Uw koopadvies bij visunext

DLP of LCD, WUXGA of Full HD, ANSI lumen, contrast ratio, lens shift - In de wereld van de beamers moet je eerst je weg vinden om de juiste keuze te maken! Wij hebben de belangrijkste informatie op het gebied van beamers voor u samengevat als koopgids op basis van de laatste technologische ontwikkelingen in 2023.

1. Toepassingsgebied - Waar wilt u de Beamer voor gebruiken?

Allereerst moet u zich afvragen voor welk doel u uw Beamer wilt gebruiken. Verschillende toepassingsgebieden leiden tot zeer verschillende criteria die u in overweging moet nemen bij de aanschaf van een beamer. In principe maken we onderscheid tussen Beamers voor thuisgebruik en Beamers voor zakelijk gebruik.


Gebruik van de Beamer in de thuisbioscoop of de woonkamerGebruik van de Beamer in de thuisbioscoop of de woonkamer

Voor uw thuisbioscoop raden wij een beamer met 16:9 resolutieaan, aangezien de meeste films in 16:9 formaat beschikbaar zijn. Full-HD Beamers (1920 x 1080 pixels) bieden deze resolutie en hebben zich gevestigd als de norm voor thuisbioscoop toepassingen. Als u zich nu al wilt voorbereiden op de toekomst met hogere resoluties, is een 4K-Beamer (3840 x 2160 pixels) de juiste keuze, mits het budget ruim is gepland.
Hoogwaardige Full HD home cinema beamers bieden ook 4K upscaling, zoals 4K enhancement technologie. Dit betekent dat zij een herkenbaar hogere resolutie genereren door het 1080p-paneel te comprimeren.
Een goede thuisbioscoop beamer is tegenwoordig geschikt voor 3D. Een zeer goede thuisbioscoop beamer biedt nog een andere belangrijke eigenschap:Tussenbeeld berekeningzowel in 2D als in 3D. Dit zorgt voor een vloeiend beeld tijdens snelle bewegingen. Tussenbeeld berekening wordt ook frame interpolatie genoemd.
Om kleuren en kleurverlopen optimaal weer te geven, moet uw homecinema-Beamer een contrastverhouding van ten minste 10.000:1 hebben.
De lichtsterkte die u voor uw Beamer nodig hebt, hangt af van de omgeving helderheid. Als uw thuisbioscoop volledig kan worden verduisterd, is een lichtsterkte van ca. 1500 ANSI lumen voldoende. Als er veel omgevingslicht is in uw kamer, is ten minste 3.000 ANSI lumen nodig.
Om Blu-ray films met hoge resolutie te kunnen afspelen, heeft de Beamer ook een HDMI-aansluiting of HDCP-compatibele DVI-aansluiting nodig.
Het volume van de Beamer is een belangrijk criterium, vooral in een thuisbioscoop. Als u in alle rust van films wilt genieten, is een stille Beamer onder 30dB de juiste keuze voor u.  In de woonkamer daarentegen is het volume minder doorslaggevend, daar factoren zoals lichtopbrengst hier een belangrijkere rol spelen.
Alleen het juiste geluid maakt de homecinema-ervaring perfect. De interne luidsprekers van een beamer zijn hiervoor echter niet toereikend, en daarom raden wij het gebruik aan van een AV-receiver met Dolby Digital of DTS-geluid.

FullHD- of 4K-resolutie, DLP of LCD (HDCP-compatibel), 3D-mogelijkheid, contrastverhouding min. 10.000:1, bedrijfsvolume <30dB, Dolby Digital- of DTS-geluid

