Tips van experts- Sluit de projector eenvoudig aan op de Mac

Met de doorontwikkeling van de Apple-computers veranderde niet alleen het ontwerp, maar ook de connectiviteit van deze apparaten. Hier leest u hoe u eenvoudig een projector op een Mac kunt aansluiten. Geschikt voor MacBook, MacBook Pro, iMac, Mac Mini en MacBook Air.

 

 

 


 

Snelle informatie - aansluitingen

Beamer aansluitingen:

Een projector heeft minimaal een VGA-verbinding. Andere mogelijke ingangen zijn DVI, HDMI of DisplayPort.

 

Mac-aansluitingen:

Oudere Mac-modellen (vanaf ongeveer 2008) zijn meestal uitgerust met een DVI- of mini-DVI-interface, vanaf 2010 met een mini-DisplayPort.

 

Nieuwere apparaten (vanaf ongeveer 2013) ondersteunen al het moderne interfaceprotocol Thunderbolt. En hebben een overeenkomstige socket.

 

Geschikte kabels en adapters:

Bijna elke projector-mac-combinatie heeft een bijpassende kabel of adapter. Apple of externe leveranciers bieden een adapter voor elke combinatie. Veelgebruikte adapters zijn HDMI-naar-Thunderbolt en VGA-naar-Thunderbolt Bijpassende kabels en adapters zijn te vinden in onze webshop.

Veel interessante en nuttige tips, handleidingen en recensies zijn te vinden op onze pagina met gidsen en recensies.

 


Mac met DVI-aansluiting

In oudere 15-inch MacBooks (vanaf ongeveer 2008), die al beschikbaar waren in stijlvolle aluminium unibody-behuizing, was een DVI-verbinding beschikbaar.

Zo werkt het: u gebruikt een DVI-naar-HDMI-adapter en sluit de HDMI-kabel aan. Of u gebruikt een DVI-naar-HDMI-kabel. In het tweede geval is geen verdere kabel nodig. Voor projectoren of monitoren met een DVI-aansluiting is een conventionele DVI-kabel voldoende.

Tip: de oudere 13-inch MacBooks zijn uitgerust met een mini-DVI-connector. Het doet denken aan de Thunderbolt-poort die nog steeds op sommige Macs wordt gebruikt. De vorm is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Gebruik een mini DVI-naar-HDMI-adapter een mini DVI-naar-HDMI-kabel. Apple biedt echter voornamelijk mini DVI-naar-DVI-adapters.

Mac mit DVI-Anschluss

Beide versies ondersteunen geen audio-uitvoer. De DVI, Mini-DVI en Mini-DisplayPort-verbinding zijn alleen ontworpen voor beeldoverdracht.

 


 

Mac met Mini DisplayPort-aansluiting

Vanaf 2010 werden de DVI- en mini-DVI-verbindingen vervangen door de Mini DisplayPort-verbinding. De Mini DisplayPort lijkt op de Mini DVI-connector. De vorm is nauwelijks veranderd.

 

Zo werkt het: U heeft een Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter of een Mini DisplayPort naar DVI-adapter nodig. Deze adapters zijn ook beschikbaar als originele adapter van Apple.

 

Mini-Displayport-auf-DVI Adapter

Mini-Displayport-auf-DVI Adapter

Tip: handiger en goedkoper is echter een mini-DisplayPort-naar-HDMI-adapter, oals u deze bijvoorbeeld van HAMA aan kunt schaffen.

Het voordeel:: met een digitaal signaal hoeft u slechts één keer aan te passen. Als u de mini-DisplayPort op een DVI-adapter gebruikt, is het meestal nodig om tweemaal aan DVI en pas daarna aan HDMI aan te passen.

Mini-Displayport-auf-HDMI Adapter

Mini DisplayPort-poort ondersteunt alleen beeldweergave.

 


 

Mac met Thunderbolt aansluiting

Na verloop van tijd werden Mac-apparaten geleidelijk uitgerust met de moderne Thunderbolt-poort. De belangrijkste innovatie was de mogelijkheid van een goede overdracht. Bovendien ondersteunde de nieuwe verbinding ook de overdracht van gegevens. Dankzij deze functie heeft hij de FireWire-poort op apparaten van Apple vervangen. Officieel introduceerde Apple de Thunderbolt-verbinding in 2011. De vormfactor is overgenomen door de Mini-Displayport.

