Hoe verbind ik de beamer met de bron?

Met behulp van dit voorbeeld, willen we de betekenis en functies van de diverse aansluitingen, die beschikbaar zijn om uw projector op uw bron aan te sluiten, uitleggen. Ook vindt u een antwoord op de vraag welke verbinding u nodig hebt voor welke resolutie. Zo weet u al voor de aankoop van een beamer, waar u op dient te letten, zodat u bij ingebruikname van de beamer niet voor onverwachte problemen komt te staan en gelijk van de projectie te kunnen genieten.

Hoe verbind ik de beamer met de bron?

Video analog

Analoge video en pc aansluitingen worden bestaan als sinds jaren. Vanwege de geringe data overdracht ratio bieden ze vandaag de dag , in vergelijking tot digitale aansluitingen, een minder goede beeldkwaliteit. Ze komen echter nog in veel bronnen zoals dvd players & videorecorders voor.

Cinch-Video

Cinch-Video

De cinch video aansluiting wordt ook wel composiet aansluiting genoemd. Voor een betere herkenning is deze in het algemeen geel ommanteld. Aangezien de transfer slechts over een kanaal gaat, is de beeldkwaliteit van een laag niveau.

S-Video

S-Video

De S-video aansluiting is ook bekend als S-VHS of hosieden aansluiting. In vergelijking met de cinch video aansluiting, werkt hij met twee kanalen (helderheid / kleur). Kwalitatief is dit een beetje beter dan de cinch video, heeft echter ook zijn beperkingen. Dit komt door de gevoeligheid van het signaal, hetgeen zich uit door bv. beeldruis.

VGA

VGA

De VGA aansluiting is een 15-pins aansluiting voor video overdracht op analoge basis. Het wordt ook wel DSub15 genoemd en is vaak terug te vinden op notebook’s en desktops. Vergeleken met de andere analoge poorten, biedt deze een goede beeldkwaliteit. De kabel kan door middel van een “schroefbare”verbinding aangesloten worden en met een geschikte configuratie aangepast worden naar YUV.

VGA out

VGA out

De VGA out poort maakt het mogelijk om het VGA ingang signaal via de projector door te lussen. Zo kan men bijvoorbeeld een monitor op de projector aansluiten, om de inhoud die wordt weergegeven via de projector, te controleren. Ook hier is een “schroefbare verbinding” mogelijk.

YUV

YUV

De verbinding YUV -en Y Cb / Pb Cr / Pr of component aansluiting, is een analoge video aansluiting met drie kanalen (helderheid en twee kleurkanalen). Kwalitatief, het is de beste analoge videoverbinding.

Video digitaal

Op dit moment bieden digitale verbindingen de beste kwaliteit beeldoverdracht, daar ze in tegenstelling tot analoge lijnen met aanzienlijk meer transmissiekanalen werken. Speciaal voor HD content is een digitale verbinding een vereiste.

HDMI

HDMI

Digitale aansluiting voor de overdracht van beeld en geluid. Noodzakelijk voor high definition beeldkwaliteit (HDTV). Sinds HDMI 1.4 (High Speed) geschikt voor de overdracht van 3D-content in Full HD.

DVI

DVI

-D

Aansluiting voor digitale video overdracht. Het kan aan de ingang of uitgang geschroefd worden. De lengte van de kabel is over het algemeen beperkt tot ongeveer 15 m. Er bestaat een adapter voor overdracht via HDMI.

-I

Digitale en analoge aansluiting voor beeldoverdracht. Het kan aan de ingang of uitgang geschroefd worden. De lengte van de kabel is over het algemeen beperkt tot ongeveer 15 m. Er bestaat een adapter voor overdracht via HDMI.

-A

Analoge aansluiting voor beeldoverdracht. Het kan aan de ingang of uitgang geschroefd worden. De lengte van de kabel is over het algemeen beperkt tot ongeveer 15 m.
Displayport

DisplayPort

De digitale DisplayPort aansluiting is vergelijkbaar met een HDMI aansluiting. Hij dient voor de overdracht van digitale beel- en audiodata.Anders dan bij de HDMI aansluiting is deze zonder licentie. Vanaf de DisplayPort standaard 1.3 is een overdarcht van 5K materiaal mogelijk. De 1.4. standaard kann HDR10 en Rec. 2020 weergeven welke belangrijk zijn voor 4K beamers en 4K homecinema tv’s. Een verder voordeel van DisplayPort is dat de stekker zichzelf als het ware beschermd tegen het per ongelijk loskoppelen van de stekker.