Alle Home cinema Beamers


Business Beamer voor presentatiesBusiness Beamer voor presentaties

In principe maken wij onderscheid tussen presentatie Beamers voor installatie aan het plafond en verplaatsbare presentatie Beamers voor mobiel of tafelgebruik. Voor plafondmontage moet de beamer een geschikt montagegat hebben.
Bovendien is een beamer met automatische keystone-correctie zeer nuttig om vervormingen in de projectie te compenseren.
Mobiele apparaten mogen niet meer dan 3 kilo wegen om gemakkelijk te kunnen worden vervoerd en moeten idealiter interne luidsprekers hebben om op elke locatie presentaties te kunnen geven. Als het geluid niet voldoende is, kunt u terugvallen op een externe luidspreker die rechtstreeks op bijvoorbeeld uw notebook kan worden aangesloten via Bluetooth of een 3,5 mm-aansluiting.
Zoek ook naar USB- of SD-kaartsleuven als u presentaties rechtstreeks vanaf de stick wilt afspelen zonder PC. Voor maximale flexibiliteit is WIFI-mogelijkheid een nuttige functie voor uw Beamer.
Als u een smartphone of tablet hebt die MHL ondersteunt, is een Beamer die MHL dit heeft misschien interessant voor u. U kunt hem via een kabel rechtstreeks op het mobiele apparaat aansluiten.
Aangezien zakelijke Beamers gewoonlijk in een heldere omgeving worden gebruikt, is een hoge lichtsterkte van ten minste 3.000 ANSI lumen belangrijk voor de weergave van goede contrasten. Voor gebruik bij daglicht is een contrastverhouding van ca. 3.000:1 voldoende.
Wat de resolutie betreft, is ten minste een WXGA-resolutie (1280 x 800 pixels) vereist voor een leesbare weergave van lettertypes en afbeeldingen. WXGA is vooral populair bij klanten die een breedbeeldlaptop hebben. Full HD - (1.920 x 1.080 pixels) of WUXGA-beamers (1.920 x 1.200 pixels) zijn een nog betere keuze, aangezien deze resoluties een hogere weergavekwaliteit van afbeeldingen en video's bieden. Ze bieden ook meer ruimte voor het weergeven van inhoud, zoals een Excel-spreadsheet.

Plafondinstallatie of mobiele Beamer, WXGA, WUXGA of FullHD, lichtopbrengst 3000 - 4000 lumen, MHL-mogelijkheid, video-/media-aansluitingen, licht gewicht.

Alle Business Beamer

2. Helderheid - Hoe helder moet uw Beamer zijn?

De helderheid van een Beamer, ook wel de lichtsterkte genoemd, wordt gemeten en gespecificeerd in ANSI Lumen. Het beschrijft hoeveel licht een beamer op een bepaald oppervlak kan projecteren. Om te bepalen hoe hoog de lichtintensiteit moet zijn, moet u rekening houden met de omstandigheden in de ruimte. Kan uw kamer verduisterd worden? Hoe helderder bijvoorbeeld het omgevingslicht, hoe helderder de projectie moet zijn. De grootte van het beeld en de projectieafstand zijn ook belangrijke factoren voor de vereiste helderheid van de beamer, want hoe groter de afstand, hoe lager de lichtintensiteit.

 

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de vereiste lichtopbrengst in verschillende ruimten. De illustratie toont de optimale lichtsterkte voor LCD-Beamers. Voor DLP-Beamers moet u ongeveer 1000 lumen toevoegen aan de hieronder gegeven waarden, aangezien deze iets donkerder zijn als gevolg van de technologie, op voorwaarde dat u hoofdzakelijk gekleurd materiaal projecteert.


Optimale lichtopbrengst voor beamers in verschillende ruimten

3. Contrast - Wat zijn de lichtomstandigheden op de locatie?

Verschil van het beeld bij hoog en laag contrast van een beamer

De contrastverhouding beschrijft het maximale verschil in de helderheid van zwart en wit. Bij een contrastwaarde van 1.000:1 is het helderste punt dus duizend keer helderder dan het donkerste punt. Hoe hoger het contrast van een beamer, hoe scherper en natuurlijker het geprojecteerde beeld.
Hoe hoog de contrastwaarden moeten zijn, hangt altijd af van het toepassingsgebied en de helderheid van de omgeving. Vooral bij home cinema beamers is een hoog contrast belangrijk om een diep zwart te creëren. Zelfs in donkere kamers kunnen projectoren met een hoog contrast levendige en levensechte kleuren weergeven. Als u van plan bent uw beamer hoofdzakelijk bij daglicht of kunstlicht te gebruiken, is contrast dus van ondergeschikt belang.
Elke beamer moet echter een contrastverhouding van ten minste 5.000:1 hebben.Een contrast van minimaal 5.000:1 voor elke beamer.

4. Resolutie / Formaat - Hoeveel pixels heeft uw beamer nodig?

Welke resolutie u voor uw Beamer nodig hebt, hangt af van het beoogde gebruik en de beeldbron. Aangezien we tegenwoordig gewend zijn aan beeldkwaliteit met een hoge resolutie van TV-toestellen en PC-monitoren, zou u bij de aankoop van een beamer moeten beginnen met een resolutie van ten minste HD ready. Met een HD Ready Beamer (1.280 x 720 pixels) kunt u DVD's op het grote scherm bekijken. Als u een haarscherp beeld verwacht bij een Blu-ray, kunt u het beste gaan voor een Full HD Beamer (1.920 x 1.080 pixels).
Full HD is niet het einde van de lijn - in het high-end home cinema segment zijn er ook 4K-projectoren met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Hier komt ook steeds meer content beschikbaar in deze resolutie. met een goede upscaler (bv. in de AV-receiver) kunt u al genieten van Full HD-inhoud in 4K.


