Terug
glossar

Beamer en scherm Lexicon

In onze Beamer Wikipedia vindt u veel interessante uitleg over schermtermen, beamer technologieën en beamer producten.

Inhoud

#

1080i

1080i is de specificatie van de verticale beeldlijnen. De "i" betekent in dit geval velden. Dit signaal wordt meestal geïnterpoleerd weergegeven (bijv. door apparaten met een resolutie van 1280 x 720 HD-ready). De interpolatie voegt digitaal pixels toe, maar zorgt ook voor een lichte onscherpte. Bij 1080p-weergave daarentegen worden volledige frames gebruikt.

1080p

1080p is de specificatie van de verticale beeldlijnen. De "p" betekent in dit geval volledige frames. Bij 1080i weergave worden daarentegen halve beelden gebruikt. Dit signaal wordt echter meestal geïnterpoleerd weergegeven (bijvoorbeeld door apparaten met een HD-ready resolutie van 1280 x 720). De interpolatie voegt digitaal pixels toe, maar zorgt ook voor een lichte onscherpte.

3D - driedimensionaal

Driedimensionale weergave van een lichaam / beeldinhoud. Bij de weergave van een foto / film / spel lijkt de inhoud overeenkomstig levend. Afhankelijk van de interpretatie lijkt het alsof de inhoud uit het beeld steekt. Om in een thuisbioscoop een vergelijkbare kwaliteit te verkrijgen als in een bioscoop, moet het apparaat zijn uitgerust met een HDMI 1.4 (high-speed) aansluiting die de bijbehorende datastroom kan verwerken. Een andere voorwaarde voor 3D-projectie is een technologie die beelden van 120 Hz kan verwerken. Dit is momenteel mogelijk met de volgende projectietechnologieën: DLP / SXRD / DILA / LCD.

klaar voor 3D

3D-ready beamers werken met 120 Hz. Dit maakt het mogelijk om het beeld in twee helften te splitsen met elk 60 Hz.< /br> 3D-beelden kunnen in 3D worden bekeken met een actieve shutterbril. De actieve shutterbril wordt aangestuurd door 3D DLP Link

4K

4K verwijst naar de resolutie van 3.840 x 2.160 of Ultra High Definition Television (UHDTV). Deze resolutie komt overeen met 4 keer de resolutie van Full HD. Om films met deze resolutie op te nemen zijn speciale camera's nodig die met ongeveer 8 megapixels (4K) kunnen opnemen. Er zijn al enkele apparaten die deze hoge resolutie kunnen verwerken. Bovendien bieden steeds meer AV-ontvangers de mogelijkheid om 4K-inhoud door te sturen (4K pass-through) of ook SD-materiaal op te waarderen naar 4K (4K upscaling)

A

AcuMotion

AcuMotion is de eigen 120Hz interframe-technologie in drie fasen van Acer. Door het invoegen van extra beelden worden snelle en complexe bewegingssequenties beter opgelost en wordt bewegingsonscherpte verminderd.

AirPlay

De AirPlay-technologie van Apple wordt gebruikt voor draadloze overdracht van inhoud (bijvoorbeeld muziek en video's) vanaf iOS- en Mac-apparaten. Dit kunnen ook ontvangstapparaten zijn zoals luidsprekers, AV-ontvangers en stereosystemen of tv's. Streamen werkt ook vanaf een iOS-apparaat naar een bijbehorende ontvanger. Het door Apple ontwikkelde protocol kan ook door andere fabrikanten in licentie worden genomen.

AR (Augmented Reality)

Augmented reality, kortweg AR, combineert de echte werkelijkheid met een op de computer gebaseerde werkelijkheid. Terwijl bij VR de gehele weergave kunstmatig is, worden bij AR slechts delen van de werkelijkheid digitaal weergegeven. Augmented reality-brillen tonen bijvoorbeeld digitale inhoud in de echte omgeving. Dit kunnen gegevens zijn die betrekking hebben op de in het gezichtsveld zichtbare omgeving. Deze functie wordt nu bijvoorbeeld gebruikt door monteurs of drone piloten. AR-brillen worden op steeds meer gebieden gebruikt, bijvoorbeeld in musea, om bezoekers interactieve informatie te geven over de tentoongestelde kunstwerken. De AR-technologie biedt audiovisuele inhoud, waarbij meestal alleen visuele overlays worden gebruikt.

