glossar

Beamer en scherm Lexicon

In onze Beamer Wikipedia vindt u veel interessante uitleg over schermtermen, beamer technologieën en beamer producten.

Inhoud

#

1080i

1080i is de specificatie van de verticale beeldlijnen. De "i" betekent in dit geval velden. Dit signaal wordt meestal geïnterpoleerd weergegeven (bijv. door apparaten met een resolutie van 1280 x 720 HD-ready). De interpolatie voegt digitaal pixels toe, maar zorgt ook voor een lichte onscherpte. Bij 1080p-weergave daarentegen worden volledige frames gebruikt.

1080p

1080p is de specificatie van de verticale beeldlijnen. De "p" betekent in dit geval volledige frames. Bij 1080i weergave worden daarentegen halve beelden gebruikt. Dit signaal wordt echter meestal geïnterpoleerd weergegeven (bijvoorbeeld door apparaten met een HD-ready resolutie van 1280 x 720). De interpolatie voegt digitaal pixels toe, maar zorgt ook voor een lichte onscherpte.

3D - driedimensionaal

Driedimensionale weergave van een lichaam / beeldinhoud. Bij de weergave van een foto / film / spel lijkt de inhoud overeenkomstig levend. Afhankelijk van de interpretatie lijkt het alsof de inhoud uit het beeld steekt. Om in een thuisbioscoop een vergelijkbare kwaliteit te verkrijgen als in een bioscoop, moet het apparaat zijn uitgerust met een HDMI 1.4 (high-speed) aansluiting die de bijbehorende datastroom kan verwerken. Een andere voorwaarde voor 3D-projectie is een technologie die beelden van 120 Hz kan verwerken. Dit is momenteel mogelijk met de volgende projectietechnologieën: DLP / SXRD / DILA / LCD.

klaar voor 3D

3D-ready beamers werken met 120 Hz. Dit maakt het mogelijk om het beeld in twee helften te splitsen met elk 60 Hz.< /br> 3D-beelden kunnen in 3D worden bekeken met een actieve shutterbril. De actieve shutterbril wordt aangestuurd door 3D DLP Link

4K

4K verwijst naar de resolutie van 3.840 x 2.160 of Ultra High Definition Television (UHDTV). Deze resolutie komt overeen met 4 keer de resolutie van Full HD. Om films met deze resolutie op te nemen zijn speciale camera's nodig die met ongeveer 8 megapixels (4K) kunnen opnemen. Er zijn al enkele apparaten die deze hoge resolutie kunnen verwerken. Bovendien bieden steeds meer AV-ontvangers de mogelijkheid om 4K-inhoud door te sturen (4K pass-through) of ook SD-materiaal op te waarderen naar 4K (4K upscaling)

A

AcuMotion

AcuMotion is de eigen 120Hz interframe-technologie in drie fasen van Acer. Door het invoegen van extra beelden worden snelle en complexe bewegingssequenties beter opgelost en wordt bewegingsonscherpte verminderd.

AirPlay

De AirPlay-technologie van Apple wordt gebruikt voor draadloze overdracht van inhoud (bijvoorbeeld muziek en video's) vanaf iOS- en Mac-apparaten. Dit kunnen ook ontvangstapparaten zijn zoals luidsprekers, AV-ontvangers en stereosystemen of tv's. Streamen werkt ook vanaf een iOS-apparaat naar een bijbehorende ontvanger. Het door Apple ontwikkelde protocol kan ook door andere fabrikanten in licentie worden genomen.

AR (Augmented Reality)

Augmented reality, kortweg AR, combineert de echte werkelijkheid met een op de computer gebaseerde werkelijkheid. Terwijl bij VR de gehele weergave kunstmatig is, worden bij AR slechts delen van de werkelijkheid digitaal weergegeven. Augmented reality-brillen tonen bijvoorbeeld digitale inhoud in de echte omgeving. Dit kunnen gegevens zijn die betrekking hebben op de in het gezichtsveld zichtbare omgeving. Deze functie wordt nu bijvoorbeeld gebruikt door monteurs of drone piloten. AR-brillen worden op steeds meer gebieden gebruikt, bijvoorbeeld in musea, om bezoekers interactieve informatie te geven over de tentoongestelde kunstwerken. De AR-technologie biedt audiovisuele inhoud, waarbij meestal alleen visuele overlays worden gebruikt.

Resolutie

De resolutie van een beamer is het maximale aantal beeldpunten (pixels) dat een beamer dankzij de van nature bestaande technologie kan weergeven

Resolutie
Aanduiding
Formaat
640 x 480SVGA4:3
800 x 600SVGA4:3
1.024 x 768XGA4:3
1.400 x 1.050SXGA+4:3
854 x 480WVGA16:9
960 x 540WSVGA16:9
1.280 x 720WXGA16:9
1.280 x 800WXGA16:10
1.366 x 768WXGA16:9
1.920 x 1.080HDTV16:9
1.920 x 1.200WUXGA16:10
3.840 x 2.160UHD16:9

Autofocus

Deze functie maakt automatische scherpstelling van het beeld mogelijk zonder tussenkomst van de gebruiker en is meestal te vinden op mobiele apparaten. Dit maakt een ongecompliceerde en snelle opstart van het apparaat mogelijk.

Auto sluitsteen

Met de functie Auto Keystone (ook Auto Keystone Correction) kan een beamer het beeld automatisch zo aanpassen dat alle zijden van het beeld loodrecht op elkaar staan, waardoor een keystone automatisch wordt gecompenseerd. Dit gebeurt door een infraroodscan van de muur. Zie ook: Keystone correctie.

B

Kijkhoek

De kijkhoek geeft aan op welke afstand van de middellijn het geprojecteerde beeld zonder beperkingen van goede kwaliteit wordt waargenomen. In de regel wordt de horizontale kijkhoek aangegeven. Een goede kijkhoek ligt binnen een bereik van 110 tot 130 graden; gezien vanuit het midden van het beeld is dit 55 tot 65 graden naar links respectievelijk rechts. Als u zich buiten de kijkhoek bevindt, gaat het beeld onevenredig achteruit.

Werkingsgeluid

Natuurlijk maakt elke beamer een bedrijfsgeluid dat wordt veroorzaakt door de koelfunctie van de ventilator. Dit wordt door de fabrikant in het gegevensblad gespecificeerd in dB (decibel). In de Eco-modus zijn de beamers stiller dan in normaal bedrijf door het verminderde vermogen.