   • SVGA = 800 x 600 pixels (4:3 formaat) / lagere instap klasse
   • -->niet langer up to date vanwege de beeldkwaliteit
   • XGA = 1024 x 768 pixels (4:3 formaat) / instap- en businessklasse
   • -->vandaag alleen interessant voor vervangingsaankopen
   • WXGA = 1280 x 800 pixels (16:10 formaat) / zakelijk & multimedia
   • HD ready = 1280 x 720 pixels (16:9 formaat) / instapmodel home cinema
   • Full HD = 1920 x 1080 pixels (16:9-formaat) / Home Cinema / Zakelijk
   • WUXGA = 1920 x 1200 pixels (16:10 formaat) / Zakelijk
   • 4K = 3840 x 2160 pixels (16:9 formaat) / High-End Home Cinema

Beamerresolutie en aantal pixels voor verschillende formaten

5. Volume - hoeveel decibel is stil, en hoeveel is hard?

Afhankelijk van het toepassingsgebied speelt het door een beamer voortgebrachte geluid een meer of minder centrale rol. Om ervoor te zorgen dat u tijdens een thuisbioscoop avond van de film kunt genieten of niet wordt gestoord door luid achtergrondlawaai tijdens een presentatie, mag uw beamer niet meer dan 30 dB produceren.
Hoe groter een beamer is, hoe stiller hij meestal is. Daarom bereiken home cinema projectoren met een groot chassis veel sneller waarden onder 30 dB. Een kleine, draagbare beamer is meestal wat luider. Ook de lichtintensiteit speelt een doorslaggevende rol. Hoe helderder de beamer, hoe luider hij zal zijn. Dit komt omdat de krachtigere lampen meer moeten worden gekoeld. Naast het volume is ook de frequentie van de ventilator van belang om te bepalen of het geluid storend is. Daarom is de dB-waarde niet altijd rechtstreeks vergelijkbaar.

Het volume van uw Home cinema beamer moet in het beste geval lager zijn dan 30 dB.

6. Technologie - Welke techniek is geschikt voor uw beamer?

Wat zijn de verschillende technologieën en hoe verschillen zij? Wij stellen de belangrijkste beamer technologieën voor en tonen u de voor- en nadelen.

 

DLP

In het DLP-proces (Digital Light Processing) wordt het beeld gegenereerd door miljoenen kleine spiegels die het uitgezonden licht op het scherm projecteren.Elke spiegel komt overeen met een lichtpunt waarvan de voor het menselijk oog onzichtbare kantelbeweging het mogelijk maakt een brede waaier van kleurgradaties te creëren. Op deze manier wordt de contrastverhouding zeer goed weergegeven. Door de fijne spiegelstructuur is ook de beeldweergave zeer fijn en is er geen rastering zichtbaar in het beeld. DLP-technologie heeft minder ruimte nodig, waardoor zij interessant is voor de productie van kleinere toestellen. DLP-projectoren werken met een gesloten systeem van de lichtbron tot de optiek. Omdat er geen stof kan binnendringen, zijn DLP-apparaten onderhoudsarm of onderhoudsvrij.

LCD techniek DLP beamer

 • Fijnschriftigheid en lijntekening
 • Hoog contrast
 • DMD-chips met lange levensduur
 • Regenboogeffect (lichte kleurflitsen zichtbaar)
 • Hoorbaar kleurenwiel onder bepaalde omstandigheden. minder bij RGBRGB kleurenwiel
 • Lagere kleurgetrouwheid

Voornamelijk voor business /home cinema instap gedacht.


LCD techniek bij beamer

LCD

Bij het LCD-proces (Liquid Crystal Display) wordt het witte licht van de beamerlamp gesplitst in de drie primaire kleuren rood, groen en blauw en door drie afzonderlijke LCD-schermen geleid. Dit wordt dan gecombineerd tot een herkenbaar kleurenbeeld. Vereenvoudigd kun je denken dat dit proces werkt als diaprojectoren. In plaats van een dia bevatten zij kleine elementen van vloeibaar kristal die het te projecteren beeld weergeven. LCD-technologie produceert bijzonder levendige en natuurlijke kleuren en hoogwaardige kleurovergangen, maar u moet lichte gradaties accepteren in de verzadiging van het zwartniveau. Bij home cinema-beamers daarentegen wordt het zwartniveau geoptimaliseerd.