Resolutie

De resolutie van een beamer is het maximale aantal beeldpunten (pixels) dat een beamer dankzij de van nature bestaande technologie kan weergeven

Resolutie
Aanduiding
Formaat
640 x 480SVGA4:3
800 x 600SVGA4:3
1.024 x 768XGA4:3
1.400 x 1.050SXGA+4:3
854 x 480WVGA16:9
960 x 540WSVGA16:9
1.280 x 720WXGA16:9
1.280 x 800WXGA16:10
1.366 x 768WXGA16:9
1.920 x 1.080HDTV16:9
1.920 x 1.200WUXGA16:10
3.840 x 2.160UHD16:9

Autofocus

Deze functie maakt automatische scherpstelling van het beeld mogelijk zonder tussenkomst van de gebruiker en is meestal te vinden op mobiele apparaten. Dit maakt een ongecompliceerde en snelle opstart van het apparaat mogelijk.

Auto sluitsteen

Met de functie Auto Keystone (ook Auto Keystone Correction) kan een beamer het beeld automatisch zo aanpassen dat alle zijden van het beeld loodrecht op elkaar staan, waardoor een keystone automatisch wordt gecompenseerd. Dit gebeurt door een infraroodscan van de muur. Zie ook: Keystone correctie.

B

Kijkhoek

De kijkhoek geeft aan op welke afstand van de middellijn het geprojecteerde beeld zonder beperkingen van goede kwaliteit wordt waargenomen. In de regel wordt de horizontale kijkhoek aangegeven. Een goede kijkhoek ligt binnen een bereik van 110 tot 130 graden; gezien vanuit het midden van het beeld is dit 55 tot 65 graden naar links respectievelijk rechts. Als u zich buiten de kijkhoek bevindt, gaat het beeld onevenredig achteruit.

Werkingsgeluid

Natuurlijk maakt elke beamer een bedrijfsgeluid dat wordt veroorzaakt door de koelfunctie van de ventilator. Dit wordt door de fabrikant in het gegevensblad gespecificeerd in dB (decibel). In de Eco-modus zijn de beamers stiller dan in normaal bedrijf door het verminderde vermogen.

Bi-Amping

Veel 7.1 AV-receivers bieden de mogelijkheid om de luidsprekers links- en rechtsvoor aan te sturen in de zogenaamde bi-amping modus. Daartoe wordt het frequentiespectrum verdeeld in een laag- en een midden-hoog bereik en twee eindversterkers sturen dan één luidspreker aan. Als bijvoorbeeld slechts één 5.1 luidsprekersysteem is aangesloten, kunnen de twee ongebruikte eindversterkers voor bi-amping worden gebruikt. Het voordeel van bi-amping is meer vermogen en tegelijkertijd minder vervorming van de luidsprekers. De luidsprekers moeten worden voorbereid op de bi-amping techniek.

Bitstream

Bitstream speelt vooral een rol bij de digitale overdracht van audiosignalen. De audiosignalen worden via een digitale interface (bijv. HDMI) weergegeven in de vorm waarin ze op het oorspronkelijke medium zijn opgeslagen. Als de audio-informatie op een Blu-ray Disc is gecomprimeerd, wordt deze in dezelfde compressie ook doorgegeven aan de AV-ontvanger. De HD high-bit geluidsformaten (DTS-HD-HR, DD-TrueHD, DTS-HD-MA) kunnen vanwege hun hoge bandbreedte echter alleen via HDMI worden doorgegeven. Als bijvoorbeeld een Dolby TrueHD-audiosignaal van een Blu-ray naar een AV-ontvanger wordt gestuurd via een optische of coaxiale kabel, wordt het kernformaat gebruikt. In dit geval is dat Dolby Digital. Wanneer het signaal via HDMI naar een AV-ontvanger wordt gestuurd, wordt de hogere kwaliteit Dolby TrueHD afgespeeld.

