largo4k HU70LS.

Bewezen kenmerken

Daarnaast biedt de nieuwe LG Largo4k een aantal beproefde functies die al in enkele LG-beamers zijn toegepast.

aufloesung

TruMotion

De populaire TruMotion-technologie, zoals LG de tussenliggende beeldberekening noemt, is ook aan boord. Zoals gebruikelijk zorgt de tussenbeeldberekening voor een vloeiend beeld in verschillende gradaties en vermindert het de schokkerigheid van het beeld. Het beeld zelf wint aan plasticiteit.
connect

Smart Share-functies

Dankzij de Smart Share technologieën in de LG beamer biedt deze handige compatibiliteit met verschillende technologieën voor het delen van schermen, zoals Miracast, Wireless DLNA, TV Plus App en nog veel meer.
bluetooth

Bluetooth

Met de bij LG's populaire Bluetooth Out-functie kan de Largo4k het audiosignaal dat hij met het videomateriaal ontvangt via HDMI bijvoorbeeld naar een Bluetooth-luidspreker of een hoofdtelefoon sturen. In dat geval zijn ook soundbars interessant, omdat die handig onder de schermen kunnen worden geplaatst.

Eerste conclusie

Zonder de LG Largo4k HU70LS te veel krediet te geven, moet ik zeggen dat zijn specs erg interessant lezen. Aangezien hij net op de IFA is gepresenteerd, is het nog maar de vraag wat de indruk zal zijn als we hem live zien. Daarom kijken we uit naar de LG Largo4k test. De combinatie vanLED-lichtbron, 4K UHD-resolutie, een redelijke zoom en de overige features beloven een interessante toekomst. Nu is het nog afwachten waar de LG Largo4k prijs zich zal vestigen.

LG Vivo HU85LS

De LG Vivo HU85LS is in aanloop naar IFA 2019 aangekondigd. De nieuwe LG ultra-short-throw beamer biedt naast de duurzame laserlichtbron een high-definition 4K UHD-resolutie.

lg_vivo-hu85ls
De LG Vivo HU85LS met de voorkant bedekt met stof, met daarachter de luidsprekers.

Ultra-Short Throw Optiek

Dankzij zijn uiterlijk is de beamer met ultrakorte afstand perfect geschikt voor gebruik op een dressoir in de woonkamer, in welk geval hij het TV-toestel vervangt. Het grote voordeel is dat wanneer hij niet projecteert, de muur wit blijft, terwijl een tv-toestel afbreuk zou kunnen doen aan het ontwerp van de kamer. Bovendien valt de LG Vivo dankzij het witte chassis niet erg op bij lichtere meubels

Met een throw ratio van 0,19:1 bereikt hij een beeldbreedte van 2 m vanaf het optische systeem op een afstand van iets minder dan 40 cm, rekening houdend met de diepte van de beamer. Dit maakt hem ideaal voor plaatsing op een lage kast of dressoir.

Laserlichtbron

Net als de LG Allegro maakt de LG Vivo gebruik van een laserlichtbron. In vergelijking met conventionele lampen biedt deze het voordeel van een aanzienlijk langere levensduur. In dit geval is dat tot 20.000 uur. Dit maakt het vervangen van lampen en de bijbehorende kosten overbodig

Een ander pluspunt is te vinden in de contrastweergave. Als je de datasheet van de LG Vivo bekijkt, lacht de contrastwaarde je tegemoet. Deze bedraagt 2.000.000:1, maar of dit altijd gehaald wordt is een andere vraag, aangezien het kamerlicht ook een rol speelt bij de weergave. Zonder de laser zou deze waarde echter onmogelijk te halen zijn. Dankzij de laserdiodes worden de afzonderlijke beeldgebieden selectief van licht voorzien, of juist niet. Zo wordt deze sterke contrastwaarde bereikt. Een lamp zou hier met veel meer strooilicht te kampen hebben.

Dit resulteert in een uitstekende basis voor HDR-weergave, die de LG HU85LS ondersteunt. De LG beamer gebruikt HDR 10 voor het ondersteunde High Dynamic Range formaat. De fijne contrastgradaties laten het beeld nog levendiger lijken, omdat de afzonderlijke gebieden veel betere gradaties in contrast krijgen, wat ook effect heeft op de kleurweergave

Qua kleurweergave haalt de LG Vivo HU85LS 100% van de Rec. 709 kleurruimte. Dit biedt een aantrekkelijke basis voor films. De kleuren worden bijzonder natuurlijk weergegeven en zorgen zo voor een natuurgetrouw beeld.

webOS 4.5 & Magic Remote

Qua gebruikersinterface is de LG Vivo uitgerust met het nieuwste webOS 4.5. Het grote voordeel van het systeem ten opzichte van zijn voorganger is dat de populaire apps Netflix en Amazon Prime nu weer aan boord zijn. Ook Youtube en andere apps zijn inbegrepen.

webOS-4.5-und-Magic-Remote

Ook hier is de bediening van de webOS gebruikersinterface eenvoudig dankzij de Magic Remote. Gebruikers die al een LG TV met dezelfde vereisten bezitten, zullen bijzonder snel hun weg vinden.

Dankzij de interne Quad Core processor
kunnen de Smart TV functies vlot bediend worden.

USB-C interface

Net als de LG Largo4k heeft ook de LG Vivo een USB-C interface. Hiermee kun je in een handomdraai notebooks, tablets of smartphones aansluiten en content afspelen. Aangezien USB-C de aansluiting van de toekomst is, vooral in het pc- en notebooksegment, ben je hiermee goed uitgerust voor de komende jaren.

lg_vivo-hu85ls_anschluesse
De meerdere interfaces van de LG Vivo.

Bewezen kenmerken

Net als bij de Largo4k omvatten de beproefde functies van de LG Vivo TruMotion inter-screen calculatie, screen share in de vorm van Miracast en andere WiFi-functies, evenals de Bluetooth Out-interface voor audio-overdracht naar externe Bluetooth-luidsprekers

Hoewel de LG HU85LS een interne 2 x 3 watt stereo luidspreker heeft, wordt een extern surround systeem of soundbar aanbevolen voor een goede geluidskwaliteit. Aangezien veel luidsprekers over Bluetooth beschikken, is de Bluetooth Out-interface een goede keuze voor de verbinding.

Eerste conclusie

Tot nu toe hebben we de LG Vivo nog niet kunnen testen. Maar omdat we al veel Beamer van LG hebben kunnen onderzoeken, verwachten we een goed resultaat. De technische kenmerken geven ons hoop op een zeer interessante beamer

Als we een paar jaar terugkijken, had LG een vergelijkbaar apparaat met de Hecto, die de eerste in zijn soort was in dit segment. Aangezien ze vanaf 2013 tot vandaag genoeg tijd hadden voor verbeteringen, zal het beeld overtuigend zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk alle nieuwe functies die we de afgelopen jaren in LG beamers hebben gezien. We kijken zeker uit naar de eerste LG Vivo test om zelf te zien hoe hij presteert. We blijven op de hoogte!

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heeft u nog vragen?

Wij adviseren u ook graag persoonlijk - wij kijken uit naar uw telefoontje of e-mail! Als u wilt dat wij u gratis terugbellen, laat dan nu uw contactgegevens achter.