Bi-Amping

Veel 7.1 AV-receivers bieden de mogelijkheid om de luidsprekers links- en rechtsvoor aan te sturen in de zogenaamde bi-amping modus. Daartoe wordt het frequentiespectrum verdeeld in een laag- en een midden-hoog bereik en twee eindversterkers sturen dan één luidspreker aan. Als bijvoorbeeld slechts één 5.1 luidsprekersysteem is aangesloten, kunnen de twee ongebruikte eindversterkers voor bi-amping worden gebruikt. Het voordeel van bi-amping is meer vermogen en tegelijkertijd minder vervorming van de luidsprekers. De luidsprekers moeten worden voorbereid op de bi-amping techniek.

Bitstream

Bitstream speelt vooral een rol bij de digitale overdracht van audiosignalen. De audiosignalen worden via een digitale interface (bijv. HDMI) weergegeven in de vorm waarin ze op het oorspronkelijke medium zijn opgeslagen. Als de audio-informatie op een Blu-ray Disc is gecomprimeerd, wordt deze in dezelfde compressie ook doorgegeven aan de AV-ontvanger. De HD high-bit geluidsformaten (DTS-HD-HR, DD-TrueHD, DTS-HD-MA) kunnen vanwege hun hoge bandbreedte echter alleen via HDMI worden doorgegeven. Als bijvoorbeeld een Dolby TrueHD-audiosignaal van een Blu-ray naar een AV-ontvanger wordt gestuurd via een optische of coaxiale kabel, wordt het kernformaat gebruikt. In dit geval is dat Dolby Digital. Wanneer het signaal via HDMI naar een AV-ontvanger wordt gestuurd, wordt de hogere kwaliteit Dolby TrueHD afgespeeld.

C

CEC

CEC betekent Consumer Electronics Control en beschrijft de databus voor entertainmentapparatuur. Een Blu-ray speler en een AV-ontvanger communiceren bijvoorbeeld met elkaar via HDMI. Naast de beeld- en geluidsinformatie worden ook besturingssignalen doorgegeven. Het CEC-protocol kan in principe worden geïntegreerd in alle componenten met HDMI-aansluitingen en maakt gebruik van de speciale seriële datalijn in de HDMI-verbinding. Voorwaarde is dat alle betrokken apparaten geschikt zijn voor de CEC-norm. Met CEC kunnen de basisfuncties van de apparaten via een afstandsbediening worden bediend. Bovendien stellen apparaten die via CEC communiceren zichzelf in op de juiste ingang. De CEC-verbindingstypes worden van fabrikant tot fabrikant verschillend genoemd. Samsung noemt zijn methode Anynet+, Sony noemt het BRAVIA Sync. Philips brengt de HDMI CEC-functie op de markt onder de merknaam EasyLink.

Cinch aansluiting

Via cinch kunnen analoge beeld- en geluidssignalen worden doorgegeven via drie kabels (geel=video, rood & wit voor stereo audio).

D

D-Sub15 - VGA-aansluiting

D-Sub15 is het meest gebruikelijke aansluitingstype voor beamers. Hiermee kunnen analoge signalen zelfs over lange kabelafstanden worden overgedragen.

Plafondmontage

Bijna alle beamers zijn geschikt voor installatie aan het plafond. Daartoe hebben zij een schroefdraad in hun onderkant. Voor plafondmontage wordt de beamer omgekeerd en boven het hoofd aan een plafondbeugel geschroefd. Om het beeld 180 graden te draaien, vindt u in het menu van de beamer een overeenkomstige instelling "Plafondmontage/plafondprojectie". Dit levert een groot voordeel op: de Beamer stuurt zijn beeld van bovenaf in de richting van de boven- en onderrand van het beeld, zodat de beeldweergave niet zo snel wordt verstoord wanneer mensen door het beeld lopen.

Decibel (dB)

Zie werkingsgeluid.

DICOM-modus

Dankzij de DICOM-norm (Digital Imaging and Communications in Medicine) kunnen apparaten met DICOM-modus röntgenbeelden in de gewenste beeldkwaliteit weergeven. De beeldweergave is geoptimaliseerd voor het contrast, zodat röntgenbeelden natuurgetrouw kunnen worden weergegeven. De DICOM-norm is een geïnternationaliseerde norm en wordt daarom wereldwijd gebruikt voor monitoren, displays en beamers in de medische technologie. Beeldschermen met DICOM-modus worden echter niet voor diagnostische doeleinden gebruikt, maar alleen voor presentatie- en onderwijsdoeleinden. Monitoren, displays en beamers voor volledige DICOM-geschiktheid vereisen een certificering, die regelmatig moet worden herhaald.

Diffusiescherm

Met een diffusiescherm wordt de invallende lichtstraal van de beamer gelijkmatig naar alle kanten gereflecteerd. Aangezien het licht niet gebundeld wordt gereflecteerd, is de kijkhoek relatief groot. Diffusieschermen hebben een versterkingsfactor van ongeveer 1,0-1,2.

Directe uitschakeling

Beamers met deze functie kunnen na gebruik direct worden uitgeschakeld en losgekoppeld van het lichtnet. Bij deze beamers hoeft de ventilator niet luidruchtig te draaien om de lamp af te koelen.

DisplayPort

De DisplayPort-aansluiting is een door VESA gestandaardiseerde aansluiting voor de overdracht van beeld- en geluidsgegevens. Naast HDCP-codering wordt ook DPCP ondersteund. Vanwege het compacte formaat wordt de aansluiting het meest gebruikt in notebooks. Een extra kleine variant is de MiniDisplayPort, die vooral bij Apple-apparaten wordt gebruikt.

DLP - Digitale lichtverwerking

DLP is een projectietechnologie. Bij de DLP-technologie wordt het licht door een draaiend kleurenwiel gestuurd. De nieuwere DLP-beamers hebben het aantal kleursegmenten op het draaiende kleurenwiel al verhoogd van zes naar zeven. Dit maakt een betere kleurmenging mogelijk. Het gekleurde licht wordt gestraald op een DLP-chip waar zich microspiegels bevinden. Er is één microspiegel per pixel. Van elke afzonderlijke microspiegel wordt een beeld door de lens op het projectievlak gestraald, waar dan een totaalbeeld verschijnt.

Onze aanbevelingen voor DLP-Beamer

Dolby Atmos

Zoals met bijna alle nieuwe technologieën werd Dolby Atmos eerst in bioscopen geïntroduceerd voordat het zijn weg vond naar de bioscoop of de huiskamer. In bioscopen is het een zeer complexe aangelegenheid, waarbij tot 64 luidsprekers worden gebruikt. Dolby heeft zich ten doel gesteld ook de thuisgebruiker een 3D-geluidssfeer te bieden die levendiger en authentieker is dan voorheen. In de thuisbioscoopsector probeert men momenteel met overeenkomstige 7.1-, 9.1- of 11. 2-AV-receivers het geluid naar opzij of naar boven uit te breiden. De signalen/geluidsinformatie voor de brede of hoge voorluidsprekers worden verkregen uit het bestaande 6.1-geluidsmateriaal van een Blu-ray.

