Terug
2 mensen met een 3D-bril in de bioscoop

Encyclopedie

Adembenemende 3D-bioscoop

Binnenkort zonder 3D-bril?

Ontwikkelingen in de 3D-bioscoop

Toen de eerste 3D-films in de bioscoop draaiden, was de 3D-bril nog een cool accessoire. Als je tegenwoordig comfortabel in je eigen huiskamer of in de bioscoop naar een driedimensionale blockbuster wilt kijken, is de bril nogal vervelend. Ze zijn vooral een probleem voor brildragers, en voor andere kijkers veroorzaken ze zelfs hoofdpijn - en daar zit niemand echt op te wachten tijdens een ontspannen avondje bioscoop. Maar let op: 3D-brillen kunnen binnenkort tot het verleden behoren en hun weg naar de vuilnisbak vinden!

Want het Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) werkt samen met het Israëlische Weizmann Institute of Science en de Saarland Universiteit aan een beeldscherm dat 3D-genot zonder bril mogelijk maakt.
Inhoud

Bioscoop 3D technologie

Het sleutelwoord voor de methode die het onderzoeksteam gebruikt om het project te ontwikkelen onder de naam "Cinema 3D" is autostereoscopie. Bij deze methode voor het weergeven van driedimensionale beelden worden twee beelden tegelijkertijd weergegeven.

Zogenaamde parallaxbarrières (schuine stripmaskers of lenticulars) zorgen ervoor dat het licht van de afzonderlijke pixels in verschillende richtingen wordt gestuurd. Zo ziet de kijker met elk oog een ander beeld van de scène. Hulpmiddelen zoals een 3D-bril zijn bij deze technologie niet meer nodig.

Tot nu toe waren stand-alone 3D-formaten alleen beschikbaar voor televisies, maar konden ze niet worden gebruikt voor bioscopen en dus voor meerdere kijkers. Om deze methode nu op het grote bioscoopscherm te laten werken, vertrouwt het team op meerdere parallaxbarrières en gebruikt het extra spiegels en lenzen. Zo krijgt de kijker het juiste zicht op de scène, ongeacht vanaf welke plaats in de zaal.

Onze aanbevelingen voor 3D-brillen

Een blik in de toekomst

Tot dusver is er echter alleen een prototype, dat nog verder moet worden getest. Of en wanneer Cinema 3D beschikbaar zal zijn en of het uiteindelijk betaalbaar zal zijn voor bioscoopexploitanten blijft onduidelijk. De technologie achter het prototype klinkt in ieder geval interessant. Wij zijn benieuwd! Cinema 3D - De toekomst van de 3D-bioscoop?

Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heeft u nog vragen?

Wij adviseren u ook graag persoonlijk - wij kijken uit naar uw telefoontje of e-mail! Als u wilt dat wij u gratis terugbellen, laat dan nu uw contactgegevens achter.