 

Zo werkt het: als u een Thunderbolt- of Mini DisplayPort-naar-HDMI-adapter gebruikt, kunt u het geluid via HDMI naar een tv of AV-ontvanger sturen. Dit is een goede oplossing voor thuisbioscoop- of videopresentaties.
U kunt het geluid ook rechtstreeks van de Mac naar de projector overbrengen. Dit is echter alleen zinvol als uw projector is uitgerust met luidsprekers.

Mini-Displayport-auf-HDMI Adapter

Tip: de Thunderbolt-verbinding op Mini DisplayPort-plug basis heeft tot op de dag van vandaag stand gehouden en wordt nog gebruikt bij MacBook (tot 2015), Mac Book Air (op dit moment - 2018) en Mac Mini (op dit moment). Dus als u bijvoorbeeld een beamer op de MacBook Air wilt aansluiten, heeft u nog steeds een adapter nodig.

Het slot in de MacBook, iMac en Mac Mini is hetzelfde als de Mini DisplayPort. Dit is nu echter gemarkeerd met een bliksemschicht.

 


 

Mac met HDMI-aansluiting

Vanaf 2012 begon Apple de nieuwe MacBooks en Mac Mini uit te rusten met een HDMI-poort. Daarmee zette Apple een stap naar betere apparaatcompatibiliteit.


Zo werkt het: om de Mac op een projector aan te sluiten, heeft u alleen een HDMI-kabel nodig. HDMI-kabels in verschillende lengtes zijn te vinden in onze webshop.
Tip: zowel de MacBook Pro-modellen met HDMI en de Mac Mini beschikken over één of twee Thunderbolt-poorten als aanvulling op de HDMI-poort. Dit kan naast de grafische uitvoer voor een tweede monitor, evenals aansluiting voor een externe harde schijf worden gebruikt.

Mini-Displayport-auf-HDMI Adapter

Op de Mac Mini is de HDMI-poort nog steeds in gebruik (stand 2018), terwijl deze weer werd verwijderd van de MacBook en de MacBook Pro.

 


 

Mac met USB-C (Thunderbolt 3)

De huidige videoverbinding met Apple-apparaten is de USB-C of Thunderbolt 3-poort. Samen met de krimpende behuizingen van de Macs is deze poort ook kleiner geworden. Het kleinere formaat van de behuizing verklaart ook het ontbreken van een HDMI-interface.


Zo werkt het: als u een nieuwe Mac op de projector wilt aansluiten, heeft u een USB-C-naar-HDMI-adapter nodig.

 

USB-C Kabel

USB-C-auf-HDMI Adapter

Tip: Apple kiest vanaf het jaar 2016 met de MacBook (1x USB-C) en de MacBook Pro (2x of 4x USB-C) exclusief voor de USB-C-interface. Het dient nu voor de voeding, gegevensoverdracht, beeldoverdracht en geluidsoverdracht.

 


 

Mac via wifi verbinden

Natuurlijk kunt u een Mac draadloos verbinden met de projector.

 

Zo werkt het: je hebt een draadloze oplossing nodig die door veel afzonderlijke projectorfabrikanten wordt aangeboden. Aanbevolen is bijvoorbeeld de Easy MP-softwareoplossing van Epson. De software kan eenvoudig op een Mac worden geïnstalleerd.
Om ervoor te orgen dat de Easy MP software communiceert met een Epson-beamer, moet deze een geïntegreerde wifi-interface hebben of achteraf worden uitgerust met een draadloze adapter zoals de Epson ELPAP10. Deze wifi-adaptersvindt u in onze webshop.

USB-C Kabel

Tip: een andere goedwerkende draadloze oplossing is middels het aansluiten van een Apple TV oplossing. Via AirPlay maakt deze verbinding met de projector en spiegelt (Screen Mirroring) het bureaublad van uw MacBook, iMac of Mac Mini.

 

Wifi-netwerken in de directe omgeving kunnen de overdrachtskwaliteit negatief beïnvloeden. Daarom raden we ook een bekabelde verbinding tussen Mac en projector aan.

De bandbreedte bij draadloze overdracht via wifi is meestal te laag voor beamers. Voor het streamen van video content is dit meestal niet genoeg, maar voor presentaties met teksten en afbeeldingen werkt het vaak wel.

 

Dit kan u mogelijk ook interesseren.

 

Beamershop24 Ansprechpartner

Heeft u nog vragen? Wij adviseren u ook persoonlijk - we verheugen ons op uw telefoontje of e-mail! Als u liever gratis door ons wordt teruggebeld, laat ons dan uw contactgegevens achter
 Contactformulier Aanspreekpartner