DSP

De afkorting DSP staat voor Digital Signal Processor en wordt in AV-receivers gebruikt om bijvoorbeeld een speciale akoestische situatie, zoals die van een voetbalstadion, een concertarena of een studioruimte in surround-modus te simuleren. Bovendien worden stereosignalen (2.0) met de DSP-chips geupconverteerd naar 5.1

DTSX

Net als bij Dolby Atmos werkt de DTS:X-technologie objectgeoriënteerd en niet met een specifiek kanaalschema. Net als zijn concurrenten Dolby Atmos en Auro 3D is DTS:X achterwaarts compatibel omdat het gebaseerd is op een soundtrack. In dit geval is dat DTS-HD. In de praktijk kunnen DTS:X gecodeerde Blu-rays dus worden afgespeeld op conventionele AV-receivers

DVI

DVI (Digital Visual Interface) is een interface voor de overdracht van videogegevens. Via DVI-A kunnen alleen analoge signalen worden overgedragen, via DVI-D alleen digitale signalen en via DVI-I beide soorten signalen.

E

Easy MP

Easy MP is een speciale netwerkfunctie van Epson. Met deze functie kunt u een presentatie, afbeeldingen en audio via het netwerk overbrengen, zodat u inhoud van verschillende computers kunt bekijken zonder de invoerbron te wijzigen.

ECO-modus

De ECO-stand is een spaarstand van de Beamer. Hierdoor draait de Beamer niet op vol vermogen en met een lagere lichtsterkte. Het bedrijfsgeluid en het stroomverbruik zijn lager dan bij normaal gebruik. Bovendien kan de levensduur van de lamp worden verlengd.

Afstand

Zie Projectieafstand.

EOL - Einde van het leven

De afkorting EOL staat voor "end of life" en verwijst naar producten die niet meer door een fabrikant worden geproduceerd en dus niet meer verkrijgbaar zijn.

F

Kleurenwiel

Bij beamers is het kleurenwiel naast de DMD-chip een van de belangrijkste criteria voor de beeldgeneratie. Het kleurenwiel draait constant met extreem hoge snelheid en heeft momenteel 3, 4, 5 of meer kleursegmenten. Via het kleurenwiel wordt het licht van de Beamerlamp vrijwel zonder onderbreking afwisselend in de primaire kleuren rood, groen en blauw gebroken. Bij moderne beamers bevat het kleurenwiel ook wit en soms andere kleuren zoals cyaan, magenta en geel. Bij 3 segmenten draait het kleurenwiel met 3600 of 7200 omw/min, bij 7 segmenten met maximaal 14400 omw/min. (4x snelheid). Elke door het oog waargenomen kleur in een DLP-beamer is dus een uiterst snelle opeenvolging van afzonderlijke, verschillend gekleurde lichtstralen tot aan de eigenlijke verwerking. Omdat bij deze technologie soms niet alle kleurposities van het kleurenwiel worden gebruikt voor beelden met een hoog contrast, of omdat de kleuren die nodig zijn voor de kleurmenging ver uit elkaar liggen op het wiel, herkennen sommige kijkers het regenboogeffect. Dit kenmerk is beter merkbaar bij tragere kleurenwielen en tragere draaisnelheden dan bij beamers met snellere en vaker gesegmenteerde kleurenwielen.

Focus

Elke Beamer is uitgerust met een focus, die ervoor zorgt dat het beeld op het scherm scherp is. Er zijn drie verschillende soorten scherpstelling:
 1. De handmatige scherpstelling, die met de hand wordt ingesteld met behulp van een draaiwiel.
 2. De gemotoriseerde focus, die met een druk op de knop nauwkeurig kan worden ingesteld. Bij plafondinstallaties heeft de gemotoriseerde scherpstelling het voordeel dat de instelling heel gemakkelijk via de afstandsbediening kan gebeuren.
 3. De autofocus, die de scherpstelling automatisch overneemt door middel van een camera.

Formaat

Het geprojecteerde beeld wordt uitgevoerd in een formaat (beeldverhouding) dat door de Beamer wordt gespecificeerd. Het formaat wordt ook bepaald door de resolutie van de Beamer (zie Resolutie). Het schermformaat wordt gewoonlijk gekozen op basis van het formaat van het beamerbeeld. De meest voorkomende formaten zijn 4:3, 16:9 en 16:10. Hieronder volgt een overzicht van de formaten en hun gedrag bij gebruik van een scherm van een ander formaat:
beeldverhouding - schermformaat

Frame-interpolatie

Frame-interpolatie is de techniek die in high-end thuisbioscoopBeamer wordt gebruikt om tussenbeelden te berekenen. Het zorgt voor een realistisch beeld en voorkomt dat snelle objecten gaan slepen.

Frequentiebereik

De frequentierespons geeft aan welke frequenties van het menselijk gehoorspectrum (20 Hz ? 20 kHz) door een AV-ontvanger of luidspreker worden gereproduceerd. De frequentierespons van een AV-ontvanger kan bijvoorbeeld gaan van 20 Hz tot 20 kHz. De frequenties moeten zo luid mogelijk worden weergegeven. In dat geval spreekt men van een lineaire frequentierespons. De standaardfrequentie is 1000 Hz.

Volledige HD

De term Full HD wordt gebruikt om apparaten aan te duiden die HDTV-signalen (1920 x 1080 pixels) fysiek volledig kunnen weergeven of uitvoeren. Het is geen officieel logo dat gebonden is aan criteria van een certificering, aangezien het dateert uit de tijd van de introductie van de eerste apparaten die 1080p kunnen weergeven. Het wordt steeds meer vervangen door de aanduiding "HD ready 1080p".

G

Versterkingsfactor

De versterkingsfactor (ook gain genoemd) wordt gebruikt om het reflectiegedrag van projectieschermen te beoordelen en beschrijft de behaalde lichtwinst in contrast met de helderheid van de beamer. Een versterkingsfactor van 1,2 geeft aan dat een scherm in een bepaalde richting 1,2 keer meer reflecteert dan een gedefinieerd wit standaardoppervlak. De versterkingsfactor wordt altijd gegeven voor de rechte kijkhoek van 0 graden.

