Hoe vind u een geschikte beamer voor uw thuisbioscoop?

In deze koopgids ontdekt u alle belangrijke zoekcriteria voor het aankopen van een goede beamer voor uw thuisbioscoop. Daarnaast legt de gids u op een eenvoudige en makkelijke manier uit welke schermen en surround systemen het beste bij uw thuisbioscoop passen. Zodat u snel van uw thuisbioscoop in 2022 kunt genieten!De complete thuisbioscoop: beamer, scherm en surround systeem

Een klassieke thuisbioscoop bestaat uit drie onderdelen: een beamer, een projectiescherm en een surround systeem, inclusief een AV-ontvanger dat voor een geweldig bioscoopgeluid zorgt. De juiste samenstelling van deze drie onderdelen, maakt het mogelijk om iets goedkopere individuele producten aan te schaffen. We raden echter niet de goedkoopste versies, maar de best geteste producten van bekende fabrikanten aan.

Tip: een overzicht van de best geteste thuisbioscoop beamers is te vinden in onze lijst van de beste beamers.

Dit kan een goede thuisbioscoop beamer

Als u een beamer voor uw thuisbioscoop wilt kopen, let dan vooral op de volgende vier kwaliteitskenmerken van thuisbioscoop beamers. De balans tussen deze vier kwaliteitskenmerken zorgen voor een goede projectiekwaliteit van uw thuisbioscoop.

 

Thuisbioscoop beeld

 

Geschikte ruimte voor een thuisbioscoop

De functie en grootte van een kamer spelen een belangrijke rol bij het bepalen of de ruimte geschikt voor een thuisbioscoop. Deze factoren bepalen namelijk welk type beamer, scherm en surround systeem het meest geschikt zijn.
Houd rekening met:

 

Projectieafstand

De afstand tussen het projectieoppervlak en de beamer is afhankelijk van het type beamer. Bepaal met behulp van onze berekening de juiste afstand.

 

Verduistering van de kamer

U wilt de ruimte van de thuisbioscoop altijd zo donker mogelijk kunnen maken. Als de verduistering van een ruimte slechts in beperkte mate of helemaal niet mogelijk is, dan moet u een beamer aanschaffen met een hoge helderheid. Opmerking: hoe helderder de beamer, hoe minder contrast de beamer oplevert.

 

Ruimte voor het scherm

De benodigde ruimte op de muur of op het plafond is afhankelijk van het type scherm dat u wilt installeren. Zorg voor een stevig installatie systeem.

 

Plaats voor surround systeem

U heeft ook ruimte nodig voor het surround systeem, helemaal als van plan bent om meerdere of grote surround speakers te installeren. Let op dat de luidsprekers niet door het scherm mogen worden bedekt.

 

Helderheid

Het is heel eenvoudig: hoe helderder het beeld, hoe beter het beeld in een heldere omgeving kan worden gezien. Het contrast lijdt hier echter onder. Het is belangrijk om een optimale balans voor de desbetreffende ruimte te vinden, want een helder beeld ziet er al snel vlak uit. Een beamer met een hoge helderheid biedt daarom gemiddelde contrastwaarden.


De helderheid van een beamer wordt weergeven in ANSI lumen. Voldoende helderheid voor een thuisbioscoop ligt binnen een viercijferig bereik. Vanaf 1.500 lumen begint het plezier van een thuisbioscoop.


We raden echter aan om een beamer met hogere lumen waarden aan te schaffen: vanaf ongeveer 2.000 lumen krijgt u zelfs in minder donkere kamers een goed beeld.

Helderheid beoordelenANSI lumen
goed vanaf ca. 1.500
zeer goed vanaf ca. 2.000

ANSI lumen: vanaf ca. 1.500

Helderheid beoordelengoed

ANSI lumen: vanaf ca. 2.000

Helderheid beoordelen: zeer goed

Verduister de ruimte van uw thuisbioscoop altijd indien mogelijk! Verduistering verhoogt het beeldkwaliteit en creëert een bioscoopsfeer.


Lichte kamer thuisbioscoop

Contrast

Contrast heeft betrekking op de visuele waarneming van de verschillen tussen de lichte en donkere delen van een afbeelding. Met betrekking tot beamers wordt dit helderheidscontrast genoemd. Hoe hoger het contrast, des te spannender een scène uit een film of een foto is. Contrast is daarom een belangrijke kwaliteitskenmerk van een projectiescherm.


