2 mensen met een 3D-bril in de bioscoop

Lexicon

Adembenemende 3D-bioscoop

Binnenkort zonder 3D-bril?

Ontwikkelingen in 3D-bioscoop

Toen de eerste 3D-films in de bioscoop werden uitgebracht, was de 3D-bril nog een cool accessoire. Vandaag de dag, als je een driedimensionale blockbuster wilt bekijken in het comfort van je eigen woonkamer of in de bioscoop, is de bril eerder een last. Ze zijn vooral een probleem voor brildragers en voor andere kijkers kunnen ze zelfs hoofdpijn veroorzaken - en daar zit niemand echt op te wachten tijdens een ontspannen avondje in de bioscoop. Maar kijk uit: 3D-brillen behoren binnenkort misschien wel tot het verleden en belanden in de vuilnisbak!

Het Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) werkt samen met het Israëlische Weizmann Institute of Science en de Saarland Universiteit aan een beeldscherm dat 3D-weergave zonder bril mogelijk maakt.
Inhoud

3D-bioscooptechnologie

Het sleutelwoord voor de methode die het onderzoeksteam gebruikt om het project onder de naam "Cinema 3D" te ontwikkelen, is autostereoscopie. Bij deze methode voor het weergeven van driedimensionale beelden worden twee beelden tegelijkertijd weergegeven.

Zogenaamde parallaxbarrières (schuine stripmaskers of lenticulars) zorgen ervoor dat het licht van de afzonderlijke pixels in verschillende richtingen wordt gericht. Op deze manier ziet de kijker met elk oog een ander beeld van de scène. Hulpmiddelen zoals een 3D-bril zijn met deze technologie niet langer nodig.

Tot nu toe waren onafhankelijke 3D-formaten alleen beschikbaar voor televisies, maar konden ze niet worden gebruikt voor bioscopen en dus voor meerdere kijkers. Om ervoor te zorgen dat deze methode nu ook werkt op het grote bioscoopscherm, vertrouwt het team op meerdere parallaxbarrières en gebruikt het extra spiegels en lenzen. Hierdoor krijgt de kijker het juiste zicht op de scène, ongeacht waar hij zich in de bioscoop bevindt.

Onze aanbevelingen voor 3D-brillen

Een blik in de toekomst

Tot nu toe is er echter alleen een prototype dat nog verder getest moet worden. Of en wanneer Cinema 3D beschikbaar zal zijn en of het ooit betaalbaar zal zijn voor bioscoopexploitanten blijft onduidelijk. De technologie achter het prototype klinkt in ieder geval interessant. Wij zijn benieuwd! Cinema 3D - De toekomst van 3D-bioscopen?

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heb je nog vragen?

We geven je ook graag persoonlijk advies - we kijken uit naar je telefoontje of e-mail! Als je wilt dat we je gratis terugbellen, laat dan nu je contactgegevens achter.