Geometrie correctie

Geometriecorrectie is de compensatie van optische vervormingen (bv. speldenkussenvervorming) bij projecties op gekromde oppervlakken.

H

HD klaar

Een beeldscherm mag het logo "HD ready" dragen mits het een 16:9 resolutie heeft met ten minste 720 verticale beeldlijnen, beschikt over een HDCP-coderende digitale aansluiting (DVI-D/-I of HDMI) alsmede over een analoge YPbPr-componentingang (cinch of composite video of S-video) en via beide ingangen volledige beelden in 1280 x 720 of halve beelden in 1920 x 1080 pixels (50 en 60 Hz) kan ontvangen. De certificering als "HD ready" wordt uitgevoerd door de "EICTA" (European Information, Communications and Consumer Electronics Industry Technology Association), die tegenwoordig opereert onder de naam DIGITALEUROPE.

HD-ready 1080p

"HD ready 1080p" is net als de "HD ready"-norm een door de EICTA gecertificeerde apparaatnorm. Naast de "HD ready"-criteria kan het toestel ook de resolutie 1920 x 1080 van nature weergeven en bovendien volledige beelden in 1920 x 1080p (24, 50 en 60 Hz) ontvangen en weergeven via de digitale ingangen. Het moet dus in staat zijn 1080p-beelden pixel-perfect en zonder beperkingen weer te geven.

HDMI - High Definition Multimedia Interface

HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een interface voor de volledig digitale overdracht van audio- en videogegevens. Oorspronkelijk werd dit type aansluiting ontwikkeld voor de consumentenelektronica, maar tegenwoordig komt het ook af en toe voor in de computersector.

HDTV - Hoge Definitie Televisie

HDTV is de benaming voor de momenteel beste videostandaard in termen van kwaliteit. Naast veel verschillende, zeer speciale benamingen en technische eisen waaraan moet worden voldaan, is de term HDTV of het bijbehorende logo een belofte aan de klant dat videomateriaal dat volgens de HDTV-norm is geproduceerd, kan worden weergegeven. Technisch gezien is HDTV-inhoud beeldmateriaal met een resolutie van 1280 x 720 tot 1920 x 1080 pixels bij een herhalingsfrequentie van 24, 50 of 60 hertz. HDTV wordt opgevat als een technische algemene term voor videobeeldsignalen voor weergave door apparaten die gecertificeerd zijn volgens de normen "HD ready" en "HD ready 1080p". In het algemeen wordt de resolutie 1920 x 1080 ook "HDTV-resolutie" genoemd.

Als kijker die HDTV-inhoud bekijkt, ziet u een veel grotere hoeveelheid beelddetails, contrast en kleur. De kleinste details (bijv. poriën op de huid) worden zichtbaar en geven een veel beter beeldeffect dan bij gewone palet-tv.

Horizontale keystone correctie

Indien mogelijk moet een Beamer altijd loodrecht en horizontaal op het scherm worden gericht om een optimaal resultaat te bereiken. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Daarom zijn bijna alle beamers uitgerust met verticale keystone-correctie en sommige modellen ook met horizontale keystone-correctie. Deze functie compenseert en corrigeert digitaal trapeziumvormige vervorming van het beeld. Zie ook Auto Keystone.

Hot Spot

Een hot spot is een verheldering in het midden van een scherm. Deze storende artefacten ontstaan door de directe zichtbaarheid van de Beamerlamp en treden alleen op bij schermen met een zeer hoge versterkingsfactor (1,8 tot 2,0).

I

iProjectie

Met de gratis Epson iProjection-app kunnen beamers op afstand draadloos worden bediend en kunnen kantoorcontent en foto's worden geprojecteerd. De app is compatibel met populaire Epson beamers en kan ook worden gebruikt als handige afstandsbediening. Andere functies van deze functionaliteit zijn het zoeken naar beschikbare beamers, volumeregeling, mute en een freeze-functie om het huidige beeld van een presentatie te bevriezen. De Network for iOS-app is gratis te downloaden in de Apple App Store.

IPS-paneel

Het IPS-paneel is een ander type paneeltechnologie dat wordt gebruikt in monitoren en displays. De aanduiding IPS staat in dit geval voor "In Plane Switching". Het IPS-paneel werkt met horizontaal uitgelijnde moleculen zodra er geen spanning op staat. Dit voorkomt dat licht door de polarisatoren gaat. Zodra er spanning op het paneel wordt gezet, draaien de polarisatoren tot 90 graden. Nu passeert het licht de polarisatoren en begint de pixel te schijnen. De IPS-panelen bieden een uitstekende kleurweergave, maar zijn minder goed in het weergeven van contrast.

K

Keystone

Indien mogelijk moet een Beamer altijd loodrecht en horizontaal op het scherm worden gericht om een optimaal resultaat te bereiken. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Daarom zijn bijna alle beamers uitgerust met een verticale en optioneel ook met een horizontale keystone-correctie. Deze functie compenseert en corrigeert digitaal de trapeziumvervorming van het beeld. De volgende illustratie laat zien hoe de keystone-correctie zich in het gebruik gedraagt:
Keystone correctie

Component kabel

De YUV-connector verzendt analoge signalen via drie kabels (Y=zwart en wit, UV=kleuren). YUV wordt gebruikt om HDTV door te geven en is compatibel met bijvoorbeeld Cinch.

Contrast

Het contrast geeft de gradaties weer tussen het lichtste en donkerste punt. Dit wordt bepaald van wit naar grijs naar zwart. Hoe hoger het contrast, hoe nauwkeuriger de afzonderlijke gradaties tussen de respectieve delen kunnen worden herkend. In de praktijk speelt het contrast echter alleen een rol in verduisterde ruimten, omdat het licht het contrast tegenwerkt. Voor presentatieBeamer is dit dus tamelijk irrelevant.

Beamers voor de korte afstand

Er zijn speciale beamers met een groothoeklens ontwikkeld voor gebruik in vergaderzalen en klaslokalen. Deze beamers worden gewoonlijk ook gebruikt voor gebruik met interactieve whiteboards. KorteafstandsBeamer hebben de eigenschap dat zij een groot beeld projecteren vanaf een zeer korte afstand. Dit is vooral in de presentatieruimte zeer populair: enerzijds wordt weinig van het beeld aan het oog onttrokken wanneer de presentator voor het scherm staat en anderzijds wordt de presentator niet of slechts licht verblind door de beamer. Een versterking van dit effect wordt geboden door ultrakorteafstandsBeamer, die het overeenkomstige grote beeld op slechts enkele centimeters afstand projecteren.

