Zelf een beamer bouwen?

U vindt hieronder drie zeer goedkope apparaten, die een “do it yourself (DIY)” beamer overbodig maken:

ViewSonic PA503S

ViewSonic PA503S

De ViewSonic PA503S is een beginner beamer en heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de lichtopbrengst van 3600 lumen werkt de beamer goed in de meeste ruimtes. De SVGA resolutie (800 x 600 pixels) ligt echter onder de resolutie van HD, maar levert een aangenaam beeldkwaliteit. In vergelijking met een DIY beamer, is de ViewSonic PA503S een veel betere keuze. Het apparaat heeft dankzij de Super Color technologie ook een aantrekkelijk kleurendisplay.
 

Resolutie:800 x 600 SVGA

Lichtopbrengst:3600 ANSI lumen

Aansluiting:HDMI

  • VGA in
  • VGA uit
  • Composietvideo
  • USB type B mini

Naar productcategorie

InFocus IN114xv

InFocus IN114xv

De InFocus IN114xv is een instap beamer voor kantoren en scholen. De beamer levert met de XGA resolutie al een goed beeld. Met een lichtopbrengst van 3500 lumen heeft de IN114Xxv een goed niveau. De interface zijde biedt vrijwel alle aansluitingen die er in het dagelijks leven nodig zijn aan: HDMI, VGA en cinch video. De levensduur van de lampen bedraagt ong. 15.000 uren en is zeer aantrekkelijk. De vervangingskosten zijn namelijk door deze levensduur beperkt. In vergelijking met de InFocus IN114xv is een DIY beamer de moeite niet waard.
 

Resolutie:1024 x 768 XGA

Lichtopbrengst:3500 ANSI lumen

Aansluiting:1 x VGA

  • 1 x HDMI

Naar productcategorie

Acer H5382BD

Acer H5382BD

De Acer H5382BD beamer heeft een zeer aantrekkelijke prijs en biedt een functie aan die u normaal gesproken alleen in een hogere prijsklasse vindt: HD resolutie! Dankzij de resolutie van 1280 x 720 pixels is de beamer HD ready, waardoor u kunt genieten van beelden in HD kwaliteit. Daarnaast is de lichtopbrengst 3300 lumen, waardoor de beamer niet alleen goed werkt in de meeste ruimtes, maar ook nog eens 3D beelden kan projecteren. Precies, dit apparaat is ook geschikt voor 3D! Tot slot ondersteunt de beamer ook de nVidia 3D TV Play ready functie. Er is geen DIY beamer die in de buurt komt van deze prijs-kwaliteitverhouding.
 

Resolutie:1280 x 720 WXGA

Lichtopbrengst:3300 ANSI lumen

Aansluiting:1 x HDMI

  • 1 x USB type A
  • 1 x 3.5 mm mini jack
  • 1 x VGA

Naar productcategorie

 

 

 

Do It Yourself: een beamer bouwen

Dit project lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar u merkt al snel dat het plan om zelf een beamer te bouwen erg complex is door de complexiteit van de huidig verkrijgbare beamers.

 

Op het internet zijn veel video’s over het onderwerp DIY beamers te vinden. Als u kijkt naar het beeldresultaat, merkt u al snel dat de kwaliteit slechts in kleine mate beter is en dat dit te maken heeft met de professionele apparaturen van gerenommeerde beamer fabrikanten. De instructies beloven een goed resultaat zonder al teveel inspanning en veel geld.. Toch is dit vaak niet het geval en staat de benodigde inspanning niet in verhouding tot het best mogelijke en gewenste resultaat. Als beamer- en presentatie technologie specialisten adviseren we daarom ook om voor een betaalbaar instapmodel te kiezen. Dit apparaat voldoet waarschijnlijk beter aan uw wensen, dan een DIY model. Dankzij onze jarenlange samenwerking met veel verschillende fabrikanten van beamers, kunnen we bij Visunext een groot aanbod van beamers aanbieden en door de juiste kennis kunnen we voor iedere toeppassing het beste advies geven. Onze goede relatie met de fabrikanten stelt ons in staat om beamers tegen zeer redelijke prijzen te leveren. Een ander nadeel van een DIY beamer is de verwachte beeldkwaliteit. De normen van onze beeldkwaliteit zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. De stijging heeft te maken met de goede beeldkwaliteit van goedkope tv’s, smartphones en tablets. Met een DIY beamer kan deze kwaliteit niet worden behaald.

U moet zich voorafgaand bedenken waarvoor u een beamer wilt gebruiken, want een DIY beamer bouwen levert nooit het juiste apparaat voor u op. Wilt u de beamer als thuisbioscoop, voor multimedia presentaties of als vervanging voor een tv gebruiken?

De beamer moet ook flexibel aan respectievelijke ruimtes kunnen worden aangepast. Dit is niet mogelijk met een DIY beamer, want deze beamers ondersteunen geen lensverschuiving of keystone. Zelfs het optische bereik van een doe-het-zelf beamer komt niet in de buurt van een betaalbaar instapmodel. Dit heeft invloed op zowel de projectieafstand als op de beeldscherpte.

Het is vrijwel onmogelijk dat uit een DIY project een beamer ontstaat dat goed contrast en voldoende lichtopbrengst kan bieden. De lichtopbrengst van een doe-het-zelf apparaat zal zelfs voor een verduisterende thuisbioscoop ruimte niet voldoende zijn. Andere functie’s, zoals een FI (frame interpolatie) functie die de kwaliteit van bewegingen in snelle scènes verbetert, zijn in deze DIY projecten nauwelijks of niet toe te voegen.

Een beamer die als multimedia of als tv vervanger dient, heeft over het algemeen meer licht nodig dan een thuisbioscoop beamer. Het is daarom nog moeilijker voor te stellen dat met een doe-het-zelf beamer pakket een overeenkomstig resultaat kan bieden. Als u liever niet één van de bovenstaande beamers wilt aanschaffen, dan kunt u wellicht kijken naar de zeer betaalbare instapmodellen van het merk ivolum. Hoewel de modellen ivolum HBP-1000 en ivolum HBP-3000 lagere prestaties dan de eerder genoemde beamers aanbieden, leveren zij alsnog betere resultaten dan DIY beamers.

Alle beamers