Contrast wordt als een verhouding aangegeven. Een contrast van 1.000:1 betekent bijvoorbeeld dat het verschil tussen het donkerste en lichte punt, 1.000 eenheden is.


Ondertussen hebben beamers met HDR-compatibiliteit een bijzonder hoog contrastbereik. HDR (High Dynamic Range) zorgt namelijk voor een hoge gradatie. Deze hoge contrastgradatie heeft niet alleen een positief effect op zwartwit beelden, maar ook op kleuren.


Over het algemeen geldt dat de verstrekte informatie over het contrast van een beamer onjuist door de fabrikant wordt verstrekt. In de datasheets ziet u bijvoorbeeld vaak dat 3LCD beamers doorgaans een lager contrastniveau hebben dan DLP beamers. Laat u niet door deze gegevens afschrikken, maar volg de gegevens uit de onderstaande tabel. De gegevens zijn van toepassing op alle thuisbioscoop beamers en technologieën.

Thuisbioscoop beamer categorieContrast
Standaard vanaf ca. 20.000:1
Middenklasse vanaf ca. 80.000:1
Luxe vanaf ca. 500.000:1

Thuisbioscoop beamer categorie: standaard

Contrast: vanaf ca. 20.000:1

Thuisbioscoop beamer categorie: middenklasse

Contrast: vanaf ca. 80.000:1

Thuisbioscoop beamer categorie: luxe

Contrast: vanaf ca. 500.000:1

 

Afbeelding met een hoog contrast

Beeldresolutie

Beeldresolutie staat ook wel bekend als de beeldscherpte. Afbeeldingen met een hogere resolutie zien er scherper uit, dan afbeeldingen die een lage resolutie hebben. Als resultaat zijn details en nuances beter zichtbaar en dat inspireert iedere filmliefhebber.


Het nastreven de hoogst mogelijke resolutie is echter niet de hoogste prioriteit. Al met een WXGA resolutie (1.280 x 800) krijgt u een gedetailleerd beeld in uw thuisbioscoop. We raden echter een beamer met een Full HD resolutie aan. Deze resolutie is de beeldkwaliteit standaard en biedt zeer goede beelddetails en diepte.


De beste beamers op het gebied van resolutie zijn ongetwijfeld de 4K beamers. De beelden van deze beamers zijn ontzettend scherp en gedetailleerd. 4K beamers zijn verkrijgbaar in twee verschillende resoluties: 3.840 x 2.160 en 4.096 x 2.160. De laatste resolutie wordt de “echte” 4K resolutie genoemd, hoewel in de werkelijkheid weinig verschil tussen beide bestaat.


Het beeldformaat staat nauw in verbinding met de beeldresolutie. Een Full HD beamer projecteert in 16:9 formaat, terwijl een WXGA beamer het beeld in 16:10 formaat toont. Voor elk beeldformaat kunt u echter een geschikt scherm vinden.

BeeldresolutieBeeldformaat
Full HD 1.920 x 1.080 16:9
WXGA 1.280 x 800 16:10
4K (UHD) 3.840 x 2.169 16:9
4K 4.096 x 2.160 16:9

Beeldresolutie: Full HD 1.920 x 1.080

Beeldformaat: 16:9

Beeldresolutie: WXGA 1.280 x 800

Beeldformaat: 16:10

Beeldresolutie: 4K (UHD) 3.840 x 2.169

Beeldformaat: 16:9

Beeldresolutie: 4K 4.096 x 2.160

Beeldformaat: 16:9

Het juiste scherm voor uw thuisbioscoop

Let bij de aanschaf van een geschikt projectiescherm op de volgende schermeigenschappen:

Projectie aan de voor- of achterkant

Projectieschermen waarvan het beeld op de voor- of achterkant wordt geprojecteerd zijn beide beschikbaar. Voor uw thuisbioscoop zijn voorkant projectie schermen het meest geschikt.. Projectieschermen voor achterkant projectie hebben veel ruimte nodig en worden voornamelijk door professionele bioscopen gebruikt.