 • beelden van hoge kwaliteit, beelden kleurgetrouw
 • fijne pixel afbakening
 • iets helderder in directe vergelijking met DLP-technologie
 • mogelijk raster effect bij lage resolutie
 • onderhoudsintensieve (filter vervangen noodzakelijk)

Bijzonder geschikt voor de high-end home cinema sector


D-ILA, LCoS en SXRD

Dit proces is bij de fabrikanten onder verschillende namen bekend. JVC noemt het D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification), Canon noemt de technologie LCos (Liquid Crystal on silicon) en Sony noemt het SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Alle drie zijn ze gebaseerd op dezelfde werkwijze.

Het werkt op dezelfde manier als LCD-technologie, maar de panelen weerkaatsen het licht in plaats van het door te laten (zoals bij DLP-technologie). D-ILA / LCoS / SXRD combineert dus de voordelen van DLP en LCD technologie.

Functionaliteit van de Lcos/D-ILA/ SXRD-technologie van een beamer

 • Hoge resoluties
 • Geen rastereffekt
 • betere contrasten
 • lagere lumen output
 • relatief hogere prijs

Voornamelijk voor Home cinema gedacht.
7. Kenmerken - Welke kenmerken moet uw Beamer hebben?

Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende functies die het gebruik van de beamer vereenvoudigen. Functies die over het algemeen zeer nuttig zijn, zijn onder meer het volgende:

 

Optische zoom

   • 2x zoom voor grote flexibiliteit in thuisbioscoop beamers
   • nuttig wanneer een optimale afstand tot het beeldscherm oppervlak niet kan worden gewaarborgd

 

Lens-Shift

   • Horizontaal en verticaal beeld verplaatsen zonder de beamer te kantelen
   • nuttig als de beamer niet centraal voor het schermoppervlak kan worden geplaatst

 

Keystone correctie

   • ook: Keystone-correctie (-> vermijden van trapeziumvormige vervorming)
   • Het beeld wordt aan de bovenzijde gecomprimeerd met behulp van de keystone-toetsen totdat de trapeziumvormige vervorming is gecompenseerd
   • nuttig om scheve projecties te compenseren en het beeld recht te zetten

 8. Aansluitingen - analoge of digitale interfaces?

Als het gaat om aansluitmogelijkheden, moet u overwegen op welke apparaten u uw beamer wilt aansluiten. Over het algemeen maken wij onderscheid tussen en digitale en analoge interfaces

Analoge aansluitingen omvatten ingangen voor VGA, S-Video, composiet video of component video. Van de analoge aansluitingen is de VGA-aansluiting het meest voor de hand liggend, als deze tegenwoordig nog nodig is.

Digitale aansluitingen - vandaag de dag de norm - zijn HDMI en DVI, die worden beschouwd als de hoogste kwaliteit. U moet bij elke aankoop een van de twee aansluitingen overwegen om aan de huidige eisen te kunnen voldoen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee standaarden is dat DVI alleen geschikt is voor beeldoverdracht, terwijl geluid ook via HDMI kan worden overgedragen. Tegenwoordig wordt de DVI-aansluiting meestal alleen nog gebruikt voor installatie projectoren, aangezien HDMI zich heeft gevestigd voor de weergave van HD-inhoud. Als uw bron en de beamer een digitale interface hebben, moet u altijd de digitale aansluiting gebruiken, bijv. HDMI, voor een betere beeldkwaliteit.
Kom meer te weten over alle verbindingen, hun betekenis en hoe ze werken op onze pagina "De beamer verbinden"!

De HDMI en DVI digitale aansluitingen worden beschouwd als de hoogste kwaliteit

9. Plaatsing - Hoe plaats je je beamer correct?

Zitplaats afstand

De optimale zitafstand van de kijker tot het scherm is afhankelijk van de resolutie van de beamer.
Met een HD Ready resolutie (1.280 x 720px) moet u minstens 1,8 maal de schermbreedte plannen als optimale zitafstand.
Als u een Full HD-Beamer (1.920 x 1.080px) wilt gebruiken, is de minimale afstand voor een beeld van hoge kwaliteit 1,5 maal de schermbreedte.
Wil je een nog groter plaatje? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze! Met 4K beamers (3.840 x 2.160px) kunt u de zitafstand terugbrengen tot 1 maal de schermbreedte. Dankzij de hoge resolutie is het beeld van hoge kwaliteit ondanks de kleine afstand en is de pixel structuur niet zichtbaar.