USB-C

USB-C

De USB-C aansluiting (ook wel Thunderbolt 3 genoemd) wordt bij veel apparaten inmiddels al als standaardaansluiting aangeboden. Deze aansluiting verenigt, data, stroom en beeldoverdracht in één aansluiting. Daarbij werkt hij met een snelheid tot 10 Gigabit/s en is daarmee duidelijk sneller dan een USB 3.0 aansluiting. Er wordt van uitgegaan dat deze aansluiting HDMI op termijn zal vervangen.

Controle / Aansturing

Controle poorten worden gebruikt voor signaaloverdracht van stuursignalen. Ze worden vooral gebruikt in vaste installaties waar men het apparaat zelf op afstand bedienen moet resp. niet meer met de normale afstandsbediening bereikt kan worden.

RS-232

RS-232

Via RS232-poort kunnen signalen worden doorgegeven aan de projector om hem bv. aan resp. uit te schakelen. Op het eerste gezicht lijkt de verbinding op een D-Sub poort. De aansluiting bestaat ook in een ronde uitvoering, de RS232C aansluiting.

USB-B

USB-B

De USB type B aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van controlegegevens. Hiermee is het mogelijk om presentaties, enz. te controleren op de afstandsbediening van de projector. Het signaal wordt dan via de projector doorgelust naar de PC.

LAN

LAN

De LAN-verbinding is meestal bedoeld om controle data te verzenden en lost meer en meer de RS232-of RS232C-aansluiting als controle poort af. Bij sommige apparaten biedt hij ook de mogelijkheid van overdracht van gegevens, waarbij de kwaliteit minder hoog is dan van een HDMI-, DVI- of VGA aansluiting.

Sound

Audio aansluitingen bieden de mogelijkheid geluidssignalen direct aan de projector door te geven om de ingebouwde luidsprekers te gebruiken. Bij audio uitgangen bestaat de mogelijkheid, het signaal door de projector te lussen. De audio verbindingen zijn meestal in analoge vorm.

3,5 mm Klinke IN

3,5 mm Klinke IN

De 3,5 mm aansluiting (input) biedt apparaten met interne luidsprekers de mogelijkheid een geluidssignaal van een externe bron aan het apparaat te sturen en het via deze poort over te brengen. Deze aansluiting wordt ook wel mini-jack genoemd.

3,5 mm Klinke OUT

3,5 mm Klinke OUT

De 3,5 mm jack (output) biedt de mogelijkheid een geluidssignaal, welke door een 3,5 mm jack ingang op het apparaat binnenkomt, door de projector te lussen. Dit is bijvoorbeeld bij de installatie van externe luidsprekers in de omgeving van de gebruikte projector.

Stereo Cinch

Stereo Cinch

De cinch stereo aansluiting biedt voor projectoren met ingebouwde speakers de mogelijkheid om een geluidsignaal naar de projector te sturen. In vergelijking met de 3,5 mm jack stereo cinch kabel biedt de stereo cinch kabel het voordeel van een betere transmissiekwaliteit over lange afstanden.

Gegevensoverdracht

De klassieke type A USB aansluiting wordt op de projector als dataverbinding aangeduid, daar de beamer hiermee in staat is, rechtstreeks media van gegevensbronnen af te spelen. Het is echter zo, dat de mogelijkheid om verschillende formaten af te spelen, van beamer tot beamer verschilt.

USB-A

USB-A

USB type A aansluiting wordt over het algemeen gebruikt om de inhoud van externe opslagmedia, zoals USB sticks, op de projector af te spelen. De meeste projectoren zijn in dit geval echter alleen in staat om beelden weer te geven in JPEG. Sporadisch zijn er apparaten die ook videobestanden of Microsoft Office formaten afspelen kunnen.

 

 

Draadloos

Naast de overdracht van videosignalen via de kabel, wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van een draadloze aansluiting. In de meeste gevallen is dit een draadloze (WiFi) verbinding. Hiervoor is een ontvanger in resp. aan de projector nodig welke via een WLAN zender, die zich bijvoorbeeld in een notebook bevindt, communiceert. Er moet echter worden opgemerkt, dat de draadloze verbinding bij normale projectoren (business projectoren) niet die sterkte bereikt die men van het reguliere internet kent.