 

Scherm type

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen stationaire en mobiele schermen. De stationaire schermen worden permanent geïnstalleerd, terwijl mobiele doeken snel geïnstalleerd worden en van de ene naar de andere locatie kunnen worden vervoerd. Voor uw thuisbioscoop raden we een stationair scherm aan.

 

Verlichtingssterkte

De verlichtingssterkte, ook wel de luminantie factor, is een maatstaaf voor de reflectie van een scherm. Hoe hoger de sterkte, hoe meer het scherm het geprojecteerde licht weerkaatst. De weerkaatsing verhoogt de helderheid van het beeld, maar zorgt ervoor dat de kijkhoek kleiner wordt. De beste thuisbioscoop schermen hebben een verlichtingssterkte met een waarde die ligt tussen 1,0 und 1,2 Gain.

 

Schermformaat

Het typische schermformaat voor een thuisbioscoop is het 16:9 formaat. De meeste Hollywood films worden in 16:9 formaat geschoten en passen daarom perfect op de projectieschermen met dit formaat. De populaire Full HD beeldresolutie heeft ook dit beeldformaat. Natuurlijk kunnen beelden ook op andere schermformaten zoals: 16:10, 4:3 oder 1:1 worden geprojecteerd. In dit geval wordt echter een deel van het scherm niet gebruikt. We raden u aan om een scherm te gebruiken dat aansluit bij het beeldformaat, zodat de zwarte rand het beeld omlijst.

 

Schermbediening

Afhankelijk van het type model, kunnen schermen met de hand of een ingebouwd systeem worden in- en uitgerold. Projectieschermen met een ingebouwd systeem zijn meestal duurder, maar bieden het beste comfort. Goedkope alternatieven zijn bijvoorbeeld rolschermen, die met de hand worden bediend.

Handmatige bedieningAutomatische bediening
Rolschermen Automatische schermen
Rolschermen Automatische schermen
Draaischermen Plafondschermen
Draaischermen Plafondschermen

Handmatige bediening

Rolschermen


Draaischermen


Automatische bediening

Automatische schermen


Plafondschermen


Voor een hoge kwaliteit van uw thuisbioscoop raden we een projectiescherm met een vast frame aan. Het frame voorkomt eventuele rimpels in het scherm, die de kwaliteit verminderen, door het scherm strak te trekken.

 

Ultra-Kurzdistanzbeamer

Ultrakorte afstand beamer: creëer snel een thuisbioscoop zonder scherm

Leg de beamer neer, zet het apparaat aan, pas het beeld aan en u bent klaar: uw thuisbioscoop wordt snel door een beamer met een ultrakorte projectieafstand gecreëerd. Deze beamers zijn compact, licht van gewicht, makkelijk in gebruik en op te zetten. De beamers projecteren veelal een diagonaal beeld tot 2 meter vanaf een zeer korte afstand (slechts een paar centimeter!) op een witte muur. Er is geen scherm nodig!

VoordelenNadelen
De beste beamers voor kleine ruimtes relatief duur
eenvoudige installatie vrij lage lichtopbrengst
beelddiagonaal tot 2 meter geen professionele thuisbioscoop
Er is geen scherm nodig!
ook in Full HD verkrijgbaar

Voordelen

De beste beamers voor kleine ruimtes

eenvoudige installatie

beelddiagonaal tot 2 meter

Er is geen scherm nodig!

ook in Full HD verkrijgbaar


Nadelen

relatief duur

vrij lage lichtopbrengst

geen professionele thuisbioscoop

Tip: voor een betere beeldkwaliteit, kunt u speciale muurverf gebruiken. Bijvoorbeeld de verf van Screen Goo. Of een scherm met een frame aanschaffen.. Andere soorten schermen zijn niet geschikt.

De beste projectietechnologie voor een thuisbioscoop: LCD of DLP?

Twee technologieën voor beamers domineren de markt voor thuisbioscopen: DLP en LCD. Ongeveer 80% van de thuisbioscoop beamers werkt met de DLP of LCD technologie. De overige 20% werkt met technologieën zoals LCoS, SXRD en D-ILA.