Onze aanbevelingen voor short throw Beamer

L

Levensduur van de lamp

De levensduur van de lamp wordt door de fabrikant gespecificeerd in de normale modus en in de eco-modus. Afhankelijk van de modus waarin de Beamer wordt gebruikt, kan de lamp korter of langer meegaan. De levensduur is echter ook afhankelijk van de gebruiksduur. Bovendien kunnen externe invloeden zoals stof of nicotine tot een verkorting van de levensduur leiden. Het is daarom niet mogelijk de exacte levensduur van een Beamer te bepalen. De specificaties van de fabrikant zijn daarom slechts gemiddelde waarden en kunnen in werkelijkheid afwijken.

Volume

Natuurlijk maakt elke beamer een bedrijfsgeluid dat wordt veroorzaakt door de koelfunctie van de ventilator. Dit wordt door de fabrikant in het gegevensblad gespecificeerd in dB (decibel). In de Eco-modus zijn de beamers stiller dan in normaal bedrijf.

LCD - Liquid Crystal Display

LCD (liquid crystal display) is een projectietechnologie. Het licht van de lamp wordt door een dichroïsche spiegel gesplitst in de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (3LCD). Het gesplitste licht wordt gefilterd door het polysilicium vloeibaar-kristalpaneel dat voor elke kleur werkt. Dit levert monochrome beelden op die door een prisma worden gesuperponeerd om een beeld op het scherm te creëren. Bijzonder hoogwaardige beamers gebruiken vier panelen (4LCD). Bij 4LCD-beamers wordt ook de kleur geel gescheiden. Deze verbetering benadrukt de weergave van geel.

LCoS - Vloeibaar Kristal op Silicium

LCoS is een projectietechnologie. Deze technologie maakt ook gebruik van vloeibare panelen, maar de panelen worden niet verlicht zoals bij de LCD-technologie. Achter de panelen bevinden zich spiegels die vergelijkbaar zijn met de DLP-technologie. Deze spiegels verminderen het fly screen effect aanzienlijk en zorgen voor hogere contrastwaarden. LCoS-technologie wordt voornamelijk gebruikt door Canon. In combinatie met Canon's gepatenteerde AISYS-technologie (Aspectual Illumination System) leveren de LCoS-Beamer een helderder beeld dan beamers met vergelijkbare technologie in een kleinere ruimte. Canon's AISYS-systeem is dan ook alleen te vinden in LCoS-Beamer.

LED - Licht Emitterende Diode

LED is een verlichtingstechnologie. De LED-technologie gebruikt LED's als lichtbron en niet conventionele UHD-lampen.

Onze aanbevelingen voor LED Beamer

Lensverschuiving

Lensverschuiving verwijst naar de functie om de lens in alle richtingen (links, rechts, omhoog en omlaag) te bewegen. Met deze functie kan het beeld dus handmatig (met behulp van een draaiwiel) of motorisch op het scherm worden verschoven. Dit hulpmiddel is nuttig als u de beamer niet precies in het midden voor het scherm kunt plaatsen. De hoogtes kunnen ook worden gecompenseerd zodat het beeld in een rechte hoek wordt weergegeven in plaats van in een trapeziumvorm. In tegenstelling tot de keystone correctie / sluitsteencorrectie vindt de compensatie plaats zonder kwaliteitsverlies omdat het een optische beeldverschuiving betreft en geen digitale beeldconversie.
lens_shift_animation

Luminantiefactor

De luminantiefactor beschrijft hoeveel sterker (of zwakker) het licht wordt gereflecteerd in vergelijking met een gestandaardiseerd mat wit oppervlak. De reflectie-eigenschappen worden gedefinieerd in DIN-norm 19045. Hoe groter de voor een scherm gespecificeerde luminantiefactor, hoe kleiner de kijkhoek

Lumen volgens ISO 21118

De lichtsterkte van een beamer wordt uitgedrukt in lumen. Een andere gangbare term is ANSI lumen, die verwijst naar de tests van het American National Standards Institute. Aangezien de normering daar sinds 2003 niet meer geldig is, is alleen de naam nog bekend. Voor een gestandaardiseerde vergelijking van de lichtsterkte moet nu de test volgens ISO 21118 of IEC 21118 worden uitgevoerd. Hierbij wordt een 100% wit beeld geprojecteerd op een vierkante meter. Deze wordt in 9 vakken verdeeld. Nu moet in het midden van elke sectie de lichtsterkte in lux worden gemeten. Het gemiddelde van de negen waarden geeft de lumen volgens ISO 21118.

Lux

Lux is een meeteenheid voor licht. Het is de eenheid van de afgeleide grootheid verlichtingssterkte en de overeenkomstige grootheid van de straler, de specifieke lichtemissie. Berekening: 1 lx = 1 lm / m².

M

Maskeren

Indien mogelijk moet een Beamer altijd loodrecht en horizontaal op het scherm worden gericht om een optimaal resultaat te bereiken. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Daarom zijn bijna alle beamers uitgerust met een verticale en optioneel ook met een horizontale keystone-correctie. Deze functie compenseert en corrigeert digitaal de trapeziumvervorming van het beeld. De volgende illustratie laat zien hoe de keystone-correctie zich in het gebruik gedraagt:

MEMC Motionflow

MEMC (Motion Estimation/Motion Compensation) Motionflow noemt BenQ haar techniek voor het berekenen van tussenbeelden. Een geïntegreerde demomodus illustreert de effecten van de verschillende niveaus.

Mini Jack

Met een enkelpolige Mini-jack kunnen mono-audiosignalen worden verzonden, met een tweepolige een stereo-audiosignalen en met een driepolige een stereo-audiosignalen en beeldgegevens.

Motionflow

Motionflow noemt Sony zijn techniek voor het berekenen van tussenbeelden. Tussenbeelden en donkere fasen worden ingevoegd om de scherpte van de beweging te vergroten.

N

Netwerk

De netwerkmogelijkheden van een beamer hebben meestal alleen betrekking op besturing en controle. Met behulp van de RJ45-interface kunnen gegevens (bv. lampuren) van een beamer worden uitgelezen en kan de besturing/menu-aansturing worden overgenomen. De meeste fabrikanten leveren software waarmee meerdere Beamer tegelijk kunnen worden bestuurd en bewaakt. De overdracht van scherminhoud is helaas slechts bij enkele modellen mogelijk en biedt onvoldoende snelheid, zodat alleen eenvoudige inhoud zoals beeldbestanden (jpg-formaat) kan worden overgedragen. Zie ook Easy MP

Nuttig gebied

Het effectieve oppervlak van een scherm is het gecoate deel van het doek waarop het beeld wordt geprojecteerd. Het kader en de boxbreedte zijn altijd enkele centimeters breder dan het bruikbare oppervlak van het scherm.