HD Ready-resolutie: Zitafstand = schermbreedte x 1,8
Full HD-resolutie: Zitafstand = schermbreedte x 1,5
             4K resolutie: Zitelafstand = schermbreedte x 1

 

Optimale zitafstand tussen beamer en scherm bij verschillende resoluties

Plaatsing

Bij het plaatsen van LCD-beamers dient de beamer zo mogelijk evenwijdig aan de onderrand van het scherm te worden geplaatst, of evenwijdig aan de bovenrand van het scherm te worden opgehangen als de projector aan het plafond is bevestigd.

DLP-beamers maken vaak gebruik van een zogenaamde offset. Dit betekent dat het beeld iets hoger begint. De beamer moet daarom iets onder de onderrand van het scherm worden geplaatst of iets hoger dan de bovenrand van het scherm hangen. Met de keystone-correctie kunt u kleine correcties in het beeld aanbrengen. Er zijn echter uitzonderingen. Raadpleeg de technische specificaties van de fabrikant.

Optimale Platzierung eines Beamers zur Leinwand10. Bedrijfskosten - Hoe duur zijn vervangingslampen?

Let bij de aanschaf van een beamer op de eventuele vervolgkosten voor het vervangen van lampen. Afhankelijk van de soort beamer kan de prijs van de lamp variëren.

Over het algemeen bedraagt de levensduur van een lamp tussen 2000 en 4000 uur. Bij mobiele beamers is de levensduur van de lamp veel korter door het andere ontwerp en bedraagt ongeveer 1000 tot 1500 uur.

Als u de beamer elke dag gebruikt en de onderhoudskosten zo laag mogelijk wilt houden, is een LED of laser-LED hybride beamer interessant, die tot 20.000 uur mee kan gaan zonder lampen te vervangen. Naast de kosten voor de lampen zijn er ook geen kosten voor het verwisselen van de lampen als u de lamp niet zelf mag verwisselen (bv. in een school).

Afhankelijk van de soort beamer kan de prijs van de lamp variëren.


Overigens kunt u een projectorlamp snel en gemakkelijk zelf vervangen. In de volgende video laten we zien hoe het werkt.


Laten we op zoek gaan naar een beamer!

Hebben wij u een idee kunnen geven van de belangrijkste keuzemogelijkheden en aankoopcriteria? Als u nu weet welke functies uw projector moet hebben, probeer dan onze koopgids! U kunt het gebruiken om het brede scala van producten te filteren op basis van uw behoeften en de ideale beamer voor uw project te vinden! Natuurlijk kunnen onze contactpersonen u ook graag persoonlijk adviseren.

Onze beamer aanbevelingen.

Benq MW632ST

Benq MW632ST

Duidelijke hoge helderheid voor kleine, goed verlichte vergaderruimtes


3.200 lumen met hoge helderheid maken comfortabele presentaties met de verlichting aan mogelijk om besprekingen, samenwerking en het maken van notities te bevorderen in kleine, goed verlichte vergaderruimten voor maximaal 10 deelnemers. De hoge luminantie versterkt de beeldkwaliteit met levendige kleuren voor foto's en video's, evenals haarscherpe tekst en haarfijne details.Naar Benq MW632ST

Optoma HD29HST

Optoma HD29HST

HDR-compatibele Full HD 1080p gaming- en entertainmentprojektor met kort projectiebereik


De heldere en veelzijdige HD29HST is handig en eenvoudig op te stellen en kan een beeld van 100 inch projecteren vanaf iets meer dan een meter afstand. Hij is compatibel met HDR en levert een hoog contrast en een nauwkeurige, levensechte kleurweergave. Deze compacte projector is ideaal voor gaming, want hij ondersteunt 1080p 120Hz en biedt een bliksemsnelle responstijd van 8,4 ms. U kunt het zelfs gebruiken om live sport, tv-programma's en films te bekijken.


 

Naar Optoma HD29HST

Sony VPL-VW290/B

Sony VPL-VW290/B

Ervaar geweldige cinema in echte 4K HDR


Verander uw huis in de ultieme 4K home cinema-ervaring in verbluffende HDR-resolutie met 1500 lumen helderheid en geavanceerde functies. Ervaar thuis de schoonheid van echte 4K HDR-beelden d.m.v de SXRD paneel technologie Breng entertainment tot leven in elke leefruimte met 4K HDR-beeldkwaliteit. Of het nu sport, films of spelletjes zijn: Met de VPL-VW290ES kunt u de nieuwste content ervaren met verbluffende scherpte en levendige kleuren.Naar Sony VPL-VW290/B

 

 

Beamershop24 Contactpersoon

Heeft u nog andere vragen? We adviseren u graag persoonlijk - we kijken uit naar uw telefoontje of uw e-mail! Als u liever gratis door ons wordt teruggebeld, laat dan uw gegevens achter.
 Contactformulier Contactpersoon