DLP (Digital Light Processing) is een projectietechnologie dat met behulp van microspiegels een beeld projecteert. De spiegels zijn in de zogenaamde DMD chip (Digital Mirroring Device) gerangschikt. De spiegels worden individueel aangestuurd en iedere spiegel projecteert één pixel tegelijk. Een snel roterend kleurenwiel bevindt zich voor de beamer lamp en zorgt voor kleur. De belangrijkste fabrikant van DLP beamers is Acer.


LCD (Liquid Crystal Display) gebruikt panelen met vloeibare kristallen om beeldvorming mogelijk te maken. Individuele pixels van de panelen worden verduisterd of opgehelderd via een elektronische besturing. Voor elke basiskleur (rood, groen en blauw) wordt een LCD paneel gebruikt. Het Japanse bedrijf Epson is een van de bekendste LCD beamers fabrikanten.


Het grootste verschil tussen LCD en DLP: LCD beamers projecteren beelden in geweldige kleuren, terwijl DLP beamers scherpe en contrastrijke beelden tonen.

Beamer technologieVoordelen
zeer goede weergave van kleuren
zeer goede kleurgetrouwheid
rijke kleurbeleving
zeer goed contrast
grote selectie van 3D beamers
hoge vulfactor

Beamer technologie

Voordelen

  • zeer goede weergave van kleuren
  • zeer goede kleurgetrouwheid
  • rijke kleurbeleving

Voordelen

  • zeer goed contrast
  • grote selectie van 3D beamers
  • hoge vulfactor

LED beamer

Thuisbioscoop beamer met LED of lampen kopen?

Als lichtbron wordt in de meeste thuisbioscoop beamers een kwiklamp gebruikt. Deze lampen zijn krachtig en bereiken een hoge waarde in ASNI lumen. Het gebruik van kwik is echter zorgwekkend, want kwik schaadt het milieu op een permanente wijze. Bovendien hebben conventionele beamer lampen een relatief korte levensduur van ongeveer 5.000 tot 6.000 gebruiksuren. De beamer lampen moeten vervolgens worden vervangen.


De conventionele lampen worden vervangen door beamers die met LED panelen licht opwekken. LED panelen zijn zuiniger qua verbruik dan conventionele lampen. De panelen hebben een levensduur van ongeveer 20.000 gebruiksuren en zijn niet schadelijk voor het milieu. In vergelijking met een beamer met lampen, zijn de grootste nadelen van een thuisbioscoop beamer met LED panelen de geringere lichtopbrengst en de beperkte keuze.


Door de ruimte van uw thuisbioscoop voldoende te verduisteren, kan een LED beamer echter gewoon als een thuisbioscoop beamer overtuigen.

Wat is een geschikt surround systeem voor een thuisbioscoop?

Een goed surround systeem is een ander belangrijk onderdeel voor uw thuisbioscoop, want alleen de surround geluiden die de ruimte vullen zorgen ervoor dat u zich letterlijk in de film waant.


Een klassiek home cinema surround systeem bestaat uit een AV receiver, meerdere luidsprekers en een subwoofer dat voor een krachtige bass zorgt. De meeste thuisbioscoop fans gebruiken een 5.1 Dolby Surround systeem in hun thuisbioscoop.

Surround systeemIets aantrekkelijker, en ook veel spannender zijn de 7.1 en 11.2 surround systemen. Het geluid wordt door deze systemen het beste de ruimte ingebracht, als we er vanuit gaan dat u in een grote thuisbioscoop ruimte extra surround luidsprekers en een AV ontvanger die extra geluidskanalen ondersteunt, installeert.


Als u driedimensionaal geluid wilt ervaren, raden we moderne AV ontvangers die 3D Audio formaten ondersteunen aan (Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D). Het surround systeem kan met Atmos geschikte luidsprekers of luidsprekers op het plafond worden uitgebreid, waardoor u het geluid ook van bovenaf kunt ervaren.

We hebben complete thuisbioscoop surround systeem sets voor u samengesteld.

De belangrijkste aansluitingen voor een thuisbioscoop beamer

De belangrijkste verbinden voor een thuisbioscoop beamer bestaat niet. Maar de HDMI aansluiting bewijst zich keer op keer voor multimedia. Deze aansluiting zendt digitaal beeld en geluid uit, dat geschikt is voor een thuisbioscoop (ook in 3D en Full HD). Als uw thuisbioscoop beamer een HDMI aansluiting heeft, kunt u andere apparaten zoals Blu-ray spelers of DVD spelers op uw beamer aansluiten en gebruiken.