O

Office Viewer

Met de Office Viewer functie kunnen Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) en PDF bestanden direct vanaf een USB stick worden afgespeeld - een extra notebook is niet nodig. Niet alle effecten kunnen echter precies zo worden weergegeven als op een PC, omdat de rekenkracht nog enigszins beperkt is.

Offset

De meeste Beamer projecteren niet recht vooruit, maar met een lichte verticale offset naar beneden of naar boven (afhankelijk van het soort installatie zijn er bijvoorbeeld tafel- of plafondinstallaties die deze offset nuttig maken). Deze zogenaamde offset kan worden gecompenseerd met behulp van verticale keystone-correctie (let op: kwaliteitsverlies!) of lens-shiftfunctie (optische, verliesvrije oplossing).

OSD - On-Screen Display

De term OSD staat voor On-Screen-Display. Moderne AV-receivers bieden de mogelijkheid om alle functies gemakkelijk via het OSD in te stellen. Het OSD verschijnt dan op het tv- of beamerprojectiescherm. Het OSD dient ook om verdere informatie over de huidige weergave weer te geven, zoals het resolutieniveau of het af te spelen audioformaat

P

PC Vrij

Met de Office Viewer functie kunnen Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) en PDF bestanden direct vanaf een USB stick worden afgespeeld - een extra notebook is niet nodig. Wel moet worden opgemerkt dat niet alle effecten precies zo worden weergegeven als op de PC, omdat de rekenkracht nog enigszins beperkt is. De PC Free functie werkt op vergelijkbare basis, maar meestal kunnen alleen beeldbestanden (bijv. JPEG) worden afgespeeld.

Projectie-apps

de iPhone en iPad zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse bedrijfsleven. Dankzij de praktische presentatie-apps van sommige Beamerfabrikanten kunt u nu ook rechtstreeks vanaf uw iPhone of iPad presenteren. Onze presentatie-app vergelijking toont u de voor- en nadelen van de verschillende apps - zodat u de app kunt vinden die het beste bij uw presentatiegewoonten past.

Projectieafstand

De projectieafstand geeft aan bij welke projectieverhouding een overeenkomstige beeldbreedte wordt bereikt. Deze waarde is afhankelijk van de geïnstalleerde lens.

Voorbeeld 1 - Berekening van de afstand:
Projectieverhouding 1.4-1.8:1
Gewenste beeldbreedte = 300 cm
Resultaat: 420 - 540 cm afstand (300 x 1.4 of 1.8)

Voorbeeld 2 - Berekening van mogelijke beeldbreedtes:
Projectieverhouding 1,4-1,8:1
Projectieafstand = 560cm
Resultaat: 311 - 400cm beeldbreedte (560 / 1.4 of 1.8)

Projectieverhouding

De projectieverhouding geeft aan bij welke projectieafstand een overeenkomstige beeldbreedte wordt bereikt. Deze waarde is afhankelijk van de geïnstalleerde lens.

Voorbeeld 1 - Berekening van de afstand:
Projectieverhouding 1.4-1.8:1
Gewenste beeldbreedte = 300 cm
Resultaat: 420 - 540 cm afstand (300 x 1.4 of 1.8)

Voorbeeld 2 - Berekening van mogelijke beeldbreedtes:
Projectieverhouding 1,4-1,8:1
Projectieafstand = 560cm
Resultaat: 311 - 400cm beeldbreedte (560 / 1.4 of 1.8)

Pure Direct

Pure Direct (ook Pure Audio) is een schakeling die is geïntegreerd in moderne AV-, stereo- of hifi-ontvangers. De functie omzeilt alle geluidsbeïnvloedende elementen zoals hoge tonen, lage tonen, balans en luidheidsregelaars. Hierdoor wordt elke verandering in het audiosignaal vermeden en wordt een zo zuiver mogelijk geluid geproduceerd. In de meeste gevallen wordt ook het frontdisplay uitgeschakeld en in het geval van AV-receivers wordt het videogedeelte gedeactiveerd. Het Pure Direct circuit maakt een "overbrugging" van circuits mogelijk om de kortste signaalweg van de ingang naar de versterkers te bieden. Dit zorgt voor puur geluidsgenot

Pure Beweging

Pure Motion is de interframeberekeningstechnologie die is ontwikkeld voor de homecinema beamers van Optoma. Het berekent extra beelden in realtime, voegt ze in tussen de bestaande beelden en lost zo bewegingen beter op.

R

Reflectief gedrag

Het reflectiegedrag van een scherm geeft de luminantiedaling tot 50% (halve waardehoek) en de daaruit voortvloeiende luminantiefactor aan. Door hun diffuse reflectiegedrag hebben matwitte schermen de minste invloed op de beeldkwaliteit.

Regenboog effect

Het regenboogeffect treedt in principe op bij alle 1-chip beamers. Slechts ongeveer een derde van alle gebruikers neemt dit effect echter waar. Wanneer beelden door beamers worden gegenereerd, wordt voor elke pixel een specifieke kleur van het kleurenwiel na elkaar op het scherm geprojecteerd en door het oog van de kijker geïnterpreteerd als een respectieve kleur met een specifieke helderheid/intensiteit. Hoe meer segmenten het kleurenwiel van een beamer heeft en hoe sneller het draait of de DLP-chip wordt aangestuurd, hoe kleiner het regenboogeffect. Een knipperen van de kleuren van het kleurenwiel (rood-groen-blauw, eventueel andere) is dan waarneembaar, deels bij stilstaande beelden, deels bij bewegende beelden, maar vooral aan de randen tussen heldere en donkere beeldgebieden. Het effect kan ook worden waargenomen bij contrastrijke of donkere beelden, of wanneer de beeldinhoud snel verandert, bijvoorbeeld in actiefilms. Kijkers die dit effect opmerken, melden onder meer lichte tot ernstige hoofdpijn en duizeligheid.

RJ45-interface

De netwerkmogelijkheden van een beamer hebben meestal alleen betrekking op besturing en bewaking. Met behulp van de RJ45-interface kunnen gegevens (bv. lampuren) van een beamer worden uitgelezen en kan de besturing/menu-aansturing worden overgenomen. De meeste fabrikanten leveren software waarmee meerdere Beamer tegelijk kunnen worden bestuurd en bewaakt. De overdracht van scherminhoud is slechts bij enkele modellen mogelijk en biedt helaas onvoldoende snelheid, zodat alleen eenvoudige inhoud zoals beeldbestanden (jpg-formaat) kan worden overgedragen. Zie ook Epson Easy MP.