WLAN

WLAN

Via WLAN kunnen beelden, teksten en presentaties op geschikte apparaten worden overgedragen. Vanwege het eerder beperkte WLAN vermogen is de overdracht van bewegende beelden niet of slechts gedeeltelijk mogelijk. Uitzonderingen zijn alleen te vinden in bepaalde home cinema apparaten die over de geschikte voorzieningen beschikken. Bij sommige projectoren is het ook mogelijk via WLAN en apps van Apple apparaten (iPad / iPhone) gegevens weer te geven.

Miracast (Screenshare)

Naast de standaard wifi wordt Miracast ook Screenshare of Screen Mirroring genaamd, steeds belangrijker. Deze technologie biedt de mogelijkheid een point-to-point verbinding van een Miracast copatibele smartphone of tablet op te bouwen. De Miracast standaard is geïntegreerd in systemen zoals Android (vanaf versie 4.2) en Windows (vanaf versie 8.1). Miracast kan in tegenstelling tot wifi een bewegend beeldsignaal van 1080p in een goede kwaliteit weergeven en is daarmee bij uitstek geschikt voor de weergave van films vanaf een tablet of smartphone. Miracast wordt ook aangeboden middels een integratie in beamers of externe ontvangers. (bijv. HDMI dongels).

 

 


Beamer en MAC verbinden (Mini Displayport)

Een speciale functie die de Apple gebruikers meestal reeds kennen van het monitor assortiment, de verbinding Beamer - Mac. In dit geval is een adapter nodig.

 

Beamer en Mac verbinden (Mini Displayport)

Mini Displayport

De Mini DisplayPort wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt door Apple. Deze aansluiting werkt op digitale basis, maar kan ook analoge signalen verwerken.

VGA of DVI adapter

Voor het gebruik van de mini display port, heeft men een geschikte adapter nodig. Deze biedt de mogelijkheid om aan te passen naar DVI en VGA.

Optionaal: DVI naar HDMI kabel

Aangezien een DVI-aansluiting steeds minder op een beamer voorkomt, is het raadzaam om met behulp van een DVI naar HDMI kabel, de adapter via de HDMI aansluiting op de beamer aan te sluiten.

HDMI

Digitale aansluiting voor de overdracht van beeld en geluid. Noodzakelijk voor high definition beeldkwaliteit (HDTV). Sinds HDMI 1.4 (High Speed) geschikt voor de overdracht van 3D-content in Full HD.


Beamer aansluiten op een Mac (USB-C)

Macbooks vanaf de 15^e^ generatie en Macbook Pro’s vanaf de 16^e^ generatie beschikken bijna alleen nog maar over een USB-C aansluiting. Een Mini-Displayport (Thunderbolt) aansluiting of een HDMI aansluiting zijn iet meer voorhanden. Om een dergelijke Mac op een beamer aan te sluiten heeft u een adapter nodig.

 

Beamer en Mac verbinden (USB-C)

USB-C

USB-C naar HDMI adapter / USB-C naar VGA adapter

Hierbij gaat het om een USB-C naar HDMI adapter (USB-C-Digital-AV-Multiport-Adapter) of om een USB-C naar VGA adapter (USB-C VGA Multiport Adapter). Dit is een adapter voor een HDMI of een VGA kabel. De 16^e^ Macbook Pro generatie maakt het gebruik mogelijk van display en de beamer tegelijk. Hiervoor heeft u twee USB-C adapters nodig.

Optionaal: HDMI naar HDMI kabel

HDMI

Digitale aansluiting voor de overdracht van beeld en geluid. Noodzakelijk voor high definition beeldkwaliteit (HDTV). Sinds HDMI 1.4 (High Speed) geschikt voor de overdracht van 3D-content in Full HD.


Welke resolutie wordt ondersteund door welke bron?

Met de volgende grafiek willen we uitleggen, welke resoluties door welke video / PC aansluitingen ondersteund worden. Op deze manier kunt u zien welke aansluitingen op de beamer aanwezig dienen te zijn om de resolutie optimaal te kunnen benutten.

 

resolutie

 

Barco ClickShare