4K beamers gebruiken een HDMI 2.0 aansluiting. Vanaf HDMI 2.0a wordt het afspelen van HDR signalen ook ondersteunt.

DVI-I en VGA aansluitingen maken ook deel uit van de standaardaansluitingen waarmee een beamer veelal is uitgerust. Deze aansluitingen zijn echter niet geschikt voor thuisbioscopen omdat de beelden van mindere kwaliteit zijn dan met een HDMI verbinding en er worden alleen beeldgegevens en geen kopieerbeveiligingen verzonden.

Informatie en tips over alle beamer aansluitingen vind u op onze pagina “beamer aansluiten".

Beamer functies voor een thuisbioscoop

Speciale beamer functies verbeteren uw thuisbioscoopervaring:

 

Interframe berekening (frame interpolatie)

Voor de actie- en explosieve Hollywoodfilms liefhebbers is de berekening van interframes zeer belangrijk. In snelle scenes herberekenen beamers met frame interpolatie de vernieuwingsfrequentie en voegen indien nodig nieuwe afbeeldingen toe. Als resultaat lijken de filmscènes vloeiender in elkaar over te lopen.

3D mogelijkheid

Als u wilt genieten van 3D films in uw thuisbioscoop, moet uw nieuwe beamer natuurlijk geschikt zijn voor 3D films. Zorg ervoor dat zowel de beamer klaar is voor 3D gebruik en het 3D signaal via de HDMI aansluiting kan verwerken.

Lensverschuiving

Met de lensverschuiving kunt u het beeld optimaal uitlijnen zonder dat het beeld vervormt. De verticale lensverschuiving wordt bij de meeste beamers gebruikt en kan het beeld verticaal verschuiven. De verticale lensverschuiving wordt bij de meeste beamers gebruikt en kan het beeld verticaal verschuiven.

HDR comptabiliteit (High Dynamic Range)

Een moderne thuisbioscoop beamer is HDR comptabel. In vergelijking met andere afspeelapparaten, ondersteunen HDR comptabele beamers een groter contrastbereik en worden de beelden met een veel hoger contrast en gedetailleerd weergeven. Tot dusver is HDR compatibiliteit echter alleen beschikbaar met een 4K beamer.

Rec. 2020 comptabiliteit

Rec. 2020 is een aanbevolen standaard die kwaliteitskenmerken van high definition UHD formaten definieert. Net als de HDR compatibiliteit worden de beelden in een aanzienlijk hogere kwaliteit getoond door beamers die voldoen aan de Rec. 2020 standaard.

Accessoires voor thuisbioscoop beamers

Deze accessoires zijn niet verplicht, maar geven een finishing touch aan uw thuisbioscoop.

 

Popcorn machine

Heerlijke popcorn uit een authentieke popcorn machine - dat is een pure thuisbioscoop.

3D brillen

Koop extra 3D brillen en ervaar een 3D thuisbioscoop met uw familie of vrienden.

Plafondsteunen voor beamers

Plafondsteunen voor beamers - ruimte besparend en eenvoudige te installeren.

Draadloze HDMI sets

Verbind uw thuisbioscoop beamer met een draadloze HDMI set en laat de beelden van een laptop of Blu-ray speler via de beamer afspelen.

 

Beamer advies

Het advies bestaat uit belangrijke informatie voor het aankopen van een beamer: technologie, functies, installatie en legt deze begrippen duidelijk uit.
Correct aansluiten van uw beamer

Een beamer aansluiten is geen rocket science, maar met deze gids gaat het aansluiten van uw beamer nog makkelijker.
Scherm advies

Beamers en schermen zijn elkaars partners. We leggen de relatie en samenwerking tussen een goed scherm en een goede beamer uit.Projectieafstand berekenen

Een praktische tool waarmee u de projectieafstand en projectiegrootte kunt berekenen. Probeer het zelf eens uit!

 

Beamershop24 Contactpersoon

Heeft u nog andere vragen? We adviseren u graag persoonlijk - we kijken uit naar uw telefoontje of uw e-mail! Als u liever gratis door ons wordt teruggebeld, laat dan uw gegevens achter.
 Contactformulier Contactpersoon