C

CEC

CEC betekent Consumer Electronics Control en beschrijft de databus voor entertainmentapparatuur. Een Blu-ray speler en een AV-ontvanger communiceren bijvoorbeeld met elkaar via HDMI. Naast de beeld- en geluidsinformatie worden ook besturingssignalen doorgegeven. Het CEC-protocol kan in principe worden geïntegreerd in alle componenten met HDMI-aansluitingen en maakt gebruik van de speciale seriële datalijn in de HDMI-verbinding. Voorwaarde is dat alle betrokken apparaten geschikt zijn voor de CEC-norm. Met CEC kunnen de basisfuncties van de apparaten via een afstandsbediening worden bediend. Bovendien stellen apparaten die via CEC communiceren zichzelf in op de juiste ingang. De CEC-verbindingstypes worden van fabrikant tot fabrikant verschillend genoemd. Samsung noemt zijn methode Anynet+, Sony noemt het BRAVIA Sync. Philips brengt de HDMI CEC-functie op de markt onder de merknaam EasyLink.

Cinch aansluiting

Via cinch kunnen analoge beeld- en geluidssignalen worden doorgegeven via drie kabels (geel=video, rood & wit voor stereo audio).

D

D-Sub15 - VGA-aansluiting

D-Sub15 is het meest gebruikelijke aansluitingstype voor beamers. Hiermee kunnen analoge signalen zelfs over lange kabelafstanden worden overgedragen.

Plafondmontage

Bijna alle beamers zijn geschikt voor installatie aan het plafond. Daartoe hebben zij een schroefdraad in hun onderkant. Voor plafondmontage wordt de beamer omgekeerd en boven het hoofd aan een plafondbeugel geschroefd. Om het beeld 180 graden te draaien, vindt u in het menu van de beamer een overeenkomstige instelling "Plafondmontage/plafondprojectie". Dit levert een groot voordeel op: de Beamer stuurt zijn beeld van bovenaf in de richting van de boven- en onderrand van het beeld, zodat de beeldweergave niet zo snel wordt verstoord wanneer mensen door het beeld lopen.

Decibel (dB)

Zie werkingsgeluid.

DICOM-modus

Dankzij de DICOM-norm (Digital Imaging and Communications in Medicine) kunnen apparaten met DICOM-modus röntgenbeelden in de gewenste beeldkwaliteit weergeven. De beeldweergave is geoptimaliseerd voor het contrast, zodat röntgenbeelden natuurgetrouw kunnen worden weergegeven. De DICOM-norm is een geïnternationaliseerde norm en wordt daarom wereldwijd gebruikt voor monitoren, displays en beamers in de medische technologie. Beeldschermen met DICOM-modus worden echter niet voor diagnostische doeleinden gebruikt, maar alleen voor presentatie- en onderwijsdoeleinden. Monitoren, displays en beamers voor volledige DICOM-geschiktheid vereisen een certificering, die regelmatig moet worden herhaald.

Diffusiescherm

Met een diffusiescherm wordt de invallende lichtstraal van de beamer gelijkmatig naar alle kanten gereflecteerd. Aangezien het licht niet gebundeld wordt gereflecteerd, is de kijkhoek relatief groot. Diffusieschermen hebben een versterkingsfactor van ongeveer 1,0-1,2.

Directe uitschakeling

Beamers met deze functie kunnen na gebruik direct worden uitgeschakeld en losgekoppeld van het lichtnet. Bij deze beamers hoeft de ventilator niet luidruchtig te draaien om de lamp af te koelen.

DisplayPort

De DisplayPort-aansluiting is een door VESA gestandaardiseerde aansluiting voor de overdracht van beeld- en geluidsgegevens. Naast HDCP-codering wordt ook DPCP ondersteund. Vanwege het compacte formaat wordt de aansluiting het meest gebruikt in notebooks. Een extra kleine variant is de MiniDisplayPort, die vooral bij Apple-apparaten wordt gebruikt.

DLP - Digitale lichtverwerking

DLP is een projectietechnologie. Bij de DLP-technologie wordt het licht door een draaiend kleurenwiel gestuurd. De nieuwere DLP-beamers hebben het aantal kleursegmenten op het draaiende kleurenwiel al verhoogd van zes naar zeven. Dit maakt een betere kleurmenging mogelijk. Het gekleurde licht wordt gestraald op een DLP-chip waar zich microspiegels bevinden. Er is één microspiegel per pixel. Van elke afzonderlijke microspiegel wordt een beeld door de lens op het projectievlak gestraald, waar dan een totaalbeeld verschijnt.

Onze aanbevelingen voor DLP-Beamer