RLS - Lichtbron op afstand

De door projectiondesign ontwikkelde Remote Light Source technologie plaatst de lampen en kleurwielen buiten de beamer in een rack-mounted behuizing. Het gegenereerde beeld wordt met optiek via een gel en een tot 30 m lange kabel naar de Beamerkop overgedragen. De Beamerkop zelf kan dus in de meest uiteenlopende posities worden gemonteerd en werkt geruisloos

RS232

De beamer kan worden bestuurd of beheerd via de RS232-interface.

Doorzichtige projectie

Voor opzichtprojectie wordt de beamer achter het scherm geplaatst en wordt de overeenkomstige modus in het menu van de beamer ingeschakeld. Deze functie zorgt ervoor dat het beeld wordt gespiegeld. Het voordeel van doorzichtprojectie is dat het beeld niet wordt vertroebeld wanneer mensen voor het beeld lopen in de lichtkegel tussen de Beamer en het scherm. Voor doorzichtprojectie zijn beamers met een hogere lichtopbrengst nodig omdat veel licht verloren gaat wanneer het door het scherm gaat. Voor doorzichtprojectie is een geschikt doorschijnend scherm nodig (doorzichtprojectiescherm).

S

S-Video

Met S-Video (Separate Video) worden analoge videogegevens verzonden. Het voordeel van S-Video is dat signalen van betere kwaliteit kunnen worden verkregen dan met composiet video.

Scart

Scart is een plug-in aansluiting waarmee analoge geluids- en videosignalen kunnen worden overgebracht. Hij is compatibel met andere analoge aansluitingen zoals Cinch of S-Video.

Zwart niveau

Het zwartniveau geeft de laagste lichtwaarde van de projectie aan die wordt bereikt bij de projectie van een zwart beeld. Hoe beter de zwartwaarde, hoe meer donkere kleurtonen / zwarte tonen in het beeld worden benadrukt.

Standaard lens

Bij grote installatieBeamer heeft u de mogelijkheid om de lens te verwisselen. Afhankelijk van de eisen (afstand/beeldbreedte) zijn verschillende optionele lenzen beschikbaar:

 • Standaardlenzen
 • Groothoeklenzen (kleine afstand / groot beeld)
 • Telelenzen (lange afstand / klein beeld)

Spreidingsfactor

De verstrooiingsfactor geeft aan hoeveel de luminantiefactor is afgenomen wanneer deze vanaf de zijkant wordt gemeten. Een verstrooiingsfactor van 50% betekent dat bij een kijkhoek van 20 graden nog de helft van de luminantie kan worden gemeten.

Verstrooiingshoek

De spreidingshoek geeft het verlies aan helderheid aan dat optreedt wanneer men van opzij kijkt. De waarde van de spreidingshoek wordt uitgedrukt in graden.

Super Resolutie

Super Resolution is een technologie die bijvoorbeeld wordt gebruikt in high-end home cinema apparatuur. Het biedt een verscherping van de resolutie van het beeldmateriaal (zelfs bij Blu-ray media), waardoor de details nog beter naar voren komen. Het signaal wordt door de software in combinatie met de chiptechnologie gedemonteerd, verwerkt en opnieuw samengesteld.

T

Telelens

Bij grote installatieBeamer heeft u de mogelijkheid om de lens te verwisselen. Afhankelijk van de eisen (afstand/beeldbreedte) zijn verschillende optionele lenzen beschikbaar:

 • Standaardlenzen
 • Groothoeklenzen (kleine afstand / groot beeld)
 • Telelenzen (lange afstand / klein beeld)

TN paneel

Het TN-paneel is een type paneeltechnologie dat beschikbaar is in monitoren en displays. TN staat in dit geval voor "Twisted Nematic". Bij een TN-paneel worden de vloeibare kristallen verticaal uitgelijnd zodra de spanning wordt uitgeschakeld. Hier zijn de moleculen tot 270 graden ten opzichte van elkaar gedraaid. Hierdoor wordt het gepolariseerde licht gedraaid en passeert het de bovenste polarisator om de pixel te verlichten. Aangezien de moleculen echter nooit perfect op één lijn liggen, leidt dit tot een kleinere kijkhoek en een lager contrast

Toslink

De Toslink-verbinding is een optische signaalverbinding die werkt op basis van optische vezels. Hij wordt gebruikt voor de digitale overdracht van audiosignalen. Het optische ontwerp biedt een lagere gevoeligheid voor storingen door externe magnetische en elektrische invloeden. De aansluiting wordt meestal gebruikt op het gebied van DVD / Blu-ray spelers en vergelijkbare apparaten in verbinding met een AV-receiver, indien deze werken met dts of Dolby Digital signalen.

Keystone correctie

Indien mogelijk moet een Beamer altijd loodrecht en horizontaal op het scherm worden gericht om een optimaal resultaat te bereiken. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Daarom zijn bijna alle beamers uitgerust met een verticale en optioneel ook met een horizontale keystone-correctie. Deze functie compenseert en corrigeert digitaal de trapeziumvervorming van het beeld. Verder is er ook een automatische keystone-correctie, waarbij de beamer automatisch de kanteling detecteert en zichzelf aanpast.

U

Beamer voor ultrakorte afstanden

Er zijn speciale korteafstandsBeamer met een groothoeklens ontwikkeld voor gebruik in vergaderzalen en klaslokalen. Deze beamers worden ook gebruikt voor interactieve whiteboards. Zij hebben de eigenschap dat zij op zeer korte afstand een groot beeld kunnen projecteren. Beamer voor ultrakorte afstanden zijn zeer populair voor presentaties. Enerzijds omdat het beeld niet wordt vertroebeld wanneer de presentator voor het scherm staat en anderzijds omdat de presentator niet of nauwelijks door de beamer wordt verblind. Een versterking van dit effect wordt geboden door ultrakorteafstandsBeamer, die het bijbehorende grote beeld op slechts enkele centimeters afstand projecteren.

USB

USB (Universal Serial Bus) wordt gebruikt voor de bediening en het beheer van de beamer (USB-B). Bij sommige zakelijke apparaten is het ook mogelijk om Office-bestanden en afbeeldingen rechtstreeks met een USB-stick te presenteren of om een muis aan te sluiten via de USB-ingang (USB-A).

USB Display

Das USB Display bietet die Möglichkeit der Bildübertragung über einen USB Anschluss. Dies erfolgt über den USB Typ B oder auch einen Mini USB Anschluss. Aufgrund der Übertragungsstärke ersetzt er jedoch nicht vollständig den VGA, DVI oder HDMI Anschluss. Bilder, Texte und nicht zu datenlastige Präsentationen lassen sich bedenkenlos übertragen. Bei Videos oder ähnlichem Material kann es zu Rucklern kommen, sodass die Übertragung einer Slideshow ähnelt. Zudem kann sich das Betriebssystem auf die Übertragungsgeschwindigkeit auswirken.

V

VA panel

Het VA-paneel is ook een soort paneeltechnologie die beschikbaar is voor monitoren en displays. De afkorting VA staat in dit geval voor "Vertical Alignment". Het VA-paneel biedt de bijzondere eigenschap dat een sub-pixel is verdeeld in verschillende segmenten, domeinen genaamd. Deze onderverdeling zorgt ervoor dat de moleculen nauwkeurig worden uitgelijnd. Zodra er geen spanning wordt aangelegd, worden de moleculen verticaal uitgelijnd en wordt een zwart beeld weergegeven. Wanneer er spanning op wordt gezet, worden de moleculen gedraaid, waardoor het licht vrij door het paneel kan stromen. VA-panelen staan bekend om hun grote kijkhoek.

Offset

De meeste beamers projecteren niet recht vooruit, maar met een lichte verticale offset naar beneden of naar boven (afhankelijk van het type installatie zijn er bijvoorbeeld tafel- of plafondinstallaties die deze offset nuttig maken). Deze zogenaamde offset kan worden gecompenseerd met behulp van de verticale keystone-correctie (let op: kwaliteitsverlies!) of de lens-shiftfunctie (optische, verliesvrije oplossing), mits deze bij de beamer aanwezig is

verticale keystone correctie

Indien mogelijk moet een Beamer altijd loodrecht en horizontaal op het scherm worden gericht om een optimaal resultaat te bereiken. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Daarom zijn bijna alle beamers uitgerust met een verticale en optioneel ook met een horizontale keystone-correctie. Deze functie compenseert en corrigeert digitaal de trapeziumvervorming van het beeld. Verder is er ook een automatische keystone-correctie, waarbij de beamer automatisch de kanteling detecteert en zichzelf aanpast.

VESA

De VESA standaard geeft aan welke beugel op welk apparaat past. De meeste apparaten zijn geschikt voor universele beugels. Het enige wat u moet weten is de zogenaamde VESA standaard van het gat aan de achterkant van uw LCD / plasma of TFT.

VGA

VGA (D-Sub15) is het meest gebruikelijke aansluitingstype voor beamers. Analoge signalen kunnen zelfs met lange kabeltrajecten worden overgedragen.

Forerun

Het gedeelte boven het doek wordt de leader genoemd. Hiermee kan het bovenste verticale oppervlak van het doek van een rolscherm binnen bepaalde grenzen vrij worden bepaald. De leader voorkomt dat het zichtbare gedeelte van het scherm te hoog wordt ingesteld wanneer een scherm in ruimtes met hoge plafonds wordt geplaatst.

VR (Virtual Reality)

Virtual reality, kortweg VR, is een virtueel gecreëerde werkelijkheid waarin de gebruiker wordt ondergedompeld. Met een VR-bril betreedt de gebruiker visueel een digitale wereld, terwijl zijn gezichtsveld is afgesloten van de buitenwereld. Voor een optimale waarneming wordt ook audio afgespeeld via een koptelefoon, wat de indruk van virtuele realiteit onderstreept. Zodra de gebruiker is ondergedompeld in de virtuele wereld, kan hij via sensoren of bedieningselementen met de omgeving interageren. In het beste geval beweegt de gebruiker erin rond, bewegend op een soort loopband, maar binnen een ruimte blijvend. VR-brillen worden gebruikt voor simulaties van uiteenlopende aard, spelletjes of de weergave van informatie. De inhoud voor virtual reality-brillen wordt vaak gemaakt met een 360-gradencamera om de gebruiker onder te dompelen in een virtueel beeld van zijn omgeving.

W

Groothoeklenzen

Bij grote installatieBeamer heeft u de mogelijkheid om de lens te verwisselen. Afhankelijk van de eisen (afstand/beeldbreedte) zijn verschillende optionele lenzen beschikbaar:

 • Standaardlenzen
 • Groothoeklenzen (kleine afstand / groot beeld)
 • Telelenzen (lange afstand / klein beeld)

WLAN - Draadloos lokaal netwerk

WLAN (Wireless Local Area Network) verwijst naar een draadloos netwerk. Sommige beamers kunnen in een draadloos netwerk met computers worden verbonden, zodat een draadloze beeldoverdracht kan worden gerealiseerd. De huidige WLAN-norm volstaat echter nog niet voor transmissies met hoge datasnelheid (films enz.) en is meestal te traag

Y

YPAO

Yamaha's YPAO geluidsoptimalisatie analyseert de ruimteakoestiek en past automatisch verschillende audioparameters aan zodat het geluid optimaal is vanaf de luisterpositie. YPAO staat voor Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer. Een speciale enkele meetmicrofoon ontvangt de impulsen van de AV-receiver. Deze worden uitgevoerd via elke individuele luidspreker. De receiver berekent vervolgens de meetgegevens en optimaliseert de kamerakoestiek via parametrische equalizers.

YUV-aansluiting

De YUV-connector verzendt analoge signalen via drie kabels (Y=zwart en wit UV=kleuren). YUV wordt gebruikt om HDTV door te geven en is compatibel met bijvoorbeeld Cinch.

W

Zoom

Met de zoom kunt u de beeldgrootte variëren terwijl de projectieafstand gelijk blijft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen handmatige zoom en gemotoriseerde zoom.

Tussenbeeld berekening

Interframeberekening is een technologie voor bewegingsverbetering die in beamers wordt gebruikt. Het berekent extra beelden in real time en voegt deze in tussen de bestaande beelden, waardoor de resolutie van bewegingen wordt verhoogd. Snelle bewegingen worden zo optimaal weergegeven en tegelijkertijd wordt de bewegingsonscherpte verminderd. De berekening van de tussenbeelden wordt uitgevoerd door speciaal ontwikkelde processoren; de technologie wordt verschillend beschreven, afhankelijk van de fabrikant van de beamer. Zij kan meestal in verschillende fasen worden geregeld, afhankelijk van de toepassing
Tobias Berg en Oliver Stenzel - contactpersonen bij Inkoop en Verkoop - schrijven op glasplaat

Heeft u nog vragen?

Wij adviseren u ook graag persoonlijk - wij kijken uit naar uw telefoontje of e-mail! Als u wilt dat wij u gratis terugbellen, laat dan nu uw contactgegevens achter.